Het gemeentehuis.
Het gemeentehuis.

Gemeente en Wonion zetten in op extra kleinschalige huisvesting statushouders

Algemeen

GENDRINGEN - Het college heeft besloten om in samenwerking met Wooncorporatie Wonion de mogelijkheden te onderzoeken naar het realiseren van kleinschalige huisvestingslocaties voor statushouders in de gemeente. Inzet is het huisvesten van circa 100 extra statushouders naast de reguliere taakstelling. Hiermee wordt indirect bijgedragen aan het oplossen van het te kort aan plaatsen in de AZC´s. In de AZC´s verblijven op dit moment zo´n 15.000 mensen met een status.

Asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben ontvangen, verhuizen naar eigen woonruimte. Statushouder hebben recht om een leven in Nederland op te bouwen. Daar hoort onder andere huisvesting en inburgeren bij. De taak om deze statushouders te huisvesten, ligt bij de gemeenten. Zij krijgen hiervoor elk halfjaar door het Rijk een taakstelling opgelegd. Op basis van die taakstelling koppelt het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) statushouders aan de gemeenten. Als de sociale huisvester in Oude IJsselstreek, zoekt Wonion vervolgens passende woonruimte voor deze statushouders. "Wij zijn er voor kwetsbare groepen mensen, zoals mensen met een laag inkomen, maar óók statushouders. Wij zetten ons hard in om hen een thuis te bieden", aldus Harrie Kuypers, directeur-bestuurder van Wonion. Waarnemend burgemeester Steven de Vreeze geeft aan dat Oude IJsselstreek tot nu toe ruim heeft kunnen voldoen aan deze taakstelling. Afgelopen jaar was onze taakstelling 68 personen, er zijn echter 111 personen gehuisvest. Daarmee is vooruit gelopen op de opgave voor 2016. De verwachting is dat we in februari al kunnen voldoen aan de opgave voor het eerste half jaar van 2016. Wonion blijft erop aansturen dat de wachttijd voor woningzoekenden beperkt blijft. De gemiddelde actieve wachttijd, vanaf het moment dat een woningzoekende voor het eerst reageert op een woning, is ongeveer acht maanden. Kuypers: "Met gemiddeld acht maanden wachttijd is er géén grote druk op de sociale huurwoningmarkt in Oude IJsselstreek."

Samenwerking
De gemeente en Wonion willen in de huidige vluchtelingenproblematiek hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor extra huisvesting van statushouders in 2016.
Hiermee wordt de doorstroom bij AZC's bewerkstelligd. Wonion zoekt momenteel uit welke mogelijkheden er zijn om deze kleinschalige huisvestingslocaties mogelijk te maken.
Voor de gemeente betekent dit een extra inzet met name op het gebied van integratie.

Integratie
Zodra er duidelijkheid is over eventuele locaties is de eerste taak van de gemeente en Wonion om belangenverenigingen, dorp- en wijkraden, omwonenden en overige belanghebbenden te betrekken bij de keuze van deze locaties. Tijdens informatiebijeenkomsten is er voldoende ruimte om vragen te stellen en eventuele zorgen te delen met ervaringsdeskundigen en vertegenwoordigers van de gemeente en Wonion.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant