Leerlingen Bluemers winnen debatwedstrijd. Foto: PR
Leerlingen Bluemers winnen debatwedstrijd. Foto: PR

Bluemers wint debatwedstrijd voor mavoscholieren “Yes,we mogen tegen zijn”

Algemeen

Ulft - “Yes”, zei de vijftien jarige Kyra Wissing toen ze te horen kreeg dat ze tegen de stelling ‘Het huwelijk is een achterhaalde traditie’ moest zijn. Ze had zich met haar team van de Wesenthorst goed voorbereid. “Het is namelijk erg lastig als je tegen een stelling bent en je in het debat er juist voor moet zijn. Maar dit keer hadden we geluk”, voegt ze er aan toe. Andere deelnemers beamen dit. Het debat over deze stelling werd overigens door haar team gewonnen. Maar het had net zo goed anders kunnen aflopen, want alle negen teams van zes scholen waren erg aan elkaar gewaagd.

Afgelopen vrijdagmiddag debatteerden negen locaties van zes scholen over elf stellingen met uiteenlopende thema’s. In de tot D-BATE-arena omgebouwde aula van het Almende College locatie Wesenthorst vlogen de argumenten over en weer. Het was mooi om te zien en te horen hoe mavoscholieren elkaar bestookten met goed onderbouwde argumenten ondersteund met gebaren en mimiek. De jury, bestaande uit de rector van het Almende College Roelof Louwsma, wethouder van de gemeente Oude IJsselstreek Peter van de Wardt, discjockey Roel Salemink en journalist Menno Pols, had het er maar lastig mee.

Na twee voorrondes gingen drie scholen naar de finaleronde. Ieder finalist hield een betoog over een zelf gekozen onderwerp. Dirkje Meijers van het Ludger College sprak over de wereldvrede, Kira Snelting van de Wesenthorst over geweld op het voetbalveld en Celien Koster van de Bluemers pleitte voor één nieuw schoolgebouw voor Bluemers en Wesenthorst. De jury vond uiteindelijk dat Almende College locatie Bluemers de beste debaters in huis heeft. De publieksprijs ging naar het Ludger College.

Bron: Regio8

Celien Koster, 16 jaar uit 4 mavo locatie Bluemers, was erg blij met de prijs. “Dit is de vierde debatwedstrijd waaraan ik meedoe. Mijn betoog heb ik als voorbereiding aan mijn vader gepresenteerd. Hij moet ook vaak speechen en samen hebben we mijn verhaal verbeterd”, vertelde de inmiddels ervaren deelneemster. Even later werd ze door wethouder Peter van de Wardt uitgenodigd om in de raadsvergadering van de gemeente oude IJsselstreek haar pleidooi te herhalen als de mogelijke nieuwbouw van beide locaties op de raadsagenda staat. Celien was zichtbaar vereerd en mag, net als de organisatie, trots terugkijken op een geslaagde middag.

Deelnemers debatwedstrijd voor mavoscholieren: Het Christelijk College Schaersvoorde (locaties Aalten, Dinxperlo, Winterswijk), Candea (Didam), Ludger College, Metzo College en Rietveld Lyceum (allen uit Doetinchem)en Almende College (locaties Bluemers Silvolde en Wesenthorst Ulft, tevens gastheer van deze wedstrijd). 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant