De ambassadrice bekijkt met militair attaché Mike Hogen en Marc van Aken (midden) het monument. Foto: Walter Hobelman
De ambassadrice bekijkt met militair attaché Mike Hogen en Marc van Aken (midden) het monument. Foto: Walter Hobelman

Etten herdenkt bevrijding

Algemeen

ETTEN - Dit jaar zijn voor de negentiende keer de slachtoffers herdacht die omkwamen bij de bevrijding van Etten op 31 maart 1945. Die dag sneuvelden vijf Canadese militairen en vier inwoners van Etten. De Canadese ambassadrice Sabine Eva Nolke was bij de door de Ettense Molenstichting en Dorpsbelangen Etten georganiseerde herdenking aanwezig, samen met militair attaché kolonel Mike Hogen en waarnemend burgemeester Steven de Vreeze en wethouder Henk Hengeveld.

Door Walter Hobelman

Ceremoniemeester Toon Helmes benoemt in zijn welkomstwoord het belang van herdenken en verwijst daarbij naar de dagelijkse herdenking van oorlogsslachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog in het Belgische Ieper. "Wat daar elke dag nog steeds gebeurt, moet in Etten toch zeker jaarlijks ook blijven gebeuren. Zeker in de huidige tijd, met een onrustig wereldbeeld, is stilstaan bij de vrijheid die we hebben en hoeveel levens het gekost heeft om die te bereiken, belangrijk", aldus Helmes.

Dat wordt ook door de ambassadrice en door de burgemeester benadrukt. In haar toespraak zegt de ambassadrice: "Anno 2016 staan er nieuwe vijanden op. Des te meer reden om te blijven herdenken en na te denken over het feit dat we in vrede kunnen leven." Burgemeester De Vreeze roept op de vrijheid stevig te omarmen. "Oorlog is haat met haat beantwoorden. En haat steekt momenteel de kop weer op in de wereld."

De herdenking bij het monument in Etten wordt omlijst met muzikale ondersteuning van harmonie Onderling Genoegen, het Ettens mannenkoor, twee pipers van 'Pipes and Drums City of Apeldoorn' en trompettist Egbert Koops. De namen van de gevallen Canadezen en omgekomen Ettenaren worden voorgelezen en er worden diverse kransen gelegd bij het monument. Een afvaardiging van het Royal Canadian Legion Branch 005 zorgt voor een kleurrijke omlijsting met vlaggen en vaandels en ook de scouting werkt aan de herdenking mee.

Voor ambassadrice Sabine Eva Nolke is het de eerste keer dat ze aanwezig is bij de herdenking. Na afloop van de herdenking vertelt ze dat ze diep onder de indruk is van de manier waarop in Etten en op andere plaatsen in Nederland wordt stilgestaan bij de Canadese slachtoffers. "De Tweede Wereldoorlog heeft Canada en Nederland dicht bij elkaar gebracht. De bevrijding is onderdeel van onze gezamenlijke geschiedenis", vertelt ze. "Het raakt mij om te zien hoeveel Canadese vlaggen er hier aan de huizen en de kerktoren hangen, dat drukt verbondenheid uit. Ik vind dat zeer indrukwekkend." Ook de aanwezigheid van jongeren bij de herdenking doet haar goed. "We moeten en mogen niet vergeten welke offers er in de Tweede Wereldoorlog zijn gebracht. De nieuwe generatie moet daar mee doorgaan en ik hoop dat dat kan in een wereld die de vrede blijft koesteren, maar daar maak ik me soms wel zorgen over." De ambassadrice neemt alle tijd om het monument beter te bekijken en krijgt daarbij een toelichting van Marc van Aken van RCL Branch 005.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant