Tijnie Jansen leest ouderen voor via de telefoon. Foto: Walter Hobelman
Tijnie Jansen leest ouderen voor via de telefoon. Foto: Walter Hobelman

Voorlezen via de telefoon

Algemeen

GENDRINGEN - Rustig in je leunstoel luisteren naar een verhaal dat wordt voorgelezen via de telefoon. Met die service hoopt Tijnie Jansen (24) uit Gendringen ouderen in de regio Achterhoek te bereiken.

Door Walter Hobelman

De jonge Gendringse, afgestudeerd taalwetenschapper, is vrijwilliger bij 'Lang Leve Kunst en Naoberschap', een programma van de Gruitpoort in Doetinchem om ouderen meer met kunst in aanraking te brengen. "Ik heb eerder voorgelezen aan ouderen in verpleeghuis Antonia in Terborg. Ik merkte toen dat ze het fijn vonden om te luisteren. Soms ontstond er een gesprek. Met dit nieuwe project hopen we ouderen te bereiken die nog thuis wonen. Zeker ouderen die vereenzamen horen tot de doelgroep", vertelt Tijnie. "Lezen doen we vaak alleen. Juist door voor te lezen, laat je anderen gelijktijdig meegenieten van een verhaal."

Samen met twee vrijwilligers begon ze maandag 4 april aan een proefperiode van zes weken. Elke maandagmiddag worden de deelnemers tussen 15.00 uur en 17.00 uur gebeld en krijgen dan een verhaal voorgelezen. "Na een kort gesprekje begin ik met het voorlezen van een verhaal of een gedicht", legt Tijnie uit. "Welk verhaal wordt voorgelezen, wordt in overleg bepaald. Mensen mogen zelf met ideeën komen, maar wij hebben ook zelf genoeg mooie verhalen in verschillende genres beschikbaar."

Het voorlezen duurt ongeveer 15 minuten. "Een kwartier is lang genoeg om met volle aandacht naar een mooi verhaal te luisteren, dat bleek ook wel bij de voorleesmomenten in Antonia." Het project wordt ondersteund door Kruiswerk Achterhoek. Regiomanager Jeanette Mertens legt uit waarom. "Ouderen blijven veel langer op zichzelf wonen tegenwoordig. Sociale contacten zijn daarom erg belangrijk en dat komt ook in dit project heel goed aan bod. Het draait helemaal om het voorlezen, maar bijkomend weten de voorlezers ook wat ze moeten doen als er tijdens een gesprek eventueel dingen aan bod komen die verdere aandacht nodig hebben. Daarvoor is een protocol opgesteld."

Voor de pilot, die op 4 april van start ging, kunnen geïnteresseerden zich nog aanmelden. "Het is helemaal gratis", aldus Tijnie. Aanmelden kan door een mail te sturen naar langlevekunst@gruitpoort.nl, of via het telefoonnummer van de Gruitpoort (0314-340943). Naast de gegevens van de deelnemer moet er ook een contactpersoon van de deelnemer worden aangemeld. "Die kunnen we bellen in het geval er bijvoorbeeld niet wordt opgenomen door de deelnemer."
Op http://www.gruitpoort.nl/pagina/lang-leve-kunst/overige-activiteiten/luisteren-in-je-leunstoel.html is alle informatie te vinden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant