De overhandiging was in Terborg bij Azora.Foto: PR
De overhandiging was in Terborg bij Azora.Foto: PR

Rotary Club Bergh draagt bij aan Goede doelen

Algemeen

TERBORG/'s-HEERENBERG - Zoals elk jaar is de kerstmarkt bij Kasteel Huis Bergh het startpunt van fundraising voor een geselecteerd aantal goede doelen. Afgelopen week heeft Rotary Club Bergh haar bijdrage overhandigd aan een drietal goede doelen. De drie doelen verdelen 8.550 euro. Dit betekent dat elk doel 2.850 euro heeft ontvangen voor de realisatie.

Door Walter Hobelman

"We kiezen altijd voor minimaal één lokaal doel en voor een doel dat ook van buiten ons eigen gebied kan komen", aldus Rotary voorzitter Jan Garretsen. Tijdens een bijeenkomst in het Azora verpleeg- en revalidatiecentrum Antonia in Terborg werden de bijdragen symbolisch overhandigd.

Azora
Azora Terborg en 's-Heerenbergh mogen samen het bedrag verdelen dat ze van de Rotary club ontvangen. In Terborg wordt het geld gebruikt om de beweegtuin die vorig jaar is geopend, verder uit te breiden. "De beweegtuin voorziet in een behoefte. Ons doel om ook de oudere inwoners van Terborg naar de beleef-, beweeg-, en oefentuin te krijgen, wordt gehaald. Dat komt vooral omdat we nu beweeglessen aanbieden. Met het geld gaan we de tuin nog verder vormgeven", aldus locatiemanager Wilma Ratering. Haar collega Hannie Bulten van Gertrudis, de Azora locatie uit Bergh, vertelt dat het geld gebruikt gaat worden voor de aanschaf van een duo fiets. "We willen al heel lang een dergelijke fiets aanschaffen. Daarmee kunnen onze bewoners genieten van de omgeving en even lekker naar buiten. De fiets kan door iedereen gereserveerd worden en mantelzorgers en vrijwilligers leveren de benodigde spierkracht."

Laaggeletterdheid
Een ander goed doel dat een bijdrage van de Rotary Club Bergh ontvangt is het Bondgenootschap Geletterdheid. "Wij gaan het geld gebruiken voor het maken van een film over laaggeletterdheid in de Achterhoek. Dit komt vaker voor dan men denkt en de percentages in de Achterhoek liggen boven het landelijk gemiddelde", vertelt Liesbeth Laman Trip die secretaris is van het Platform Onderwijs Arbeidsmarkt Achterhoek. "Het gaat hier in de regio nog meer over autochtone inwoners dan allochtone inwoners. Met de realisatie van de film willen wij aan de ene kant de bewustwording bij aanbieders vergroten (bijvoorbeeld apotheken, artsen, gemeentes, bedrijven) en aan de andere kant drempelverlagend werken voor laaggeletterden." Laaggeletterdheid gaat niet alleen om alfabetisme, maar ook de vaak onbegrijpelijke en ingewikkelde ambtelijke taal in brieven en documenten. "Wij willen de groep aanbieders een spiegel voor gaan houden en ze bewust maken of ze bij het opstellen van teksten wel begrijpelijk blijven voor de ontvanger van de post." Aan de film werken ook mensen mee die ex-laaggeletterden zijn en dus uit ervaring spreken. Eind mei is de film klaar.

Weeshuis
Als goed doel van 'verder weg' koos de Rotary Club Bergh voor de Fahari Foundation, die in het Keniaanse dorpje Mtwapa een weeshuis heeft opgezet waar inmiddels 50 kinderen onderdak vinden.

Fahari heeft door de jaren heen een kindertehuis gerealiseerd met een eigen groentetuin en watervoorziening. "Wij gaan de bijdrage besteden aan de realisatie van een eigen bibliotheek en audiovisuele middelen, zodat kan worden bijgedragen aan de vergroting van de wereld voor de opgevangen kinderen", vertelt Bas Gilling, die samen met mede- bestuurslid Trees Snijder aanwezig is. Wat ooit begon als een persoonlijk initiatief is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een waardevol en nuttig project waarbij kansloze kinderen een goede toekomst geboden kan worden. Steunouders in Nederland zorgen ervoor dat de kinderen in Kenia naar school gaan en dagelijks goede maaltijden ontvangen.

"Als Rotary Club Bergh vinden we het mooi om deze doelen een steuntje in de rug te kunnen geven", vertelt PR verantwoordelijke Jeroen Gerretschen. "Onze club bestaat uit 37 betrokken leden die allemaal actief bezig zijn binnen onze Rotary groep. Wij genieten er van om samen als groep een steentje bij te dragen aan organisaties en personen die zich vaak belangeloos en met veel energie inzetten voor mensen dichtbij of ver weg. En dan is een bijeenkomst als deze altijd een soort kers op de taart om te horen wat er met een geldbedrag gerealiseerd kan worden. Het motiveert de ontvangers om door te gaan met waar ze goed in zijn en wij blijven daaraan bijdragen", aldus Gerretschen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant