Jan Olthof, Wilma Ratering en Hans Metzemaekers (vlnr) voor enkele schilderijen in Antonia. Foto: Walter Hobelman
Jan Olthof, Wilma Ratering en Hans Metzemaekers (vlnr) voor enkele schilderijen in Antonia. Foto: Walter Hobelman

Kunst kijken in zorgcentra en ateliers

Algemeen

TERBORG - De opvolger van de inmiddels traditionele 'Open atelierroute' in Oude IJsselstreek wordt nieuw, inspirerend, uitdagend en krijgt een nieuwe naam. De tiende editie (en de eerste in nieuwe stijl) krijgt de naam 'Kunstroute'. In de weekenden 23/24 april en 30 april/1 mei kunnen deelnemers aan de Kunstroute terecht op verschillende expositielocaties in de gemeente Oude IJsselstreek.

Door Walter Hobelman

"We willen de mogelijkheden om mensen met kunst te laten kennismaken vergroten en daarom is de naam en de invulling van het concept veranderd", vertelt Jan Olthof, voorzitter van de stichting Kunstuitleen Oude IJsselstreek. "Om een breed publiek te bereiken is besloten dit jaar de samenwerking te zoeken met ouderenzorg Azora. In Varsseveld (De Bettekamp), Terborg (Antonia), Silvolde (De Schuylenburg) en Ulft (Debbeshoek) hangen kunstenaars zonder eigen atelier hun kunstwerken op. Deze zijn tijdens de weekenden van de kunstroute te bezichtigen", aldus Olthof. "Daarnaast zijn er 20 locaties in gemeente Oude IJsselstreek waar kunstenaars hun werk tonen aan de bezoekers."

De samenwerking tussen de stichting Kunstuitleen en ouderenzorg Azora is om meerdere redenen bijzonder te noemen. "Kunst verbindt niet alleen, maar zet ook aan tot nadenken en interpretatie. Daarnaast maakt kunst gelukkig en geeft het kleur aan het leven", aldus Olthof.
"Er is een grote kunstbeleving bij ouderen", bevestigd Azora-directeur Hans Metzemaekers. "Kunst doet iets met ouderen, net als bewegen. Het brein wordt geprikkeld door te kijken naar kunst en daar de eigen beleving bij te vinden." Metzemaekers ziet de samenwerking als een mooi voorbeeld van de manier waarop Azora ouderen zoveel mogelijk wil laten deelnemen aan het leven buiten het zorgcentrum. "Ouderen zijn gewone mensen. Het is alleen wat langer geleden dat ze geboren zijn", aldus de directeur, die aangeeft dat er een grote groep ouderen is die iets heeft met kunst. "Maar omdat ze minder mobiel zijn kunnen ze lastiger op plaatsen komen waar kunst te bekijken is, daarom halen we het naar de ouderen toe. En bijkomend voordeel is dan, dat er tijdens de Kunstroute meer bezoekers naar onze zorglocaties komen. Naast het bekijken van de kunst is er alle gelegenheid om met bewoners te praten en even uit te rusten in de grand cafés, die in alle locaties te vinden zijn."

Locatiemanager Wilma Ratering van zorgcentrum Antonia kijkt met grote verwachting uit naar de komende Kunstroute. "We gaan de diverse kunstwerken door een groot deel van ons huis een plaats geven, in samenspraak met de kunstenaars", vertelt Wilma. "Er zit veel kunstbeleving bij ouderen. Ik heb ooit een groep dementerende ouderen een aria horen zingen, zó mooi en met zóveel gevoel, dat was indrukwekkend. In het onbewuste brein is vaak nog veel kunst 'opgeslagen', in welke vorm dan ook. Door initiatieven als de Kunstroute wordt men uitgedaagd en komen er ongetwijfeld mooie dingen naar boven."

Om alle deelnemende kunstenaars in hun ateliers te bezoeken en daarbij onderweg ook de diverse Azora locaties te bezoeken moeten deelnemers eerst een Kunstroutekaart aanschaffen. Daarop zijn twee verschillende routes te vinden van elk 35 kilometer, die allebei tijdens beide weekenden af te leggen zijn. Dat kan per fiets maar eventueel ook per auto. De kunstroute kaart kost 2,50 euro en tegen inlevering van de bon op de routekaart krijgt men een gratis kopje koffie of thee bij één van de deelnemende Azora-vestigingen . "Van de ingebrachte routegelden worden vier of acht kunstwerken aangeschaft bij de deelnemende kunstenaars. Die worden daarna geschonken aan de deelnemende huizen. Alle deelnemers aan de Kunstroute kunnen via de site mede bepalen bij welke kunstenaars de werken worden gekocht", aldus Jan Olthof.

De Kunstroutekaart is te koop bij de VVV's in de gemeente Oude IJsselstreek, de deelnemende huizen van Azora én bij de deelnemende ateliers.


www.kunstuitleenoudeijsselstreek.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant