Alois Helming: 'De kerk is heel goed in te zetten als multifunctioneel centrum.' Foto: PR
Alois Helming: 'De kerk is heel goed in te zetten als multifunctioneel centrum.' Foto: PR

Coöperatie moet Mauritiuskerk Silvolde redden

Algemeen

SILVOLDE - Als het bisdom Utrecht op 1 januari 2018 de Mauritiuskerk in Silvolde ontwijdt, dan komt daarmee een formeel eind aan de eucharistie vieringen. Over de vraag op welke wijze het kerkgebouw dan behouden kan blijven voor de Silvoldse samenleving zijn de stichting Vrienden van de Mauritiuskerk en de RK Mauritius geloofsgemeenschap al geruime tijd met elkaar in gesprek.

Door Walter Hobelman

"Het mag niet gebeuren dat de kerk gesloopt moet worden", meent Jan Olthof, voorzitter van de stichting Vrienden van de Mauritiuskerk. "Een paar jaar geleden is er nog 6 tot 8 ton geïnvesteerd in de restauratie van de kerk. Al die energie en bijdrage van de Silvoldse gemeenschap mag niet verloren gaan", aldus Olthof.
De twee belangengroepen hebben de afgelopen periode vijf avonden georganiseerd voor diverse doelgroepen. Zo is gesproken met vertegenwoordigers uit de eigen en andere geloofsgemeenschappen, kunst & cultuur, onderwijs & sociale organisaties, ondernemers en de politiek. In deze avonden is een plan gepresenteerd waarmee het behoud van de kerk gewaarborgd kan worden. De Gelderse Post schoof aan bij de laatste bijeenkomst, waarbij vertegenwoordigers van alle lokale politieke partijen aanwezig waren. Behalve het presenteren van de plannen stond deze avond de vraag centraal waar de politiek in beeld komt bij de plannen die zijn gepresenteerd. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om evenementvergunningen, de OZB (een kerk is vrijgesteld van OZB, maar als de kerkelijke functie er niet meer is, wat dan?), borgstelling en mogelijke subsidiepotten waarop de stichting een beroep zou kunnen doen.

"De kerk is heel goed in te zetten als multifunctioneel centrum", vertelt Alois Helming van de locatieraad in oprichting. tijdens de avond. "We hebben allerlei mogelijke invullingen voor de kerk en zoeken ook naar mogelijkheden om de katholieke geloofsgemeenschap ruimte te blijven bieden voor vieringen. Hierover zijn we nog met het bisdom in gesprek", aldus Helming. In een helder en overzichtelijk verhaal neemt hij de aanwezige politici mee in de plannen. "De kerk kan aangepast worden en een multifunctioneel karakter krijgen. Dan is er bijvoorbeeld ruimte voor concerten, bijeenkomsten, beurzen, uitvaarten, een kunstatelier en tal van andere mogelijkheden." Helming benadrukt dat het oorspronkelijke religieuze karakter van de kerk gerespecteerd wordt. "De kerk blijft als spiritueel centrum een belangrijke rol spelen in het dorp."

Architect Jan Freriks en Hans van den Hurk hebben zich gebogen over een ruimtelijke visie voor de kerk. Jan Freriks licht de plannen toe. "De kerk is op zich vrij donker. Het idee is geopperd om aan de zijkanten een soort glazen uitbouw te maken waardoor er meer licht binnenkomt en de verbinding met buiten wordt versterkt", aldus Freriks. "Daarnaast hebben we gedroomd over de mogelijkheid om in de kerk een soort labyrint te creëren, dat vanaf de ingang van de kerk omhoog voert naar de ruimte boven het huidige altaar. Daar zou dan een plaats gecreëerd kunnen worden waar men zich kan bezinnen."
De aanwezige politici zijn onder de indruk van de plannen en reageren positief waarbij uiteraard nog wel de nodige mitsen en maren bekeken moeten worden. "Het belangrijkste zal zijn dat de plannen onderscheidend zijn ten opzichte van alles wat er al is in de gemeente aan multifunctionele gebouwen", meent Cécile Sloots van de VVD. Jan Vesters van de SP beaamt dat en voegt er aan toe dat het 'meenemen van de Silvoldse bevolking bij alle plannen' een belangrijk aspect is. "Maar ik ben wel erg onder de indruk van de gepresenteerde plannen", benadrukt Vesters. Gijs van de Beek (PVDA) adviseert de initiatiefnemers om de politiek voortdurend bij de plannen te blijven betrekken. Alle politici zijn het er over eens dat de ideeën bijdragen aan de leefbaarheid van Silvolde. "Laat de bevolking zich maar uitspreken over deze voorstellen, zij moeten het gaan dragen", aldus Ton Büchner van het CDA.
Alle plannen en ideeën die tijdens de bijeenkomsten zijn besproken worden nu verder uitgewerkt. Op zaterdag 21 mei wordt er een symposium gehouden waarbij alle inwoners van Silvolde van harte welkom zijn. Daar worden de plannen nogmaals gedeeld en komt ook de oprichting van een coöperatie ter sprake. "Alle plannen staan of vallen met voldoende financiële en morele steun van de plaatselijke bevolking", meent Olthof. "Een coöperatie biedt de mogelijkheid om mee te investeren in de benodigde aanpassingen en op die manier bij te dragen aan het behoud van het kerkgebouw. We kunnen alleen maar iets met de kerk doen als dit breed gedragen wordt door de Silvoldenaren en dan moeten er minimaal 500 mensen lid willen worden van de coöperatie." Het symposium begint om 9.30 uur. Op de website (www.reddemauritiuskerk.nl) is meer informatie te vinden over het symposium en alle plannen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant