Harrie Schenning en Gerard Massop, bestuurders van Huntenkunst. Foto: Reinier Kroesen
Harrie Schenning en Gerard Massop, bestuurders van Huntenkunst. Foto: Reinier Kroesen

Werk uit Israël centraal op Huntenkunst

Algemeen

ULFT – Israël en beeldende kunst uit dat land staat eind deze maand centraal tijdens Huntenkunst. Israëlisch ambassadeur Haim Divon komt speciaal voor de opening naar de SSP-Hal op 27 mei. Voorzitter Harrie Schenning vertelde dat de internationale manifestatie niet verder hoeft uit te groeien. De grens is bereikt, meer exposanten kan de hal niet herbergen, voor de bezoekers moet het aanbod daarnaast behapbaar blijven.

Door Reinier Kroesen

Huntenkunst is van 27 tot en met 29 mei toe aan de 24ste editie, voor het vijfde jaar op rij op het DRU Industriepark. In 1993 kleinschalig gestart in een feesttent in de buurtschap Veldhunten (vandaar de naam) als uitvloeisel van de Huntense Hemelfeesten, een voorloper van Huntenpop. Later werd uitgeweken naar Doetinchem, achttien jaar lang de thuishaven. Schenning onthulde dat voor de volgende editie medebestuurder Gerard Massop een belangrijk aantal taken op zich gaat nemen.

Promotie
Niet iedere kunstenaar kan maar zo deelnemen, kwaliteit staat voorop. Als je er mag exposeren betekent dat in de kunstwereld dat je ook wat betekent. Internationaal staat Huntenkunst hoog aangeschreven, het is gelijk een onderlinge ontmoetingsplek voor scheppers van kunst van over de hele wereld. De ballotagecommissie maakt een selectie uit het telkens weer stijgende aantal aanmeldingen, dit jaar is twaalf procent gehonoreerd. Alle uitingen en werkprocedés van de diverse kunststromingen zijn vertegenwoordigd: fotografie, textiele werkvormen, beeldhouw- en schilderwerken, keramiek, etsen en objecten. Schenning geeft aan absoluut niet weg te willen uit Ulft, al is er wel een kritische noot richting de plaatselijke overheid. "In Doetinchem kregen we vier keer zoveel subsidie als in de Oude IJsselstreek. Huntenkunst op deze locatie biedt de gemeente gratis promotie. Alle bed & breakfasts zijn die dagen volgeboekt, restaurants en horeca doen tevens goede zaken. Het evenement trekt nu ruim 5.000 bezoekers, waarvan de helft uit het buitenland."

Themaland
Sinds 1999 stelt Huntenkunst telkens creatieve geesten uit een bepaald land centraal, dit jaar is het project in samenwerking met de Israëlische Ambassade in Den Haag tot stand gekomen. In het midden van de SSP-hal komt een paviljoen waar de vijf deelnemende kunstenaars uit Israël zich mogen presenteren. Ook in de Galerie bij de Boeken wordt aandacht besteed aan het themaland. Van 23 mei tot 3 juli wordt daar een expositie gehouden onder de titel 'De Israëliërs komen!'. Ongeveer 220 beeldend kunstenaars uit dertig verschillende landen komen naar Ulft. Voor de viering van het zilveren jubileum volgend jaar zijn nog geen concrete plannen al is al wel bekend gemaakt dat Luxemburg dan in de schijnwerpers staat. De officiële opening door burgemeester Steven de Vreeze en de ambassadeur is op 27 mei om 16.30 uur. De entree bedraagt 8 euro, kinderen tot twaalf jaar (onder begeleiding) hebben gratis toegang.


www.huntenkunst.org

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant