Vier dagen fietsen over mooie routes. Foto: PR
Vier dagen fietsen over mooie routes. Foto: PR

Gendringse Fietsdagen weer verrassend anders

GENDRINGEN - Van 15 tot en met 18 juni worden in Gendringen door de VVV Oude IJsselstreek de 32ste Gendringse Fietsdagen georganiseerd. Zoals elk jaar gebeurt dat in samenwerking met de Ondernemers Vereniging Gendringen (OVG). De routes zijn ook dit jaar niet uitgepijld, maar wel heel duidelijk uitgeschreven. Er hoeft dus niet gepuzzeld te worden.

Door Walter Hobelman

Dat het na 32 jaar voor de routemakers onmogelijk is om nieuwe wegen te vinden voor de Gendringse Fietsdagen (voorheen Gendringse Fietsvierdaagse) blijkt een utopie te zijn. "Onze routemakers slagen er elk jaar opnieuw in om de deelnemers over verrassende paden en wegen te leiden", vertelt organisator Gerard Hol vol trots. "Zelfs ik, als frequent fietser, kom dankzij hen op plekjes die ik nog nooit gezien heb." Dat is voor Hol één van de sterkste punten van de Gendringse Fietsdagen. Een ander punt is het feit dat er elk jaar goed wordt geluisterd naar de reacties en wensen van de deelnemers. "Daarom gaan we dit jaar een aantal dingen anders doen dan in het verleden", kondigt Hol aan. "Zo is er op woensdag een speciale kinderfietstocht met foto-puzzelopdrachten. Deze tocht is ongeveer 17 kilometer lang en brengt de deelnemers onder andere langs het museum min40celsius in Varsselder, de uitkijktoren in Engbergen, de DRU, het bakhuisje en de Moezeköttel. Allemaal plekken waar men even kan uitrusten. Het museum is die dag tegen gereduceerd tarief te bezoeken", vertelt Hol. Kinderen moeten wel begeleid worden door ouders, opa's en/of oma's. De kinderen fietsen gratis, de volwassenen betalen drie euro.

Dit jaar is er ook geen voorinschrijving meer en kan men zelf bepalen hoeveel dagen men meefietst. Eén dag deelnemen kost 3 euro, twee dagen 5 euro en voor 8 euro kan men elke dag meefietsen. Er zijn ook gezinskaarten te koop voor één of meer dagen.

De routes lopen ook dit jaar weer door Nederland en het Duitse grensgebied. "Op woensdag en zaterdag gaan we een stukje over de grens, op donderdag voert de route door Sinderen en Breedenbroek en op vrijdag richting Terborg en Doetinchem."

Donderdagavond eindigt de route bij manege het Diekshuus in Gendringen en is er extra aandacht van de OVG ondernemers voor de deelnemers. Een selectie uit de jeugd van de Gendringse Orkestvereniging zal op deze avond het fietsfestijn muzikaal opluisteren. Op de slotdag eindigt men bij zaal Te Pas en wordt er op het terras of binnen gezorgd worden voor gezellige muziek. Bij deze gezellige sfeer hoort ook een hapje waarvoor gezorgd kan worden door restaurant Te Pas. De Gendringse Fietsdagen worden daar tussen 15.00 tot 16.00 uur formeel afgesloten met het traditionele happy hour. Dit jaar ontbreekt de verloting uiteraard niet. Er worden waardebonnen verloot en de fiets voor de verloting word beschikbaar gesteld door de Ondernemersvereniging Gendringen in samenwerking met Mekers fietsen.

De organisatie hoopt dat dit jaar meer gezinnen een of meer dagen meefietsen. "We hebben -jammer genoeg- geen concurrentie van het EK voetbal dit jaar en dat biedt misschien mogelijkheden om als gezin eens lekker een avondje door de prachtige omgeving te fietsen", aldus Hol. "En voor velen is het misschien een mooie gelegenheid om de haast van alledag even naast zich neer te leggen en ook van andere zaken te genieten", meent Hol.

De start is elke dag bij Café-Restaurant Te Pas aan de Grotestraat 1 tussen 16.30 en 19.00 uur en men kan binnenkomen tot 22.00 uur. Op zaterdag kan men starten tussen 11.30 en 13.00 uur en wordt het festijn om 16.00 uur afgesloten met een grote verloting.

Meer berichten