Limousin is een bruin koeienras. Foto: archief Achterhoek Nieuws
Limousin is een bruin koeienras. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Achter de staldeur kijken

Algemeen

VOORST/MEGCHELEN - Kennismaken met het boerenbedrijfsleven en ondertussen genieten van het prachtige Achterhoekse landschap. Zaterdag 6 augustus kan dat weer, tijdens de fietstocht 'de boer op'.

Door Walter Hobelman

Een aantal enthousiaste boeren en boerinnen in de Oude IJsselstreek zet die dag weer gastvrij de stal- en bedrijfsdeuren open om bezoekers een kijkje te gunnen in hun dagelijkse werk. "We willen de mensen laten zien dat de landbouw een prachtige bedrijfstak is, waarin met hart en ziel gewerkt wordt", vertelt Wim Koskamp uit Breedenbroek, die één van de organisatoren van de fietstocht is. De tocht wordt georganiseerd door de 'Werkgroep Landbouw presentatie Oude IJsselstreek' en is ongeveer 30 kilometer lang. De werkgroep is onderdeel van LTO Noord, afdeling oost Achterhoek.

"Dit keer hebben we een mooie mix van bedrijven kunnen maken", vertelt Koskamp. "Bij Limousin Vleesveebedrijf Keuper in Megchelen kan men meer te weten komen over dit bijzondere, elegante Franse vleesras, dat sinds 1988 op het bedrijf aanwezig is. De koeien worden niet door Keuper, maar door hun kalveren zelf gemolken. Bij het melkveebedrijf van de familie Mijnen worden 130 melkkoeien en 70 stuks jongvee gehouden op 85 ha landbouwgrond, een gedeelte hier van is nog van het kasteel Zwanenburg geweest. Deze koeien worden gemolken door twee DeLaval melkrobots. Verder probeert het bedrijf om aan de nieuwe eisen te voldoen, zoals de zonnepanelen die zorgen voor een 100% dekking van de stroom behoefte", vertelt Koskamp. "Maar ook het loon- en grondverzetbedrijf van Hal in Voorst is bezoeken. Daar is ook de start en finish van de tocht. Loon- en grondverzetbedrijf van Hal is in 1952 gestart door Joep van Hal en zijn vader Frans van Hal. De eerste activiteiten bestonden uit agrarisch loonwerk (onder andere graandorsen, gewasbescherming) uitgevoerd door leden van de familie Van Hal. In de loop der jaren werden de activiteiten in de agrarische sector breder en intensiever. Daarnaast werden de werkzaamheden uitgebreid naar het grondverzet", weet Koskamp te vertellen.

Het is niet elk jaar even makkelijk om bedrijven te vinden die mee willen doen. "Niet elk bedrijf is er geschikt voor en we zoeken elk jaar natuurlijk naar bedrijven die ook redelijk op fietsafstand van elkaar liggen", aldus Koskamp. Dit jaar gaat de tocht vooral door het gebied tussen de Duitse grens en het Gendringse buitengebied. "Een mooi stukje Achterhoek en een afwisselend landschap", meent Koskamp.

Bij de bedrijven die men kan bezoeken wordt gezorgd voor een hapje en drankje. "En natuurlijk wordt er uitleg gegeven over de werkzaamheden op het bedrijf. Soms gebeurt dit in de vorm van rondleidingen, maar anderen kiezen er voor om iedereen vrij rond te laten lopen en vragen te beantwoorden." Bij het eindpunt worden pannenkoeken gebakken en verkocht. "Daarvoor mogen wij altijd rekenen op de hulp van vrijwilligers van een aantal tuinclubs uit de omgeving, die daarmee ook de kans krijgen zichzelf onder de aandacht te brengen", vertelt Koskamp.

Deelname aan de tocht is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. "Daarmee kunnen we deze tochten ook in de toekomst blijven organiseren. We doen het allemaal heel low-budget, maar moeten toch wat onkosten maken." Er kan zaterdag 6 augustus tussen 10.00 en 12.00 uur gestart worden vanaf het loon- en grondverzetbedrijf Van Hal, Grensweg 6a in Voorst bij Gendringen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant