Gerry Kastein, Inge Aalbers, Wilma Ratering, Jan Olthof, Wilma Koolstra en Jelle Hoogeveen. Foto: Walter Hobelman
Gerry Kastein, Inge Aalbers, Wilma Ratering, Jan Olthof, Wilma Koolstra en Jelle Hoogeveen. Foto: Walter Hobelman

Kunstwerken overhandigd aan Azora

TERBORG - Eind april en begin mei is de tiende editie van 'de Kunstroute' in de Oude IJsselstreek gehouden. Deelnemers konden, al fietsend door De Oude IJsselstreek, terecht op verschillende expositielocaties. Naast echte kunstateliers waren er ook kunstwerken te bekijken in diverse Azora-zorgcentra. Van de opbrengst van de verkoop van de routeboekjes zijn door de organisatie vier kunstwerken aangekocht en afgelopen week overhandigd aan vertegenwoordigers van Azora.

Door Walter Hobelman

"De kunstwerken gaan de komende maanden rouleren, zodat alle bezoekers en bewoners van de zorgcentra de kunstwerken kunnen bekijken", vertelt Wilma Ratering van de Azora locatie Antonia in Terborg. Zij is ervan overtuigd dat ook ouderen iets hebben met kunst. "Niet alleen door ernaar te kijken, maar ook door zelf nog op de een of andere wijze met kunst bezig te zijn blijft het brein scherp", aldus Ratering. "Kunst doet iets met mensen", meent ook haar collega Jelle Hoogeveen van de locatie Schuylenburg.
Jan Olthof, voorzitter van de stichting Kunstuitleen Oude IJsselstreek is blij met de opbrengst van de routeboekjes en de kans om op deze wijze kunst dichter bij de mensen te brengen. "Dat is per slot van rekening onze doelstelling, kunst toegankelijk maken." De kunstuitleen is nog een redelijk onbekend fenomeen meent Olthof. "Terwijl het juist zo'n mooie manier is om kunst te lenen en eventueel definitief aan te schaffen. De woontrends veranderen en elk groot woonwarenhuis biedt grote sfeerbeelden aan, maar ik noem dat geen echte kunst. Je kan je in je vriendenkring onderscheiden door eens iets anders dan een skyline of iets dergelijks aan de muur te hangen. Kunst is er in alle vormen en varianten, daar hoef je het niet om te laten. De kunstuitleen is een mooie startplaats voor een eerste kennismaking", aldus Olthof.
De kunstenaars Gerry Kastein, Wilma Koolstra, Teja van Aken en Erik te Kamp zijn erg trots dat één van hun kunstwerken is uitgekozen om in de Azora-centra een plaats te krijgen. "Hiermee komt kunst inderdaad beter onder de aandacht en de woonzorgcentra zijn prachtige locaties met veel ruimte om kunst te presenteren."
Gezien het succes van dit jaar is het niet ondenkbaar dat over twee jaar opnieuw de samenwerking tussen kunstuitleen en Azora wordt aangegaan. "We hebben goede reacties gekregen op deze editie en er zijn veel bezoekers geweest die één of meerdere ateliers bezocht hebben. Kunstenaars die geen expositieruimte hebben kregen een mooie plaats in de zorgcentra en door de samenbundeling bleef de afstand voor iedereen goed te doen", kijkt Olthof tevreden terug.

Meer berichten