De Mauritiuskerk, prominent in hartje Silvolde. Foto: PR
De Mauritiuskerk, prominent in hartje Silvolde. Foto: PR

'Zaterdag 1 oktober schrijft Silvolde geschiedenis'

Algemeen

SILVOLDE - "Je moet er toch niet aan denken dat de Mauritiuskerk in Silvolde uit het straatbeeld zou verdwijnen", aldus Jan Olthof. Voor de voorzitter van de stuurgroep, die zich inzet voor het behoud van deze beeldbepalende kerk zou dat een regelrecht ramp zijn. "Zover willen wij het niet laten komen en daarom doen we een beroep op de Silvoldse bevolking."

Door Walter Hobelman

Zaterdag 1 oktober wordt een belangrijke dag voor de stuurgroep en de inwoners van Silvolde. "Die dag bellen we huis aan huis aan om het inschrijfformulier op te halen waarmee men één of meerdere ledencertificaten kan kopen voor de op te richten 'coöperatie Mauritius' en op die manier bijdraagt aan het in stand houden van dit monumentale gebouw", vertelt Olthof.
De stuurgroep heeft grootste plannen met het kerkgebouw. "Op 1 januari 2018 wordt de kerk ontwijd als kerk, maar dat betekent niet dat de deur dan ook direct dicht gaat. Er is een grote groep enthousiaste en betrokken Silvoldenaren die de handen ineen hebben geslagen en bezig zijn om een nieuwe bestemming te geven aan dit pand. Uiteraard krijgt daar ook de katholieke geloofsgemeenschap daarin een plek", aldus Alois Helming, lid van de stuurgroep en coördinator van de geloofsgemeenschap. "Maar we kijken veel verder en zien nog talloze andere mogelijkheden om het gebouw een multifunctionele bestemming te geven", vertelt Olthof.
De plannen voor de toekomst rusten op vier pijlers; De geloofsgemeenschap, Kunst & cultuur, Onderwijs/Sociaal en Zakelijk. "Het gaat hierbij om ontmoeten, verbinden, beleven, inspireren en genieten. Daarbij denken we aan activiteiten voor jong en oud", zegt Gerard Mientjes, die ook bij de stuurgroep betrokken is. "We zien voor de kerk een mooie invulling met bijvoorbeeld een klein liturgisch centrum met daarnaast multifunctionaliteit in de context van zingeving." Door zich op 'zingeving' te richten verwacht de op te richten coöperatie een onderscheidende positie in te kunnen nemen in Silvolde en de regio daaromheen. "Er is behoefte aan zingeving, nu de kerk als instituut steeds verder afbrokkelt. Wij willen mensen mogelijkheden bieden om in de zoektocht naar zingeving voldoende faciliteiten te bieden door het organiseren van concerten. Lezingen, exposities en dergelijke", legt hij uit. Maar het gebouw kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld uitvaarten, het houden van congressen en tal van andere activiteiten. "Zolang het maar in het verlengde ligt van de oorspronkelijke opzet van het gebouw", verduidelijkt Mientjes.

Talentendorp
Zaterdag 1 oktober en de twee weken daarna worden cruciaal voor de stuurgroep. "We hebben minimaal 500 leden nodig om een gezonde en stevige coöperatie op te kunnen zetten. Halen we dat aantal niet, dan betekent dat dat er geen of te weinig draagvlak is om de plannen te kunnen realiseren. En ja, dan houdt alles op. Maar ik denk dat het zover niet gaat komen. De Silvolde bevolking heeft in het verleden al vaker bewezen de rug te rechten als dat nodig is. Kijkend naar acties in het verleden verwacht ik dat de bevolking ook nu beseft hoe belangrijk het behoud van het kerkgebouw is voor de Silvoldse samenleving", klinkt Olthof hoopvol. Hij voegt eraan toe dat de stuurgroep erop rekent dat zich nieuw talent gaat aandienen om de plannen te verwezenlijken. "Er is al een grote groep mensen erg betrokken bij het dorpsleven. Met de plannen die wij nu hebben kan het maar zo zijn dat er nieuw talent aangeboord gaat worden waarmee we Silvolde nog meer leefbaar en onderscheidend kunnen maken."
Ook mensen van buiten Silvolde, die lid willen worden van de coöperatie zijn welkom. Zij kunnen een mail sturen naar het secretariaat: info@top-ibc.nl.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant