Jelle Hogeveen neemt de cheque in ontvangst. Foto: Walter Hobelman
Jelle Hogeveen neemt de cheque in ontvangst. Foto: Walter Hobelman

Debbeshoek krijgt beweegtuin

Algemeen

ULFT - Bij het Azora woonzorgcentrum en verpleeghuis Debbeshoek wordt begin 2017 een beweegtuin aangelegd. Dit is mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van diverse organisaties en fondsverstrekkers. "Het hele proces is opeens in een stroomversnelling geraakt", aldus locatie-manager Jelle Hoogeveen.

Door Walter Hobelman

"Wat tot voor kort nog een droom en wens was, wordt nu opeens werkelijkheid", aldus Hoogeveen. Al langere tijd werd er nagedacht over de aanleg van een beweegtuin rondom het zorgcentrum. In deze beweegtuin komen allerlei toestellen en andere objecten die bedoeld zijn om ouderen uit te dagen in beweging te komen en te blijven, waardoor men zich fitter en vitaler kan voelen. "Deze tuin is niet alleen bedoeld voor onze bewoners, maar voor iedereen uit Ulft", verduidelijkt Hoogeveen. "We denken dat het om meerdere redenen een goede investering is. Het is belangrijk dat ouderen in beweging blijven. En als een beweegtuin daarnaast nog eens drempelverlagend kan werken om na het actieve rondje door de tuin te genieten van een lekker kopje koffie of iets anders in ons gezellige grand café, dan vergroot dat ook de sociale binding tussen leeftijdsgenoten."
De aanleg van de beweegtuin kost behoorlijk veel. "Daarom zijn we blij met de fondsen die nu zijn aangeboord door een enthousiaste inwoner. Zo hebben we een paar dagen terug bericht gekregen dat het FNO (Fonds Nuts Ohra) een fors bedrag beschikbaar stelt en daarmee is het licht op groen gezet om de tuin nu ook daadwerkelijk te gaan realiseren", vertelt Hoogeveen, die er aan toevoegt dat nog niet het hele bedrag is afgedekt. "Mochten er organisaties of bedrijven zijn die nog willen bijdragen aan deze beweegtuin, dan kunnen ze zich altijd bij mij melden."
Naast het FNO-bedrag heeft ook het bestuur van het 'Oude IJsselstreek 65-plus muziekevenement' besloten een bijdrage te doneren. Jos van Aalst en Ton Schreur hebben afgelopen dinsdag namens deze stichting symbolisch een cheque overhandigd aan Jelle Hoogeveen en daarmee de donatie van 500 euro officieel bevestigd. "Wij zoeken elk jaar naar een lokaal goed doel dat dicht bij de inwoners uit de gemeente staat en aansluit bij ons festival", aldus Schreur. "Het initiatief om het muziekevenement op te zetten is destijds hier in de Debbeshoek ontstaan en we vinden het dan ook wel erg mooi om na vijf jaar op deze manier iets terug te kunnen geven aan Azora."
Dit Oude IJsselstreek 65-plus muziekevenement toont aan dat er mooie activiteiten zijn op te zetten als verschillende partijen elkaar weten te vinden en de samenwerking aan durven gaan zonder het eigenbelang voorop te stellen", aldus Van Aalst. In deze tijd waarin burgerparticipatie steeds belangrijker wordt en gelukkig ook steeds beter tot stand komt, heeft het muziekevenement al een trouwe groep fans opgebouwd. "Het eerste weekend van juli staat bij veel 65-plussers uit gemeente Oude IJsselstreek in het teken van het muziekevenement", weet Schreur te vertellen. "Het is elk jaar weer een prachtig feestje."

De beweegtuin gaat onder andere aangelegd worden door Hacron Groen en leerlingen van het AOC Oost in Doetinchem. "We moeten nu snel alle details gaan voorbereiden en we verwachten in februari 2017 de beweegtuin helemaal klaar te hebben", besluit Hoogeveen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant