In maart start er een nieuwe editie Zang Aan Huis. Foto: Marian Oosterink
In maart start er een nieuwe editie Zang Aan Huis. Foto: Marian Oosterink

Zang aan huis zoekt weer zangers

Algemeen

REGIO - Met een klein groepje zangers een optreden in zakformaat verzorgen met bekende liedjes voor dementerende ouderen in hun vertrouwde woonomgeving. Dat is in het kort de werkwijze van het Lang Leve Kunst-project Zang Aan Huis. In maart 2017 start er een nieuwe editie en nieuwe zangers en zangeressen kunnen zich bij de Gruitpoort in Doetinchem aanmelden.

Muziek en zang hebben een groot positief effect op het welbevinden van mensen, zeker wanneer die mensen langdurige zorg nodig hebben. Bij Zang Aan Huis gaan amateurzangers en -zangeressen in kleine groepen zingen in zorgcentra. Lang Leve Kunst is de organisator en koppelt de zanggroepen aan de locaties.
Omdat het zingen voor dementerende mensen wel een andere benadering vraagt, biedt Lang Leve Kunst professionele ondersteuning voor de zangers door middel van een gratis workshop. Deze vindt plaats op donderdag 9 februari in de Gruitpoort (van 13.30 tot 15.00 uur).

Poules
Zangers die zich aanmelden worden ingedeeld bij één van de bestaande zangerspoules. Met mensen uit deze poule verzorgen zij dan verschillende optredens die altijd overdag plaatsvinden. Iedere poule treedt een keer per maand op in verschillende zorglocaties in de regio. De optredens zijn voor dementerende mensen. Het zijn kleine en intieme optredens op de vertrouwde woongroep of bij iemand op de kamer. Op het repertoire staan de liedjes die je tijdens de workshops hebt ingestudeerd. De optredens zijn zonder dirigent.

Gratis
Deelname is gratis omdat Zang Aan Huis onderdeel is van Lang Leve Kunst en Naoberschap. Lang Leve Kunst organiseert samen met vrijwilligers kunstactiviteiten voor en met ouderen. De vrijwilligers worden vanuit het programma door professionals ondersteund. Het programma is een landelijk voorbeeldprogramma omdat de opzet (nog) uniek is in Nederland. Zangers die het leuk vinden om aan dit project mee te doen kunnen zich per mail aanmelden via langlevekunst@gruitpoort.nl.
Partners van het Achterhoekse programma Lang Leve Kunst en Naoberschap zijn Markenheem, Sensire, De Gouden Leeuw, Azora, Attent, het Slingelandziekenhuis, Kruiswerk Achterhoek, Sité, het Cultuur- & Erfgoedpact Achterhoek en de Gruitpoort. De Gruitpoort is initiatiefnemer en voert het programma uit.
Ruim drie miljoen Nederlanders zijn 65 jaar of ouder. Veel van hen zijn actief in kunst en cultuur. Het meerjarenprogramma Lang Leve Kunst draagt hieraan bij met een gevarieerd en uitdagend cultureel aanbod voor ouderen, door samenwerking en interactie bij kunstprojecten te stimuleren tussen ouderen en jongeren en door verbinding te creëren tussen welzijn, zorg, kunst en cultuur. Lang Leve Kunst is een programma dat voortvloeit uit het onderzoek Kunstbeoefening met ambitie uitgevoerd door prof. dr. R. Hortulanus e.a. (2012). Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo waren initiatiefnemers van dit onderzoek.
Binnen Lang Leve Kunst werken de volgende organisaties samen: Fonds Sluyterman van Loo, Stichting RCOAK, Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA), Fonds voor Cultuurparticipatie en VSBfonds. De twee eerstgenoemde fondsen geven een aanzienlijke financiële bijdrage aan tien kwartiermakers om de wereld van kunst en cultuur te verbinden met de wereld van zorg en welzijn. De samenwerkingspartners hebben samen met de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) een convenant gesloten met de ministeries van VWS en OCW.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant