Jan Steverink bedankt wethouder Henk Hengeveld voor de prettige samenwerking. Foto: Frank Vinkenvleugel
Jan Steverink bedankt wethouder Henk Hengeveld voor de prettige samenwerking. Foto: Frank Vinkenvleugel

Nieuwe bijenstal op Engbergen

Algemeen

ENGBERGEN - Na een lange periode van voorbereiden en hard werken is op zaterdag 15 april een prachtige nieuwe bijenstal geopend. Imkervereniging Dinxperlo-Gendringen en omgeving mag met recht trots zijn op de nieuwe bijenstal in het prachtige natuurgebied van Engbergen. Een bijenstal die past in de omgeving en met recht een aanwinst genoemd mag worden.

Door Waltraud Wensink

Maar liefst 32 bijenvolken, ongeveer twee miljoen bijen, kunnen er hun intrek nemen en dat is een geweldige aanwinst voor de natuur en de mens. Jan Steverink, vice-voorzitter van de imkervereniging Dinxperlo-Gendringen: "Je mag hier met deze aantallen spreken van een megastal. En dat is goed nieuws voor de natuur. En hoe beter het met de natuur gaat, hoe beter het is voor de mensen want we kunnen eigenlijk niet zonder onze bijen." De imkervereniging Dinxperlo-Gendringen is een bloeiende vereniging van zowel mannen als vrouwen, met 58 leden waarvan de jongste negentien jaar is.

Steverink benadrukt in zijn speech de prettige samenwerking met de gemeente Oude IJsselstreek, maar ook de inzet van de leden die op vrijwillige basis heel wat werk verricht hebben. Een speciaal woord van dank is op zijn plaats voor de in december 2016 overleden arts Berend Klaas van Bon. Hij was ondanks zijn hoge leeftijd nauw betrokken bij Engbergen en zeer geïnteresseerd in de de bouw van deze stal. Hij heeft ook een stuk grond beschikbaar gesteld voor het realiseren van een bijenweide achter de bijenstal, zodat mede door zijn betrokkenheid, deze stal tot stand kon komen op deze unieke locatie. Guus Tinnevelt, één van de leden, van de imkervereniging, kende hem goed: "Regelmatig was ik bij Van Bon op bezoek en het is erg fijn geweest dat we samen een tijdje voor zijn overlijden in zijn serre nog hebben mogen proosten op de nieuwe bijenstal die bijna achter in zijn tuin staat. Hij had planten, bomen en struiken die belangrijk voor de bijen waren en het is geweldig om zijn terrein te mogen gebruiken. Een mooie bijenstal die past bij 'zijn' Engbergen."

Educatie en biodiversiteit
De bijenstal heeft naast het huisvesten van de bijen ook nog een ander doel. Steverink: "De bijenstal wordt ook gebruikt voor educatie en voorlichting aan scholen en aan volwassenen, maar ook voor het opleiden van nieuwe imkers. Het belang van het houden van bijen mag niet onderschat worden. Als je zelf niet de mogelijkheid hebt om bij huis bijen te houden, dan is een bijenstal in de buurt een mogelijkheid."

In de bijenstal is een ruimte waarin men ook zonder een speciaal imkerpak de bijen aan het werk kan zien en waar les gegeven kan worden. Tinnevelt benadrukt nog eens het belang van de locatie: "Het is een prima omgeving voor de bijen. Er is sprake van een grote biodiversiteit. De eerste bijen zie je al vliegen. Ze hebben een mooie aanvliegroute. De omgeving van Engbergen kent een diversiteit aan planten, bomen en bloemen. Dat is belangrijk voor de bijen. En er komt nog meer bij. Er zullen akkerranden ingezaaid worden en verder wordt er ook nog een bijenweide gerealiseerd in samenwerking met de familie Van Bon. Daar zijn we erg dankbaar voor." Het terrein rondom de bijenstal wordt ook nog onder handen genomen en aangeplant met 'bij-vriendelijke beplanting'. Het moet ook voor bezoekers uitnodigend zijn om een kijkje te nemen.

Infobord
Er is veel werk verricht door de leden die actief betrokken waren. Tot dat werk behoort ook het samenstellen van een infobord. Het geeft informatie door middel van een aantal prachtige foto's en korte duidelijke teksten. Het bord nodigt uit om even bij stil te staan. Tinnevelt: "We hebben al eens een telling gedaan en dan blijkt dat er gemiddeld tussen de 150 en 200 mensen langs komen. Het gaat dan om wandelaars, mountainbikers of gewone fietsers. Dan is dat mooie infobord belangrijk."

Foto: Frank Vinkenvleugel
Het infobord wordt onthuld. Foto: Frank Vinkenvleugel
Henk Hengeveld (links) en Jan Steverink. Foto:  Frank Vinkenvleugel
De makers van het infobord Ilonka Bleekman, Jos Bleekman, Ineke Klompenhouwer, Leonie Knuvink, Piera van Schalm. Foto Frank Vinkenvleugel
De bijenkasten in de stal bieden plek aan zo'n twee miljoen bijen. Foto: Frank Vinkenvleugel
Bij de vinger: de koningin van het bijenvolk. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant