De vrijwilligers Wim Lammers, Jarik de Graaff, Hennie Dalenoord, Bert Scheuter, Ina Overbeek en Sonja Vink. Foto: Erik Dalenoord
De vrijwilligers Wim Lammers, Jarik de Graaff, Hennie Dalenoord, Bert Scheuter, Ina Overbeek en Sonja Vink. Foto: Erik Dalenoord

Kunst als troost in week van de begraafplaats

Algemeen

VARSSEVELD - "We willen zo graag het schimmige imago dat een kerkhof of begraafplaats voor veel mensen nog steeds heeft veranderen. Een gedenkpark of begraafplaats hoort net zoveel bij het leven van alledag als andere zaken", meent beheerder Wim Lammers van het begraaf- en gedenkpark Rentinkkamp in Varsseveld. Om de drempel voor mensen te verlagen om eens rond te lopen op de begraafplaats organiseert Lammers samen met een groepje vrijwilligers op vrijdagavond 2 juni een avond met als thema 'kunst vertroost'.

Door Walter Hobelman

"Veel begraafplaatsen zijn prachtige plaatsen waar de natuur en de levensloop bij elkaar komen", vertelt Lammers. "We hebben hier al met regelmaat groepjes tuinliefhebbers te gast die vooral geïnteresseerd zijn in alles wat er groeit en bloeit op ene begraafplaats." Lammers is trots op de begraafplaats die een goed verzorgde indruk geeft.
Tijdens 'kunst vertroost' kunnen bezoekers genieten van muziek en poëzie die past bij de omgeving. "De dood is onderdeel van het leven. Vorig jaar hadden we alleen maar muziek, nu is er ook poëzie aan toegevoegd. Beide vormen zijn zeer geschikt om mensen te helpen bij het verwerken van verdriet of om even stil te staan bij het leven", meent Ina Overbeek, die tijdens de avond samen met haar ex-B-have vriendinnen Heidi Kraan en Lilian de Jong een aantal nummers gaat zingen. "Naast zang is er instrumentale muziek, gespeeld door Wim Gerritsen, Nick Obbink, Jarik de Graaff en Jolein Prosch", aldus Overbeek. Ook worden er gedichten voorgedragen door Bert Scheuter en Netty Hengeveld.
Het organiserend team bestaat naast Lammers en Overbeek uit Sonja Vink, Hennie Dalenoord, Bert Scheuter en Jarik de Graaff. Deze groep zorgt ervoor dat 'kunst vertroost' een jaarlijks terugkerend karakter krijgt. "Natuurlijk wordt het geen groots festival. We hebben zeker respect voor de locatie waar 'kunst vertroost' plaatsvindt en houden rekening met gevoelens van anderen. Maar we merken de laatste jaren ook dat de interesse over doodgaan en alles wat daarbij hoort makkelijker bespreekbaar is. En we hopen dat ook deze avond helpt om met elkaar hierover te praten. Het is echt een soort ontmoetingsgelegenheid voor jong en oud om eens stil te staan bij leven en dood, zonder het te zwaar te maken", legt Scheuter uit.
'Kunst vertroost' begint vrijdagavond 2 juni om 20.30 en duurt tot 22.00 uur. Iedereen kan komen en gaan wanneer men wil. Voorafgaand aan 'Kunst Vertroost' organiseert het IVN diezelfde avond om 19.30 uur een rondleiding over het begraaf- en gedenkpark Rentinkkamp waarbij aandacht is voor de grote diversiteit aan planten en bloemen die er te vinden is.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post