Het kringconcours wordt dit jaar gehouden op sportpark De IJsselweide. Foto: PR
Het kringconcours wordt dit jaar gehouden op sportpark De IJsselweide. Foto: PR

Kleurrijk traditiespektakel op sportpark IJsselweide

di 23 mei 2017, 10:09 Algemeen

GENDRINGEN - Het schuttersgilde 'Wals Wieken Milt' staat voor een mooie uitdaging. Op zondag 28 mei is het gilde gastheer voor het zogeheten 'Kringconcours' dat onder auspiciën van de Gelderse Schuttersfederatie wordt gehouden. Er nemen achttien korpsen deel en naast veel muziek zijn er ook heel veel andere schutterij activiteiten. De vaandels en uniformen geven een extra feestelijke en kleurrijke sfeer aan dit evenement.

Door Walter Hobelman

Voorzitter Eddy Meijer en penningmeester Jurgen Jansen kijken met veel enthousiasme vooruit. "Het is een stevige klus om zo'n kringconcours te organiseren, maar we doen dat graag. Schutterijen en schuttersgilden hebben een belangrijke plaats in de lokale samenleving. Veel verenigingen hebben al een rijke historie en tijdens een kringconcours krijgen bezoekers een mooi beeld van alle tradities en gebruiken die binnen de schutterijen nog steeds gekoesterd worden", aldus Meijer.
Tijdens het kringconcours worden er verschillende wedstrijden gehouden. "Er zijn muziekwedstrijden, mars wedstrijden, defileer wedstrijden, bielemanwedstrijden en natuurlijk wordt er ook geschoten in verschillende disciplines en met verschillende wapens", vat Jansen samen. Al met al zijn die zondag ongeveer 1.000 mensen actief en de deelnemende schuttersverenigingen komen uit de hele omgeving.
"De dag begint met wat officiële activiteiten voor genodigden. Aansluitend wordt het kringconcours om 11.15 uur officieel geopend en start om 11.50 uur het defilé. Daarna gaat gelijk de mars wedstrijd beginnen en marcheren de schutterijen door het dorp Gendringen en komen vervolgens weer terug op het sportpark waar dan in de middag de verschillende schietwedstrijden gaan beginnen", vertelt Meijer. "We verwachten rond 17.30 uur te beginnen met de prijsuitreikingen en sluiten daarna de dag af."
Het organiseren van dit kringconcours is voor het schuttersgilde Wals Wieken Milt een mooie test voor een nog groter evenement dat ze over vijf jaar gaan organiseren. "We bestaan dan honderd jaar en mogen dan het federatief concours organiseren. Met het kringconcours van nu kunnen we binnen ons schuttersgilde alvast wennen aan alle organisatorische taken en uitdagingen en vervolgens met dezelfde groep enthousiastelingen vooruit kijken en werken naar 2022", aldus de trotse voorzitter.
De entree tijdens het kringconcours is gratis en alle bewoners in het dorp die aan de marsroute wonen krijgen vooraf nog een verzoek in de brievenbus om die dag de vlag uit te hangen. Meer informatie over het kringconcours is te vinden op de website van het schuttersgilde: www.schutterijwwm.net.
Na het kringconcours is alle aandacht gericht op de rommelmarkt die traditiegetrouw op tweede pinksterdag (5 juni) plaatsvindt bij Pennings Vee en Vlees aan de Ringweg in Wieken en daarna komt de Wiekense kermis in zicht (1 tot en met 4 juli).