Eric Braamhaar, Loïs Niënhuis, Fons Rouwhorst, Hans Migchelbrink Jan Minkhorst en Mary Kok-Willemsen (vlnr). Foto: Henk den Brok
Eric Braamhaar, Loïs Niënhuis, Fons Rouwhorst, Hans Migchelbrink Jan Minkhorst en Mary Kok-Willemsen (vlnr). Foto: Henk den Brok

Achterhoekse voetbalnacht boeit en inspireert

Algemeen

Waarderingsprijzen voor voetballiefhebbers

DOETINCHEM - Als er al kritiek zou kunnen zijn op de Achterhoekse voetbalnacht, dan is dat alleen het feit dat het programma te vol zit met boeiende onderwerpen die daardoor nét niet goed genoeg uitgediept kunnen worden. Maar voor de rest is de voetbalnacht een mooie afsluiter van het voetbalseizoen en tegelijkertijd een inspirerende aftrap voor het nieuwe.

Door Walter Hobelman

De Achterhoekse Voetbalnacht werd donderdag gehouden in de businessclub-ruimte van stadion De Vijverberg in Doetinchem. Een groot aantal voetballiefhebbers uit de gehele regio was aanwezig en genoot van voetbalentertainment op hoog niveau. In de tafelgesprekken met Mary Kok-Willemsen (directeur van Holland Football University) en scheidsrechter Eric Braamhaar, die onder leiding van presentatrice Inge de Jager werden gevoerd, kwamen diverse voetbalonderwerpen aan bod
Vanzelfsprekend was het komende EK voor vrouwen een belangrijk gespreksonderwerp. Mary Kok, de zeer gepassioneerde en bevlogen aanjager van het vrouwenvoetbal in Nederland, ziet in dit evenement een mooie kans om voetbal door vrouwen en meisjes nog meer te promoten. "Het vrouwenvoetbal in Nederland moet nog beter en professioneler ingericht worden", is haar kritische kanttekening. "De eredivisie voor vrouwen bestaat slechts uit acht teams, die basis is te smal", meent Kok. Ze hoopt dat iedereen die dit jaar het EK voor vrouwen bezoekt (ook in Doetinchem wordt een aantal wedstrijden gespeeld) over een jaar of vijf kan zeggen: "Toen waren we er bij en sinds die tijd is het vrouwenvoetbal gegroeid."
Eric Braamhaar wordt door Inge de Jager aan de tand gevoeld over onder andere zijn grootste flater. "Dat was, hoe toevallig, tijdens een wedstrijd van Sparta tegen De Graafschap. In de rust had ik gewisseld van shirt omdat het enorm regende en ik had mijn kaarten andersom terug in mijn borstzak gestoken In plaats van geel trok ik rood en dat zorgde voor nogal wat commotie." Ook het incident tijdens de Champions League wedstrijd Lille-Manchester United in 2007 kwam aan bod. Braamhaar stond toe dat Ryan Giggs een vrije trap snel mocht nemen. Terwijl de Lille-spelers niet opletten, mikte de middenvelder de bal in het doel. Het Franse elftal dreigde aanvankelijk het duel niet te zullen uitspelen, maar kwam daar op terug. Direct na de wedstrijd werd wel een officieel protest bij de Europese voetbalbond UEFA ingediend. Ook Braamhaar moest zich als gevolg hiervan in Zwitserland bij de UEFA rechtbank verantwoorden. Hij vindt het een voorbeeld van de rol die een scheidsrechter heeft. "Als je geen talentvolle voetballer bent, kan je misschien wel als scheidsrechter op hoog niveau acteren. Maar je wordt geen scheidsrechter om vrienden te maken", aldus Braamhaar. De inmiddels gestopte scheidsrechter heeft een eigen foundation en zet zich actief in voor G-sporters: mensen met een verstandelijke of lichamelijk beperking die, vanwege hun beperking, niet deel kunnen nemen aan een teamsport. Braamhaar stimuleert deze doelgroep om in beweging te komen. Teamsport is namelijk niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest.
Tijdens de voetbalnacht werden diverse awards uitgereikt. De 'Elftal van de Week competitie' georganiseerd door de sportredactie van De Gelderlander en waarin de spelers van de tien hoogst spelende Achterhoekse clubs worden beoordeeld, werd gewonnen door Michiel Krabbenbrog van RKZVC. Ook de topscorers Thom Berendsen (Keijenburgse Boys) en Sven Udink (DVC'26) werden geëerd als goalgetters in de Achterhoek en Liemers.
Na de pauze werden er ook nog awards uitgereikt voor 'de beste vrijwilliger' (Fons Rouwhorst van Longa'30 uit Lichtenvoorde), 'de beste vereniging (DZC'68 uit Doetinchem), 'de beste scheidsrechter (Hans Migchelbrink), 'de beste voorzitter (Jan Minkhorst van DZC'68 ) en 'het grootste talent' (Loïs Niënhuis (Longa '30 en Nederlands elftal onder 16).

Opvallend hierbij was de dubbele prijs voor DZC'68. Voorzitter Jan Minkhorst mocht tweemaal het podium op. "Ik ben enorm blij met deze dubbele waardering. DZC'68 komt uit een dal en we hebben de weg omhoog gevonden. Onze club, is niet alleen gericht op voetbal, maar heeft een maatschappelijke rol in de samenleving. Daar kiezen we voor, daar gaan we voor en dat blijven we doen. Uiteraard streven we naar spelen op het hoogst haalbare niveau, maar dat gaat niet ten koste van onze visie om een club te zijn waar iedereen uit de samenleving lekker kan voetballen. Man, vrouw, jongen, meisje, met of zonder beperking, dat maakt allemaal niets uit." Minkhorst spreekt zijn waardering uit voor alle vrijwilligers in zijn vereniging."250 mensen zetten zich voortdurend in om alle 1350 lekker te laten voetballen. We hebben dat goed gestructureerd en plukken daar nu de vruchten van. En dan zijn deze awards een mooie erkenning voor ons werk, dat we als club verricht hebben."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant