Siegfried Jungjohann,  Annelie Kunst, Ria Wiendels en Jan Olthof (vlnr) openen een kunstsupermarkt tijdens de Zommermarkt. Foto: Walter Hobelman
Siegfried Jungjohann, Annelie Kunst, Ria Wiendels en Jan Olthof (vlnr) openen een kunstsupermarkt tijdens de Zommermarkt. Foto: Walter Hobelman

Kunst 'shoppen' in Silvoldse kunstsupermarkt

Algemeen

SILVOLDE - Het idee is even uniek als geniaal. Om 'kunst' onder de aandacht te brengen van een groot en breed publiek gaat de stichting Kunstuitleen Oude IJsselstreek op zondag 18 juni tijdens de Zommermarkt een speciale kunstsupermarkt inrichten in het leegstaande Rabobank pand in Silvolde. "Verse kunst, voor elke portemonnee, klaar om direct mee te nemen", aldus stichtingsvoorzitter Jan Olthof.

Door Walter Hobelman

"We zijn met ingang van 1 juni gestopt met de fysieke kunstuitleen. De reden hiervoor is de dreigende sluiting van diverse bibliotheekvestigingen in de gemeente. We gaan de manier waarop we kunst onder de aandacht brengen bij een breed publiek vanaf nu via een soort webshop opzetten. Die is rond september helemaal klaar voor gebruik", aldus Olthof, terwijl hij samen met Annelie Kunst, Siegfried Jungjohann en Ria Wiendels een kijkje neemt in het lege Rabobank pand. "De kunstsupermarkt wordt echt een bijzondere attractie tijdens de Zommermarkt", menen de kunstliefhebbers. "We brengen artistieke creativiteit aan een nieuw en breed publiek en laten hiermee zien dat het kopen van echte kunst voor iedereen mogelijk is."
"Kunst maakt gelukkig", vertelt Ria Wiendels. "De maker wordt gelukkig als hij of zij weet dat het werkstuk op een plaats terecht komt die het kunstwerk verdient en de bezitter wordt gelukkig omdat er iets moois aan de leef- en woonomgeving wordt toegevoegd."
Tijdens de kunstsupermarkt zijn er ongeveer vijftien kunstenaars aanwezig met een selectie uit hun eigen werk. "In totaal denken we ongeveer 150 kunstobjecten te kunnen aanbieden. Het aanbod varieert van schilderijen tot beelden in allerlei vormen en varianten. Allemaal van kunstenaars hier uit de directe omgeving, echte streekproducten dus", aldus Olthof. De prijzen variƫren van tien euro tot honderd euro of meer. "Houd er rekening mee dat er in het bankgebouw niet gepind kan worden op dit moment", lacht Olthof. "Er moet contant afgerekend worden."
De kunstsupermarkt is aantrekkelijk voor kunstkoopjesjagers, maar zeker ook voor mensen die normaal gesproken niet zo snel een galerie bezoeken. "De Zommermarkt staat bekend om het brede aanbod en dit jaar voegen wij daar kunst aan toe. En al rondlopend op deze jaarlijkse Silvoldse markt is een beetje 'kunst-snuiven' een onderdeel dat je niet mag missen", vindt Annelie Kunst. "Alle bezoekers aan de Zommermarkt moeten echt even komen kijken", benadrukt Jungjohann. "Dit is een waarschijnlijk eenmalige kans om kunst te shoppen."
De stichting Kunstuitleen Oude IJsselstreek blijft uiteraard actief bezig om kunst in allerlei vormen te promoten. "Volgend jaar doen we dat vanzelfsprekend weer met de kunstroute, maar dit jaar kiezen we dus voor deze bijzondere en leuke vorm. En daarnaast kan iedereen binnenkort 24 uur per dag, zeven dagen per week kunst uitkiezen via onze nieuwe webshop", aldus Olthof.
De pop-up kunstsupermarkt is zondag 18 juni geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant