Ulftenaar Anton Koster op zijn dakterras, met de kuikens in de wasmand. Foto: PR
Ulftenaar Anton Koster op zijn dakterras, met de kuikens in de wasmand. Foto: PR

Geen ambulance maar wasmand voor kuikentjes

Algemeen

ULFT – Anton en Paulien Koster wonen in appartementencomplex De Smeltkroes. Voorheen hadden ze een hoekwoning met tuin in Oer. Dat ze nu een dakterras hebben in plaats van een tuin is geen beletsel gebleken om huisvesting te bieden aan een jaarlijks terugkerende broedende eend. Probleem is echter dat die na het uitkomen van de eieren weer wil verhuizen naar een echt groene omgeving, maar haar kuikens niet meekrijgt. Een wasmand bood uitkomst…

Door Reinier Kroesen

Paulien: "Ieder jaar worden er in onze binnentuin op het dak van de winkels jonge eendjes geboren. De moedereend wil na het broeden met de kuikentjes naar de vijver achter winkelcentrum De Blenk. Probleem is echter dat haar 'kinderen' niet net als hun moeder van het dakterras kunnen uitvliegen. De vrouwtjes-eend maakt wel een duikvlucht naar beneden en staat op straat luid schetterend te wachten tot haar kroost volgt. Ze heeft geen idee dat de jonge eendjes niet weten hoe ze beneden moeten komen." Anton Koster: "Al een jaar of vier, vijf komt die eend hier zo rond april aanvliegen, weet niet helemaal zeker of het altijd dezelfde is. Ze maakt dan een nest in één van de plantenborders hier. Pas als de kuikentjes er zijn komt ze weer tevoorschijn." Paulien: "Dan pakt mijn man onze wasmand, zet die kleintjes daarin, loopt de trap af en gaat te voet richting die vijver. Het mooie is dat die moedereend Anton met zijn mand vol jonkies al waggelend volgt en achterna loopt. Dat gaat natuurlijk niet ongemerkt voorbij aan het shoppende winkelpubliek in de Kerkstraat en op De Blenk, waar hij dwars doorheen moet. Dit tafereel speelt zich al een aantal jaar op een rij af, soms meerdere keren per seizoen. Iedere keer weer heel bijzonder om te zien."
Het dier bij de familie Koster is waarschijnlijk een 'stadseend', verwant aan de schuwere wilde eend. Dat type eenden tref je veel aan in stadsvijvers. In het voorjaar broeden ze wel tien tot twaalf eieren uit. Omdat de beste plekjes in de natuur vaak al bezet zijn wijken ze uit naar de vreemdste plaatsen om te broeden. Op balkon, dak of in een tuin, zelfs zonder dat de bewoners dat weten. Dat wordt wel een probleem als de jongen geboren zijn en de moeder lopend naar het water wil net als bij Anton en Paulien Koster. Meestal wordt dan echter niet de wasmand gepakt maar de dierenambulance gebeld. Die brengt de hele familie naar de dichtstbijzijnde groene omgeving. Olette van der Werf, medewerkster van Dierenambulance Doetinchem bevestigt dat ze per seizoen circa tien keer eendenfamilies verhuizen. "Dat komt inderdaad regelmatig voor. Als we de moedereend oppakken volgen de kuikentjes haar blindelings, ze herkennen haar unieke wakgeluiden. We komen alleen als ze ingesloten zitten en echt zelf niet weg kunnen naar een waterpartij. Ze keren inderdaad vaak ieder jaar naar dezelfde broedplek terug. De mens neemt steeds meer natuurruimte in beslag, de dieren zoeken daarom een rustig plekje in de bebouwde omgeving om te nestelen. We zien dat ook de scholeksters dat doen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant