Otwin van Dijk met schipper Benny Mullink op de Iesselganger. Foto: Henk van Raaij
Otwin van Dijk met schipper Benny Mullink op de Iesselganger. Foto: Henk van Raaij

Eerste lustrum IJsselvaart

Algemeen

Dromen van botenhuis en tocht over de grens

ULFT - Het is precies vijf jaar geleden dat enkele mensen het initiatief namen om fluisterboot De Iesselganger te laten varen voor toeristische vaartochten op de Oude IJssel tussen Ulft en Gaanderen.

Het toenmalige college met oud-wethouder van Balveren benaderde onder anderen Herman Schreurs (voorzitter), Ben Terwiel (toenmalig secretaris), Henk Teunissen (penningmeester) en Hans Migchelbrink (technische commissie) om hier een start mee te maken. Vanuit gemeente Oude IJsselstreek kregen ze medewerking van de ambtenaren Richard Krabben en Klaasje Wartena. Binnen een tijdbestek van drie weken was de organisatie zover dat er gestart kon worden met een stichting die vaartochten en arrangementen ging verzorgen op de Oude IJssel.

Bij de viering van het eerste lustrum hebben inmiddels ruim 20.000 passagiers een tocht met deze fluisterboot gemaakt. De stichting droomt over de komende vijf jaar, waarin zij hoopt een een botenhuis te realiseren en een grensoverschrijdende vaartocht naar Bocholt of Anholt te realiseren.
Burgemeester Otwin van Dijk was in zijn rolstoel aan boord gezet. Hij memoreerde daar de samenwerking tussen de betrokken partijen en wees er nog maar eens op dat de Stichting IJsselvaart Ulft een bewijs leverde hoe een dergelijke samenwerking leidt tot succes. Maar hij wenste dat de boot te zijner tijd ook toegankelijk wordt gemaakt voor mensen in een rolstoel.
Daarna volgde Manuel Hezeman (directeur Achterhoek Toerisme), die vertelde over de toename van toerisme in de Achterhoek. Voor de liefhebbers was er een korte boottocht over de Oude IJssel en voor degenen die niet meegingen was er een borrel en een hapje.
Partijen waarmee de stichting zo succesvol samenwerkt zijn Bureau Achterhoek Toerisme en het Waterschap Rijn & IJssel. Maar ook de samenwerking met diverse externe (markt)partijen, waaronder accountantskantoor Bourgondien Kok, VVV, Hengelsport de Brasem, OVVG, Roei en Kanovereniging het Anker, Schutterij de Eendracht, Kasteel de Kemnade (Beelaerts van Blokland), 't Kempke (familie Winters), Rabobank, Industriebelang Oude IJssel, de diverse campings en bed&breakfasts hebben bijgedragen. En natuurlijk de DRU Cultuurfabiek. "Dus iedereen waarop wij als bestuur altijd een beroep konden doen voor hand-en-spandiensten. Als laatste maar wel het allerbelangrijkste zijn natuurlijk de 45 vrijwilligers, die het gehele seizoen klaarstaan om de boot in de vaart te houden; een groep technische mensen die in de winterdag de boot weer klaarmaken voor het nieuwe seizoen, een groep mensen die de catering en de pr en arrangementen verzorgen, een groep die zich bezighoudt met de sociale media, een groep gidsen en een groep schippers die allemaal gecertificeerd zijn met het kleine vaarbewijs."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant