Kunstenaar Berna Bonekamp op haar kunstwerk. Foto: Walter Hobelman
Kunstenaar Berna Bonekamp op haar kunstwerk. Foto: Walter Hobelman

Monument voor de Sequoia's in Engbergen

Algemeen

GENDRINGEN - Het Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek is in mei 2016 gestart met het bijzondere nieuwe kunstproject 'Tussen de Coulissen'. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het project in gemeente Oude IJsselstreek. Dinsdag is in Gendringen op landgoed Engbergen een uniek monument onthuld, dat is gemaakt door kunstenaar Berna Bonekamp en leerlingen van groep 8 van de Christoffelschool.

Door Walter Hobelman

"Het project Tussen de Coulissen staat voor het 'beleefbaar' maken van het historische Achterhoekse landschap. "We willen jeugd hun natuurlijke naaste omgeving laten ontdekken, geïnspireerd op een verhaal van de levende geschiedenis -Oral History- van die bewuste plek of omgeving", legt Mirjan Koldeweij, projectleider van Tussen de Coulissen uit. "Het historische verhaal wordt onder begeleiding van een beeldend kunstenaar door middel van een artistieke kunstuiting 'Land Art' genaamd, beleefbaar gemaakt."
"We zijn er ruim een jaar mee bezig geweest", vertelt leerkracht Joyce de Jong van de Christoffelschool. "Berna kwam met een goed plan, maar dat bleek in de praktijk niet haalbaar te zijn. Het heeft toen even geduurd voordat we iets nieuws hadden bedacht." Dankzij een stevige storm in februari van dit jaar kwam er weer beweging in de plannen. In het bosgebied Engbergen staan twee mammoetbomen, sequoia's. Het is de zwaarste boom in de wereld, die eeuwenoud kan worden", vertelt kunstenaar Berna Bonekamp. "Eén van deze twee sequoia's is met de storm in februari van dit jaar gebroken. Ongeveer op de helft is de bovenste helft van de boom eraf gevallen. Dit is voor mij de aanleiding en de inspiratie geweest voor het nieuwe plan."
Samen met de kinderen uit groep acht is Bonekamp in haar werkplaats aan de Grotestraat in Gendringen aan de slag gegaan. Linda, één van de leerlingen die enthousiast aan het project heeft meegewerkt vertelt: "Het leukste was, dat je je fantasie kan gebruiken en dan ontdek je dat het best lastig is om dat wat je bedenkt ook echt te kunnen maken." Leerkracht Joyce is erg te spreken over het hele project. "De kinderen hebben een heksenkring en allerlei dieren van hout gemaakt", vertelt Joyce. "Van het hele project hebben ze veel geleerd. Een stukje techniek, houtbewerking, maar ook dat goede ideeën in de praktijk niet altijd haalbaar zijn en dat je moet samenwerken met allerlei partijen en instanties, zoals de gemeente." Over die samenwerking is Bonekamp meer dan tevreden. "En dat moet je ook echt even benadrukken", vindt de kunstenaar. "Er is effectief en snel gewerkt en meegedacht door alle betrokkenen. Iedereen was vanaf het begin enthousiast over het plan en het resultaat is mooier dan ik had verwacht."
Het afgebroken stuk van de boom is veranderd in een soort bankje met wielen en vormt de verbinding tussen de beschadigde en de onbeschadigde boom. "Met die wielen wordt het verhaal zichtbaar gemaakt hoe deze twee bomen ooit in dit bos terecht zijn gekomen", legt de kunstenaar uit. "Het Engbergse bosgebied ligt op een rivierduin van de Oude IJssel en werd in 1926 aangekocht door de toenmalige gemeente Gendringen ter bescherming van het natuurschoon en om de bevolking van Gendringen een 'stedelijk' uitloopgebied te bieden. De mammoetbomen zijn geplant op initiatief van burgemeester Jan Jacob Antoon Marie Beaumont bij de inrichting van het gebied door de firma Venhorst in Megchelen", weet Bonekamp te vertellen. Jos Venhorst vertelt: "Bij ons in de voortuin stonden twee sequoia's, die moesten wijken omdat de Julianaweg voor ons huis werd gerenoveerd. Opa Harrie heeft de bomen met paard en wagen naar Engbergen gebracht en daar opnieuw geplant."
Bij de onthulling waren bijna alle kinderen van groep acht aanwezig en die zijn er stuk voor stuk trots op dat ze iets 'blijvends' in het bos hebben mogen creëren. "Ik hoop dat het hier nog heel lang staat en dat veel mensen er naar komen kijken", aldus één van hen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant