Na een jaar voorbereidingen is zaterdag de landelijke folkloredag in Ulft, bij de Dörsvlègels. Foto: PR
Na een jaar voorbereidingen is zaterdag de landelijke folkloredag in Ulft, bij de Dörsvlègels. Foto: PR

Cultureel en industrieel erfgoed ontmoeten elkaar

Algemeen

ULFT - De folkloristische dansgroep de Dörsvlègels uit Ulft hebben voor zaterdag 16 september de organisatie van de landelijke Folkloredag toegewezen gekregen. De overkoepelende organisatie, de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland (FFGN) vraagt elk jaar een van haar ledenverenigingen de organisatie op zich te nemen. Dit jaar is het de beurt aan regio Oost.

Door Walter Hobelman

"Wij zijn al meer dan een jaar bezig met de voorbereidingen", vertelt voorzitter Theo Giesen. "Zowel het programma als de financiering vragen een vroegtijdige aanpak en ook de invulling van het programma vraagt de nodige voorbereidingstijd."
De Dörsvlègels hebben er voor gekozen om de ruim driehonderd gasten kennis te laten maken met industrieel erfgoed. De Folkloredag wordt gehouden op het DRU Industriepark en vooral de SSP hal speelt die dag een centrale rol. "Onze gasten komen van collega verenigingen uit het hele land. Samen vertegenwoordigen wij het culturele erfgoed van Nederland. Wij laten onze gasten nu zien dat ook het industriële erfgoed waardevol is en dat, met de nodige creativiteit, ook dat bewaard kan worden voor de toekomst", legt secretaris Riet van de Pavert uit. "Tijdens het besloten deel van het programma krijgen alle groepen een rondleiding over het DRU industriepark."
De folkloredag wordt een kleurrijk evenement. "Alle groepen verschijnen in de traditionele klederdracht uit hun streek. Zij vertegenwoordigen het waardevol cultureel erfgoed van folkloristische dansen en hun bijpassende kleding. Hier zijn zeer prijzige klederdrachten bij tot zelfs met gouden en zilveren versieringen", weet Giesen te vertellen. "Het doel van de folkoredag is drieledig. We willen allereerst de verschillende groepen bij elkaar brengen. Dat is altijd weer inspirerend en gezellig. Maar we willen daarnaast ook de verbinding tussen cultureel en industrieel erfgoed verstevigen. Erfgoed moet gekoesterd worden en bewaard blijven voor de toekomst. Groepen zoals wij van de Dörsvlègels en al die anderen zetten ons daarvoor in en we hebben nieuwe aanwas nodig om toekomstgericht gezond te blijven. En als derde willen we graag iedereen uit de omgeving met folklore in contact brengen."
Daarom is er tijdens de folkloredag een openbare bijeenkomst van 15.00 tot 17.00 uur. "Dat wordt een prachtig spektakel", vertelt Van de Pavert. "Bezoekers kunnen contact leggen met de gasten, de klederdrachten bewonderen en de dansen mee beleven en mogen zelfs eventueel mee dansen. In dit programmaonderdeel zorgen de Strangzangers en de Iessellander Muzikanten voor het nodige entertainment", aldus Van de Pavert. De toegang voor het publiek is gratis.
Mensen die de smaak te pakken hebben of meer willen weten over De Dörsvlègels zijn altijd welkom tijdens de oefenavonden die elke donderdag worden gehouden in Het Hemeltje aan de Deurvorststraat 6 in Ulft. "Onze groep draait goed en met dertig leden hebben we een mooi aantal. Maar ook wij kunnen altijd nieuwe leden gebruiken. Het gaat bij ons vooral om de gezelligheid en wat minder om de kwaliteit, hoewel we natuurlijk wel een goed optreden willen neerzetten. Tussen half acht en kwart over negen oefenen we de folkloristische dansen onder leiding van een dansleraar", aldus de enthousiaste voorzitter.
Meer informatie over de folkloredag en De Dörsvlègels is te vinden op www.dedorsvlegels.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant