Nico Wissing over zijn dromen: 'Tijd voor revolutie.' Foto: PR
Nico Wissing over zijn dromen: 'Tijd voor revolutie.' Foto: PR

Dromen in de DRU

Algemeen

ULFT - Het is tijd voor verandering. Misschien zelfs wel tijd voor revolutie. "Maar dan wel op een vriendelijke manier", vindt tuinarchitect Nico Wissing. Samen met een groepje veranderaars uit diverse richtingen in onze samenleving is tijdens het symposium 'De Doorbraak' volop gedroomd over de vraag hoe er in en vanuit de Achterhoek een verandering van denken op gang gebracht kan worden om mens en natuur meer met elkaar te verbinden.

Door Walter Hobelman

Een vermoeiend symposium was het allerminst, ondanks de vele dromen die werden gedeeld. De organisatie kijkt dan ook tevreden terug op het symposium. De deelnemers waren vooraf uitgenodigd om het symposium te bezoeken en daar iets te delen over hun eigen droom over 'verandering in de Achterhoek'. Het zeer gevarieerde aanbod van deelnemers (afkomstig uit bijvoorbeeld het onderwijs, de zorg, cultuur, architectuur, landschap, en voedselindustrie) zorgde voor een rijke opbrengst van dromen. Dagvoorzitter Hans Alberse noemde het symposium "een inspirerend moment, waarbij de uitdaging zit in het feit de dromen van nu te gaan verwezenlijken in de toekomst."
Voor de aanwezige deelnemers was één ding wel duidelijk. "We zitten in deze tijd teveel vast aan regels en structuur. Daarin zit de grootste blokkade om daadwerkelijk veranderingen in onze samenleving tot stand te brengen. Hans van den Hurk verwoordde dat zeer treffend. "Je moet anders gaan denken. Je droom gewoon gaan uitvoeren en dan veranderen de omstandigheden vanzelf. Een zekere mate van 'rebelsheid' is daarbij nodig."
Het symposium ging vooral over de vraag hoe mens en natuur dichter bij elkaar gebracht kunnen worden. "En dan gaat het echt niet alleen om 'groen' en 'landschapsarchitectuur', vertelt Wissing. "Maar het wordt hoog tijd dat in het onderwijs, in de zorg, in de cultuur en tal van andere maatschappelijke geledingen gedroomd én gewerkt gaat worden aan het verbinden van mens en natuur. Mensen moeten geholpen worden om uit de dagelijkse sleur en manier van werken te komen. Men moet de natuur gaan ervaren. Niet met een commerciële doelstelling of om ego's te strelen. Het gaat om diepere dingen. We hebben geen oog meer voor de natuur, weten nauwelijks hoeveel rust daarin te vinden is. En dat gaat verder dan alleen maar een lekkere boswandeling maken. Ook op andere vlakken zijn natuur en mens prima bij elkaar te brengen. Richtinggevers in bijvoorbeeld de zorg en onderwijs moeten buiten de huidige kaders gaan denken en niet stoppen bij 'maar de regels beperken ons'. Begin met iets nieuws en kijk dan waar je tegenaan loopt." Van den Hurk vult aan: "We hebben elkaar nodig en moeten elkaar door 'de doolhof van onmogelijkheden' heen loodsen. Daarom is het ook zo mooi om met deze zeer gevarieerde groep bij elkaar te zijn. Samen kunnen we een verandering in gang zetten."
Van den Hurk is ervan overtuigd dat veranderen kan. "Ik vond het mooi dat burgemeester Van Dijk benoemde dat de maatschappij lijkt te 'verstollen'. En dat we af moet van het politieke dogma 'dat iets niet kan'. Alles kan, maar misschien anders dan dat we tot nu toe gewend zijn." Van den Hurk inspireerde veel bezoekers met zijn droom. "Het gaat er om jezelf te dwingen om anders te kijken naar bestaande structuren. We werken teveel op onze eigen stoeptegel en ons gewone denken staat ons soms behoorlijk in de weg. Ga dromen, want dan ontstaat er een andere realiteit. Als je kijkt naar de dieren, dan zie je dat die niet bewust bezig zijn met de toekomst en het vastleggen van bezit. Hun territorium is tijdelijk. Als de omstandigheden veranderen dan zoeken ze een andere plaats voor hun territorium. Het oude laten ze daarbij los. Dieren hebben geen bezit, maar ze leven wel!"
Alle bezoekers realiseren zich wel dat het niet alleen bij dromen moet blijven en dat het ook de taak van henzelf en de initiatiefnemers van het symposium is om vervolgstappen te gaan zetten. "Het voel goed om een droom te hebben en deze vanmorgen te mogen delen", vertelt bezoekster Carole Klappe. "Maar ik besef ook heel goed dat het daar niet bij moet blijven. Dat heb ik vanmorgen wel geleerd. Dromen is mooi, maar je moet ze daarna ook gewoon gaan uitvoeren."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant