Blijdschap bij de medewerkers van Regio8 na de uitverkiezing. Foto: PR
Blijdschap bij de medewerkers van Regio8 na de uitverkiezing. Foto: PR

'REGIO8 is omroep van en voor de Achterhoek'

Algemeen

REGIO - REGIO8 is de Lokale Omroep van Nederland geworden. Zaterdagmiddag 9 september werd de prijs voor Lokale Omroep van het Jaar 2017 in Hilversum in ontvangst genomen door de jonge en gedreven programmamakers van Regio8, die het een kroon op hun werk van de afgelopen jaren noemen.

Door Walter Hobelman

"We zijn erg blij met deze prijs", zegt directeur Peter Berendsen van REGIO8 en Optimaal FM. "Het afgelopen jaar hebben we met ons team gewerkt aan het verder uitbouwen van het Regionaal Mediacentrum REGIO8. Het nieuws over de Achterhoek wordt door ons gebracht via verschillende media-typen; radio, tv, en online. Onze ambitie is om iedere Achterhoeker elke dag via onze crossmediale kanalen te bereiken."
Berendsen legt uit wat het geheim achter het succes is. "Wij brengen het nieuws snel en via verschillende media bij de Achterhoekers. Voor elke leeftijds- en doelgroep op een eigen manier. We zijn daar heel bewust en planmatig mee bezig en dat werpt zijn vruchten af. Vooral in de leeftijdscategorie van 20 tot 35 jaar scoren wij zeer hoog. Deze groep wil graag op de hoogte blijven van het lokale en regionale nieuws, maar dan wel to the point en snel. Doordat wij in onze organisatie werken met mensen uit deze leeftijdsgroep, die op diezelfde golflengte leven en werken bereiken wij hier goede resultaten."
Dat is ook een van de positieven punten uit het juryrapport. "De jury is erg gecharmeerd en onder de indruk van de bevlogenheid van deze groep jonge mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Ze hebben het afgelopen jaar enorme stappen gemaakt en dat is duidelijk merkbaar", staat in het rapport beschreven. "De omroep is redactioneel en financieel erg goed georganiseerd. REGIO8 is de omroep van en voor de Achterhoek. De samenwerking met Omroep Gelderland is een uitstekend voorbeeld van goede regionale samenwerking op journalistiek gebied", concludeert de jury.
Er is veel werk verzet om de prijs in de wacht te slepen en de concurrentie was groot. In het eerste begin deden ruim tachtig omroepen mee en daarvan bleven er uiteindelijk negen over die een gooi naar de titel konden doen. Uiteindelijk ging de prijs naar REGIO8, maar ook 'OPEN Rotterdam' viel in de prijzen. "Een logische keuze", meent Berendsen. "Rotterdam en de onze regio één op één met elkaar vergelijken is appels met peren vergelijken. Wij zijn blij dat dat onderscheid gemaakt is."
Ook eindredacteur Jesper Stoffelen is bijzonder trots en blij. "Dit is een fantastische waardering voor onze inzet zoals die in de afgelopen drie jaar is geleverd in de Achterhoek. Samen met alle medewerkers, vrijwilligers en partners hebben we een professionaliseringsslag gemaakt en dat wordt nu beloond. We zijn nog altijd vol ambitie, maar deze prijs is voor iedereen alvast een hele mooie mijlpaal."
Over die ambities is veel te vertellen menen beide heren. "Het wordt nu echt de hoogste tijd dat de regionale politiek het belang van een goede, gezonde en vakkundige regionale omroep gaat inzien en ondersteunen. En misschien ziet men dat belang ook al wel, maar de bereidheid om daarin mee te werken en ons bijvoorbeeld aan voldoende financiële middelen te helpen vindt nog onvoldoende draagvlak", meent Berendsen. "Wij bewijzen het afgelopen jaar dat we klaar zijn voor 'meer en beter' maar de politiek blijft achter de feiten aanlopen en roept wel van alles, maar daar houdt het dan ook mee op."
REGIO8 is nu actief inde gemeenten Montferland, Oude IJsselstreek en Doetinchem. Maar de regio is groter. Hoe meer gemeenten mee gaan doen, hoe meer slagkracht wij krijgen. Daardoor kunnen wij dan een verbeterslag maken en bijvoorbeeld meer gaan doen aan onderzoeksjournalistiek. Nu blijft dat teveel liggen omdat er simpelweg geen geld voor is. Onze voorzitter van de stichting Mediacentrum Regio8, René van Gils, is wat dat betreft een visionair, die hier al jaren voor pleit en strijdt. Maar het gaat allemaal erg moeizaam."
Feit is wel dat de komende tijd niet op dit succes wordt uitgerust. "Wij blijven onszelf ontwikkelen en verbeteren waar dat kan", aldus Stoffelen. "Ons team zit vol creativiteit en passie en dit succes is een mooie stimulans om nóg beter onze rol als streekradio voor de Achterhoek uit te bouwen. En we blijven onszelf presenteren op alle plaatsen waar dat nodig is, zodat politieke partijen in de regio, in de provincie en in Den Haag gaan inzien welke belangrijke rol wij vervullen bij bijvoorbeeld het verkleinen van de kloof tussen politiek en burger."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant