Peter Ambting na zijn inkleding bij het beeld van H. Norbert. Foto: PR
Peter Ambting na zijn inkleding bij het beeld van H. Norbert. Foto: PR

Peter Ambting ingekleed met habijt Norbertijnen

Algemeen

Alles is anders in de St. Norbert Abbey, De Pere, VS

REGIO - In een vesperviering werd Peter Ambting, voorheen pastoor van de Maria Laetitia parochie in de Achterhoek, ingekleed met het habijt van de Norbertijnen, in de St. Norbert Abbey, De Pere, VS. Lucie Siebes en Marcel Smits van de Maria Laetitia parochie waren aanwezig, met een drietal vrienden van Ambting uit zijn stagetijd in de VS. Smits beschrijft de gebeurtenis.

Ambting, bekend in het zwart, is nu in het wit, een mooi symbool voor de grote overgang die hij maakt. Want hij gaat een heel andere cultuur, leefomgeving en zelfs taal tegemoet. Maar het habijt past en staat hem goed, letterlijk en figuurlijk. De vreugde straalde van hem af en gaf echt het gevoel dat hij op zijn plek is, al zal de weg lang zijn, en met de nodige ups en downs.
De abdij is echt verweven met de omgeving. Er is een grote groep vrienden en geassocieerden van de communiteit, en de abdij heeft veel activiteiten in het grote gebied van Green Bay. Zij beheren St. Norbert College, een kleine universiteit van zo'n 2500-3000 studenten met een prachtige campus. Er is een spiritualiteitscentrum in de abdij waar veel groepen gebruik van maken. En zij zorgen voor een aantal parochies in de omgeving.
Van oudsher is er een sterke en gewaardeerde band met Nederland. Tussen 1840 en 1940 zijn z'n 20.000 Nederlanders naar deze streek geïmmigreerd, en heel veel Nederlandse namen komen voor. De abdij is ook gesticht vanuit Abdij Berne in Heeswijk in 1898. Wisconsin is het zuivelgebied van de VS: er is veel melk- en kaasproductie.
Ambting is nu begonnen aan zijn 'hermitage', een tijd van drie maanden in afzondering van de wereld, om zich te verdiepen in het leven en het werk van de Norbertijnen, en te hechten aan zijn nieuwe gemeenschap. Daarna volgt hij een aantal cursussen, waaronder ook in de Engelse en Spaanse taal, en te zijner tijd zal hij bijdragen aan het werk van de gemeenschap in één of meerdere van de voorgenoemde activiteiten.
De gemeenschap zelf is heel vitaal. Circa veertig wonen er in de abdij, met nog zo'n twintig die in kleinere gemeenschappen elders wonen, dichter bij hun werk of studie. Heel verschillende mensen, veel verschillende nationaliteiten, maar wel allemaal met een gezamenlijk doel en inzet. Er is een zorgvleugel voor de ouderen, en een aparte vleugel voor de novicen, waar Peter Ambting de eerste jaren zal wonen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant