Lidy en Arie Leeuwestein dragen na 25 jaar de taken over aan het duo Anton Neijland en Gerrit Vossers. Foto: PR
Lidy en Arie Leeuwestein dragen na 25 jaar de taken over aan het duo Anton Neijland en Gerrit Vossers. Foto: PR

Kostersechtpaar Leeuwestein neemt afscheid

Algemeen

SILVOLDE- Zondag 1 oktober heeft de Protestantse Gemeente Silvolde afscheid genomen van het kostersechtpaar Leeuwestein. "We hebben dit werk 25 jaar met hart en ziel gedaan en vinden dat nu het moment gekomen is om onze taken over te dragen", vertelt Lidy Leeuwestein. Samen met haar man Arie heeft zij letterlijk dag en nacht klaar gestaan voor de protestantse kerkgemeenschap. En die hebben hun waardering hiervoor niet onder (kerk)stoelen of (kerk)banken gestoken.

Door Walter Hobelman

"We hebben een prachtige afscheidsdienst gehad", vertelt het echtpaar. "Dominee Gerjanne van der Velde wist ons zelfs te verrassen met het feit dat er in de bijbel over kosters wordt gesproken. Psalm 84 wordt namelijk ook wel eens 'de kosterspsalm' genoemd en die werd daarom ook voorgelezen." De dominee sprak het echtpaar toe en benadrukte dat voor kosters de kerk vaak echt hun tweede huis wordt, naast de gewone woning. Na de dienst werd het jubilerende en afscheid nemende echtpaar een receptie aangeboden. "Het leek wel alsof we opnieuw gingen trouwen", vertelt Lidy. "De kinderen van de kinderkerk hadden een mooie boog gemaakt waar we onderdoor moesten en de hele kerk zat vol met familie, vrienden en oud-gemeenteleden."
Arie en Lidy hebben in de 25 jaar dat ze koster zijn geweest veel werk verzet. "Het takenpakket van een koster is groot. Uiteraard is het schoonhouden van de kerk en de directe omgeving een belangrijke taak, maar ook het klokluiden hoorde er bij en het grafdelven. En daarnaast ben je als gastheer en gastvrouw actief bij alle activiteiten die in de kerk plaatsvinden. Je moet er altijd zijn", legt Lidy uit. Het echtpaar komt tot de conclusie dat ze al die jaren hooguit 2 of 3 keer per jaar afwezig waren. "Toen we er aan begonnen werkte Arie nog bij de post en kwam het doordeweekse werk op mijn bordje te liggen", vertelt Lidy. Op zaterdag en zondag was Arie dan meer de verantwoordelijke. "En vooral het grafdelven en – sluiten werd me een beetje te zwaar", vertelt Arie, die de leeftijd van zeventig jaar al gepasseerd is.
Twee momenten in hun kosterscarrière maakten wel indruk op het echtpaar. "In 2000 werden de klokken uit de toren gehaald voor renovatie en die zijn toen een half jaar weggeweest. Dat was erg vreemd, want het klokluiden was een mooi onderdeel van ons werk. Toen de klokken teruggeplaatst zijn werd er ook een elektrisch systeem in gebruik genomen waarmee de klokken geluid konden worden. Dat vond ik wel jammer", vertelt Arie. Een ander moment was het verdwijnen van de kerkbanken uit de kerk tijdens de recente renovatie en herinrichting. "Een begrijpelijke keuze, maar niet ónze keuze", vinden beide kosters. "In een kerk horen banken." Dat het bekend was dat dit 'een gevoelig dingetje' voor het kostersechtpaar was, bleek tijdens de afscheidsdienst. Speciaal voor de gelegenheid werd er één kerkbank teruggeplaatst voor het jubilerende en afscheid nemende kosterspaar.
Het tweetal kijkt met grote dankbaarheid terug. "Het is altijd dankbaar werk geweest. Er is in het voor- en najaar wel eens wat commentaar over de temperatuur in de kerk, maar zelfs dat is eigenlijk niet noemenswaardig. Verder hebben we nooit grote klachten gehoord."
Het echtpaar gaat nu genieten van de welverdiende rust. Arie is blij nu meer tijd te hebben om in zijn tuin aan het werk te kunnen. En Lidy heeft ook voldoende bezigheden, zeker omdat de kleinkinderen dagelijks over de vloer komen. "Als je koster bent moet alles wijken voor de kerk", zegt Arie. "Daar komt nu een eind aan. De nieuwe kosters, Anton Neijland en Gerrit Vossers mogen het nu gaan doen op hun eigen manier. Wij zijn beschikbaar om hun vragen te beantwoorden maar verder is het voor ons nu klaar. En dat voelt goed."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant