Terwijl Dennis Gebbink hem aanmoedigt, knipte Kas Teunissen het lint door en daarmee ging Only Friends Achterhoek van start. Foto: Josée Gruwel
Terwijl Dennis Gebbink hem aanmoedigt, knipte Kas Teunissen het lint door en daarmee ging Only Friends Achterhoek van start. Foto: Josée Gruwel

Sporten voor kids en jongeren met een beperking

Algemeen

Only Friends Achterhoek van start

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – Met evenveel jeugdigen als achttien jaar geleden Only Friends Amsterdam begon, werd zaterdag de aftrap gegeven voor Only Friends Achterhoek. Acht enthousiaste jongeren met een beperking kwamen naar de sportzaal van het Prakticon om er onder persoonlijke begeleiding succeservaringen op te doen. In Amsterdam is de club enorm uitgegroeid en sporten er nu zo'n zeshonderd jongeren in het Friendship Sports Centre, de thuisbasis van Only Friends. Voor de Achterhoek ligt de weg open. "Eindelijk, dit heeft in Doetinchem lang ontbroken", verzuchtte de moeder van de veertienjarige Kas Teunissen uit Doetinchem.

Bij een boog van ballonnen bij het Prakticon vertelde de grote initiatiefnemer Dennis Gebbink over de oprichting van Only Friends Amsterdam. Hij, met als grote passie voetbal en kickboksen, kreeg in 1992 een zoontje dat bleek geboren met een hersenbeschadiging. "Maar een dubbelzijdige hersenbeschadiging matcht niet met sporten bij bestaande sportclubs. Als sportman in hart en nieren triggerde me dat en toen Myron zeven jaar was, ben ik begonnen met Only Friends. Een club waar kinderen en jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking of een chronische ziekte welkom zijn om te sporten en waar gewerkt wordt vanuit de behoefte en belevingswereld van de jonge sporters. We gaan daarbij uit van hun mogelijkheden."

Parel
De gepassioneerde Gebbink, die de droom dat zijn zoon ooit bij Ajax in het eerste elftal zou spelen moest laten varen, werkte een andere droom uit: het Friendship Sports Centre, een uniek en hypermodern centrum in Amsterdam Noord waar zo'n 25 sporten aangeboden worden. Velen verklaarden hem voor gek, maar al snel werd hij enorm geholpen. Het centrum kwam er en Nederland werd op 12 februari van dit jaar geïnformeerd in een uitzending van Ivo Niehe. Gebbink werd geridderd en werd Amsterdammer van het jaar. "Burgemeester Van der Laan was onze grootste supporter," vertelde Gebbink. "Hij zei altijd: "Het centrum is de parel van Amsterdam." Niet verwonderlijk dat Gebbink zaterdag uitgenodigd was als genodigde om de uitvaart van de burgemeester bij te wonen.

Initiatiefnemer Achterhoek
Ton Seegers, directeur van MIJN Bewegingscentrum in Doetinchem, is de initiatiefnemer van Only Friends Achterhoek. "Ik werd gegrepen door de tv-uitzending van Ivo Niehe en wilde het centrum en de werkwijze met eigen ogen zien. Ik raakte in de ban." Hij besefte heel goed dat er in de Achterhoek niet echt een sportvereniging voor jongeren tot en met achttien met een beperking was en richtte Only Friends Achterhoek op. Met Eugenie en Lotte van Loon vormt hij het bestuur. Een groep betrokken vrijwilligers staat aan zijn zijde. "Evenals in Amsterdam, en inmiddels ook in Utrecht, kunnen de kids en jongeren in Doetinchem in een vertrouwde en veilige omgeving en met specifieke begeleiding op sportgebied hun mogelijkheden ontdekken en ontwikkelen en vriendschappen sluiten. Ons motto is: Je bent goed zoals je bent."

Praktijk
De aanwezige jongeren genoten zaterdag met volle teugen. Ze kregen persoonlijke begeleiding bij sporten als handboogschieten, basketbal, tennis en judo. "Het gaat om het ontdekken van mogelijkheden, om de beleving. Als je dan je best doet, geeft dat innerlijke kracht. Daar word je blij en gelukkig van", vertelde judoleraar Gerrit Lovink.

'Eindelijk, dit heeft in Doetinchem lang ontbroken'

Only Friends Achterhoek is elke zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur in de sportzaal van het Prakticon aan de Spoorstraat 11b in Doetinchem. Seegers: "Binnenkort organiseren we een voetbalclinic met spelers van De Graafschap. De toezegging ligt er."
Voor meer informatie: Ton Seegers, tel. 06-27404117, info@mijnbewegingscentrum.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant