Albert Dik tijdens de regierepetitie; hoe begroet je iemand met (vlnr) Marianne Veldkamp, Sonja Goldner en Albert Dik. Foto: Ans ter Horst
Albert Dik tijdens de regierepetitie; hoe begroet je iemand met (vlnr) Marianne Veldkamp, Sonja Goldner en Albert Dik. Foto: Ans ter Horst

Viva L'Opera in Groenlo met solist Albert Dik

Algemeen

GROENLO/VARSSEVELD - Tijdens de twee grote operaconcerten Viva L'Opera op 4 en 5 november in de Oude Calixtuskerk in Groenlo door het regionale koor Classic WM zingt bas/bariton Albert Dik uit Varsseveld solo. Op het gevarieerde programma staan prachtige koorwerken, aria's en ensembles uit opera's van Verdi, Mascagni, Mozart, Bellini en Rossini. Bijvoorbeeld Cavalleria Rusticana, Die Enführung aus dem Serail en Il Trovatore. Het programma is gevarieerd en de presentatie wordt verrassend dank zij de regie van Marianne Veldkamp-Vieberink uit Aalten. Muzikale leiding heeft Emile Engel, ook dirigent van het Liemers Mannenkoor.

De bijna 72-jarige Albert Dik is ongeveer vier jaar lid van het koor, dat een afdeling is van het Winterswijks Muziek Theater. Hij is er best een beetje trots op dat hij op deze leeftijd zijn debuut mag maken als operazanger. Hij zingt (uiteraard in het Italiaans) als Don Carlos de aria Son pereda, son ricco d'onore uit Verdi's La Forza del Destino. In dezelfde opera gaat hij voor in gebed in Hola, Hola, Hola! Ook zingt de Varsseveldse zanger mee in het ensemble dat Bella Vita Militar uit Mozarts Così fan Tutte uitvoert. Albert heeft extra enkele zanglessen gevolgd bij de bekende zangpedagoge Ellen Pieterse om alles goed te kunnen vertolken.
De zanger vindt Classic WM een niet-alledaags koor, dat wil zeggen niet statisch, 'Er is wat show en theater omheen' en dat spreekt hem erg aan. Zeker dit jaar valt er veel te zien voor het publiek nu choreografe Marianne Veldkamp is ingeschakeld om de uitvoeringen een levendiger aanzien te geven. Omdat er natuurlijk vooral goed gezongen moet worden - en sommige nummers uit het hoofd - vergt deze presentatie een grotere inzet van iedereen. Albert Dik ziet alles dan ook als een grote uitdaging. Aan de concerten in de sfeervolle kerkzaal doen bijna zestig zangers en zangeressen mee.

Op zaterdag 4 november (aanvang 20.00 uur) en zondag 5 november (14.30 uur) zorgen diverse musici voor de begeleiding. Pianist Evert-Jan de Groot uit Utrecht speelt op vleugel eveneens een bewerking van Il Trovator. Bij enkele nummers bespelen eveneens Wim Ruessink uit Winterswijk (zaterdag) en Wilbert Berendsen uit Vorden (zondag) het orgel. Ruessink is onder andere dirigent van het Varssevelds Mannenkoor en cantor-organist van de PG Winterswijk en Berendsen stadsorganist van Doesburg en cantor-organist van de Martinikerk daar en onder meer dirigent van het Doetinchems Bachkoor. Voordat het concert begint strooien zij met het carillon operaklanken over Groenlo uit. Ook violist Papillon Boddeke uit Zutphen doet mee. Geluid en licht is in handen van John en Rick te Dorsthorst (van A60 Audioproducties Didam) en André te Hennepe (uit Winterswijk voor de bijpassende 'visuals').


classicwm.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant