Woningbouw en een vitaal bedrijfsleven zijn met elkaar verbonden. Foto: PR
Woningbouw en een vitaal bedrijfsleven zijn met elkaar verbonden. Foto: PR

Krimp zit vitaal bedrijfsleven in de weg

Algemeen

OUDE IJSSELSTREEK - Onder meer via een column die onlangs in de Gelderse Post werd geplaatst slaakt Industrie Belang Oude IJssel (IBOIJ) een noodkreet. De economische vitaliteit van bedrijven in de gemeente Oude IJsselstreek staat ten gevolge van het krimpbeleid onder druk. Vooral in Varsseveld is het probleem op dit moment groot. Als er geen maatregelen worden getroffen, zal ook in de kernen Ulft/Gendringen en Silvolde/Terborg de situatie snel verslechteren.

Door Eric Klop

Boosdoener is vooral het gebrek aan betaalbare woningen voor starters. De economie trekt aan en het bedrijfsleven staat te springen om personeel. Maar potentiƫle arbeidskrachten zijn door de steeds beperktere woningbouwcontingenten moeilijk te vinden. Met name jongeren vertrekken naar elders of blijven weg omdat voor hen nauwelijks woningen beschikbaar zijn. "Om de op dit moment nog steeds vitale bedrijvigheid in onze gemeente vitaal te houden, kunnen we niet anders dan de wijze waarop de overheid thans omgaat met de krimp ter discussie te stellen", zo luidt Industrie Belang Oude IJssel mede namens andere industriƫle kringen in de gemeente de alarmbel. "Daar waar mogelijk is nuancering op zijn plaats, dient flexibiliteit te worden betracht en moeten we zoeken naar oplossingen."
Gemeente Oude IJsselstreek onderkent het door IBOIJ gesignaleerde probleem, maar brengt tevens in herinnering dat de gemeenteraad eind 2016 de Woningbouwplanning heeft vastgesteld. "Daarin is het aantal woningbouwplannen bijgesteld op basis van regionale afspraken in de Achterhoek", zo licht een woordvoerster toe. "Er worden nu, en de komende jaren, nog steeds woningen in de gemeente gebouwd. In 2017 zijn in Oude IJsselstreek bijna honderd woningen in aanbouw en/of opgeleverd. De plannen voor nieuwbouw liggen voor een groot deel vast in vastgestelde bestemmingsplannen. Dat betekent echter wel dat enige flexibiliteit ontbreekt."
Namens Oude IJsselstreek beaamt de zegsvrouw dat er in Varsseveld momenteel weinig mogelijkheden zijn voor nieuwbouw. "De gemeente is met IBOIJ, wooncorporatie Wonion, plaatselijke organisaties en de provincie Gelderland in overleg hoe wij de woningbehoefte in Varsseveld en omstreken zo goed mogelijk kunnen invullen. Gezamenlijk kijken we naar mogelijke oplossingen."
De woordvoerster voegt toe dat volgens de huidige prognoses in de loop van de komende tien jaar niet alleen de inwonersaantallen in gemeente Oude IJsselstreek zullen dalen, maar bovendien het aantal huishoudens. "Daarmee neemt dus ook de behoefte aan extra woningen af. Het risico is dan groot dat huizen in de nabije toekomst onverkoopbaar worden, hetgeen voor de gehele gemeente geldt. Met nieuwbouw komen niet zozeer nieuwe woningen leeg te staan, maar heeft dit vooral effect op de oudere woningen aan de onderkant van de woningmarkt."
Hoe dan ook zijn de fors afnemende kansen voor starters op de woningmarkt in Oude IJsselstreek, maar ook elders in de Achterhoek, een gevolg van de bevolkingskrimp. Dat het een ander nadelige gevolgen heeft voor het bedrijfsleven en andere maatschappelijke sectoren, wordt al langer onderkend. Zo riep de Rekenkamer Oost-Nederland de provincie Gelderland eind 2011 op met een integrale visie te komen. In het daaruit voortkomende beleid zou die de regie moeten voeren, onder andere bij het leveren van maatwerk. De gevolgen van krimp zijn immers nergens hetzelfde. Derhalve zou de provincie ruimte dienen te scheppen voor innovatie en initiatief op lokaal niveau. De Rekenkamer sloot zes jaar geleden haar aanbeveling af met de suggestie om ter zake snel aan de slag te gaan en 'te laten zien hoe de provincie zich samen met haar partners gaat voorbereiden op een toekomst met minder mensen, meer ouders en minder jongeren'. Een maatregel had wellicht de benoeming van een 'provinciaal gedeputeerde krimp' kunnen zijn. Nog in februari 2015 deed de Regio Achterhoek daartoe een concrete suggestie, maar vooralsnog zonder resultaat.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant