Scheidsrechters van Doetinchem en omstreken bij elkaar voor de training. Foto: John van der Kamp
Scheidsrechters van Doetinchem en omstreken bij elkaar voor de training. Foto: John van der Kamp

Zonder scheids, geen voetbalwedstrijd

Algemeen

Scheidsrechters vereniging Doetinchem en omstreken

Door John van der Kamp

DOETINCHEM - Scheidsrechtersvereniging Doetinchem en omstreken (SDO) is een vereniging voor voetbalscheidsrechters, die op Sportpark De Bezelhorst iedere week een training verzorgt voor voetbalscheidsrechters uit de regio Doetinchem.

Op het atletiekveld van Argo worden door Harrie Mellendijk en Richard Polman wekelijkse trainingen gegeven, waar de nadruk hoofdzakelijk ligt op de fysieke kwaliteiten van de scheidsrechter, die tijdens een wedstrijd cruciaal kunnen zijn. Ieder weekend zo fit mogelijk op het veld staan is het devies. Daarnaast geeft de SDO eens per maand een Shuttle Run-test en op iedere derde donderdag van de maand is er spelregelkennisavond, want een goede spelregelkennis is voor iedere voetbalscheidsrechter een vereiste.

'Wij helpen graag de amateurclubs om hun club-scheidsrechters te ondersteunen'

Wekelijks staan er bijna dertig scheidsrechters te trappelen om de training op de donderdagavond te volgen. "Het is een grote groep die bestaat uit jeugd en een mengelmoes van ouderen, die meestal in het tweede gedeelte van de avond een aangepaste training doen. Mijn collega Richard Polman neemt dan de grote groep voor zijn rekening. Ik geef dan die scheidsrechters, die net terugkomen van een blessure, laat ik zeggen de minder fitte en ouderen, een aangepaste training", legt Meldendijk uit, die is aangesteld om de wekelijks de training te leiden, samen met Richard Polman, die assistent-scheidsrechter is in het betaalde voetbal. "We trainen iedere week, met de zomervakantie stoppen we acht weken, maar ook tijdens winterperiode trainen we door, al ligt er sneeuw en ijs", vult Mellendijk aan.

De Scheidsrechtersvereniging is één van de grootste van Nederland en heeft momenteel 97 leden, waarvan Frank Sanders voorzitter is, die samen met Ab Brussen, Maarten Bolwerk, Jeroen Sanders en Joost Soeter het bestuur vormen. "Naast dit bestuur hebben we zes commissies, die ook contacten onderhouden met clubs uit de regio. Naast het uitnodigen van trainers, trainen wij ook met voetbalteams. Onlangs hebben Wolfersveen en ook het vrouwenteam van HC'03 hier meegetraind en zij krijgen hierdoor een beeld hoe wij als scheidsrechter ons wekelijks voorbereiden", vertelt 48-jarige Frank Sanders, die aanvult dat de meeste scheidsrechters naast de donderdagtraining, eerder in de week voor zichzelf trainen. Sanders fluit hoofdzakelijk wedstrijden uit de derde en tweede klasse en heeft gezien zijn leeftijd niet de ambitie om nog hogerop te gaan fluiten. "Mijn zoon Jesper fluit de Landelijke Jeugd, tweede en derde divisie, ik hoop dat hij mij minimaal gaat evenaren. Koen Molenaar is ook een talent, die het bijzonder goed doet", aldus de SDO-voorzitter, in het dagelijkse leven pionier in de ouderenzorg.
De 17-jarige Koen Molenaar uit Ulft is één van jonge talentvolle scheidsrechters, die meetraint bij de SDO. Hij fluit jeugdwedstrijden tot de leeftijdsgroep Onder 19. "Ik fluit nu voor het tweede jaar bij de KNVB, daarvoor floot ik als clubscheids bij SDOUC. Mijn ouders brengen mij naar de wedstrijden, ik heb wel `n rijbewijs, maar ik mag nog niet alleen rijden", zegt Koen Molenaar, student op het AOC en hoopt volgend schooljaar een hbo-opleiding in Wageningen te volgen. Zijn kennis pakt hij op bij het zien van wedstrijden op tv en na de trainingen. "Ik let op hoe een scheidsrechter reageert op spelsituaties en hoe hij dat oplost. Bij de spelregelcompetitie leer ik veel van Richard Polman, dan zie je wel dat hij in het betaald voetbal zit", vindt Molenaar, die trost meldt dat zijn opa ook scheidsrechter is geweest.
Scheidsrechter Gerard de Graaf is al vanaf 1988 lid en trainde ook al mee op het complex van vv Terborg, voordat de SDO in 2007 naar de Bezelhorst verhuisde. Hij komt uit in groep F en fluit hoofdzakelijk op zondag wedstrijden in de derde klasse, maar is ook actief als assistent. "Vorig jaar was ik onder andere assistent bij AZSV en Rohda Raalte, dit jaar heb ik al wedstrijden gehad met DZC`68 en FC Zutphen", vertelt hij. De Graaf werkt wekelijks een vast programma af om fit te blijven. "Maandags en dinsdags zit ik op de sportschool in Doesburg, donderdags hier, en zaterdags een wedstrijdje fluiten bij de jeugd." Hij mist geen enkele spelregelavond. "Ieder jaar zijn er spelregelwijzigingen, je moet die wel meekrijgen. Je krijgt tien spelregels, daar zitten van de vragen tussen, die je vaak in de praktijk niet meemaakt, maar je moet het wel weten. Dat merk je in het veld ook, dat spelers die nieuwe regels niet weten", aldus De Graaf, die het leuk vindt derby's te fluiten.

'Ook tijdens winterperiode trainen we door, al ligt er sneeuw en ijs'

De 25-jarige Joost Soeter uit Zeddam is secretaris van de SDO en fluit sinds een maand weer voor de bond wedstrijden op vierde Klasse niveau. Zijn keuze om scheidsrechter te worden, ontstond na blessures als voetballer in Zeddam 1."Ik floot als clubscheidsrechter al vanaf m'n twaalfde en voor de bond vanaf m'n negentiende. Daarna ben ik assistent geweest in het talententraject betaald voetbal. Maar fluiten trok me meer", aldus Soeter, student sportkunde op Papendal. Hij floot afgelopen zondag de topper in 4D tussen MvR en vv Doetinchem. Namens de SDO nodigt hij de clubscheidsrechters van alle voetbalverenigingen van harte uit. "Clubscheidsrechters kunnen zich vrijblijvend aanmelden bij ons. Wij willen graag de amateurclubs helpen om hun clubscheidsrechters te ondersteunen met de spelregelkennis, en zij kunnen gewoon bij hun eigen club blijven fluiten, maar kunnen hierdoor hun eigen niveau verhogen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant