Aanvoerder Sander van Aken van vv Etten langs de lijn op Sportpark De Treffer. Foto: John van der Kamp
Aanvoerder Sander van Aken van vv Etten langs de lijn op Sportpark De Treffer. Foto: John van der Kamp

Aanvoerder Sander van Aken (26) spil van Etten

Algemeen

Etten wil met jong team zich mengen in kop ranglijst 5C

Door John van der Kamp

ETTEN – Na de degradatie afgelopen seizoen laat Etten toch weer zien dat zij zeker bij de clubs behoren die dit jaar aanspraak gaan maken voor promotie naar de vierde klasse. De resultaten zijn nog wel wat wisselvallig, zoals aanvoerder Sander van Aken omschrijft, maar een blik naar de ranglijst laat zien dat het verschil met koploper 't Peeske uit Beek slechts vier punten bedraagt. De focus van het team van trainer Koen van Loon gaat voor honderd procent uit naar de reguliere competitie. "Onze groep is vooral op de dinsdagen te smal om aan andere competities, zoals de Achterhoek Cup, mee te doen" laat trainer Koen van Loon weten.

De 26-jarige aanvoerder Sander van Aken is de spil van het team uit Etten, dat voornamelijk bestaat uit jonge knapen van 17 tot 23 jaar. Op elfjarige leeftijd werd hij gevraagd om bij FC Twente in Enschede te komen voetballen. Van de negen seizoenen werd hij in het begin driemaal per week in Etten opgehaald voor trainingen en wedstrijden. Noodgedwongen moest hij door de vele tegenslagen, bovenbeenbreuk en knieblessures, stoppen en werd hij bij FC Twente afgekeurd. "Het was onverantwoord om verder te gaan bij FC Twente na vijf operaties", weet Sander van Aken. Toen kreeg hij een aanbieding om toch door te gaan bij AZSV uit Aalten. "Ik heb er toch nog vier seizoenen aangeplakt, maar ik kon maximaal één of twee keer per week trainen. In het laatste seizoen kon ik nauwelijks 'n uur meedoen en dan gaf ik vaak aan om te wisselen", vertelt Sander van Aken, die geen zin had om op de bank te gaan zitten en zijn keuze maakte om een flinke stap op niveau terug te doen en keerde terug naar Etten. "Ik train nu ook de jeugd van De Graafschap en ik ga ook niet iemand inzetten, waarvan je weet dat hij er na 50 minuten toch uit moet, ofzo. Daar ga je geen seizoen mee beginnen."
De ervaren aanvoerder traint zelf alleen op de donderdagavond mee met de hoofdselectie van Etten, die bestaat uit spelers van het eerste en tweede team. "Naast mijn training op donderdag kom ik wel één keer per week in de sportschool om m'n kracht bij te houden. Op dinsdags hebben we een groep van bijna 15 man, donderdags is de groep wel groter."


Zondag wacht de uitwedstrijd in Azewijn tegen Den Dam, met de nederlaag thuis tegen Halle nog in het geheugen. "Den Dam heeft een fysieke ploeg, daar moeten zij het van hebben en we moeten zondag niet in hun spel meegaan. Thuis tegen Halle hebben we verloren, wat niet nodig was. Zij waren slim, slim op de counter. We hebben wel de kansen gehad om op 3-2 voor te komen. Die gingen er niet in en vijf minuten voor tijd maakten zij de 3-2 en werd het in de laatste minuut zelfs 4-2", aldus Van Aken.
Voor zijn terugkeer naar Etten was hij al bestuurslid voetbalzaken, een functie die hij nu vier jaar bekleed. "De voetbal gerelateerde zaken komen voor mijn rekening. Ik heb veel contact met de jeugd- en seniorencommissie en ben bij ieder overleg. Ik kan dit prima combineren, met mijn functie als jeugdtrainer bij De Graafschap en met mijn dagelijkse werk als consultancy. Bij De Graafschap ben ik hoofdtrainer bij de groep O16 en verantwoordelijk bij de doordeweekse wedstrijden. Ook assisteer ik bij de jeugd het team O17, waar trainer Arthur Isselman de eindverantwoording heeft", vult Sander van Aken aan.
Kansen om dit jaar weer promotie af te dwingen behoort tot de mogelijkheden voor het team uit Etten, maar dan moeten er niet veel tegenslagen komen, omdat de selectie geen mogelijkheden heeft deze op te vangen. "De clubs die bovenin meedraaien verschillen niet veel van elkaar. Als wij aan de bal zijn, willen we voetballen en zijn hierin verder dan de andere ploegen, maar die hebben het fysieke meer. We komen vaak genoeg in de zestien, maar we moeten dan de juiste keuze maken. Nick van Aken is geblesseerd geraakt aan zijn knie in duel met de keeper van VVL, die is voorlopig uit de running en onze aanvaller Jesse Roerdink is nu voor vier maanden stage naar Madrid vertrokken. Dat vangen we niet even op. Met Thijmen Koster op rechts en Dennis Beernink op links vorm ik met Lars van Aken de achterste vier van ons team. En we hebben met Nick Gries, de beste lijnkeeper van 5C", sluit Sander van Aken af.

Ook trainer Koen van Loon weet dat hij met zijn team onnodig punten heeft laten liggen en is erop gebrand de volle winst te pakken in Azewijn. "We hebben eerder geoefend tegen Den Dam, toen Mick Hermsen nog trainer was. Ik vond het toen een jonge ploeg, die wilde voetballen. We moeten zondag in de omschakeling alert zijn. We weten dat we aardig kunnen voetballen, goede fases met lang balbezit, maar op cruciale momenten gaat het mis, we moeten hierin volwassener worden en geen onnodige tegentreffers incasseren, als we ons willen blijven mengen in de kop van de ranglijst", aldus de trainer van Etten.
De wedstrijd in de 5e klasse C tussen Den Dam en vv Etten op Sportpark De Laak aan de Pastoor Meursstraat begint om 14.00 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant