Carlijn Niesink (31), kersvers gemeenteraadslid... in Leeuwarden. Foto: PR
Carlijn Niesink (31), kersvers gemeenteraadslid... in Leeuwarden. Foto: PR

Gemeenteraad Leeuwarden krijgt Ulftse stem

Algemeen

LEEUWARDEN/ULFT - Terwijl de gemeenteraadsverkiezingen in Oude IJsselstreek pas in maart 2018 op de kalender staan is er elders in ons land al gestemd en gekozen. In de provincie Friesland ontstaan door een herindeling drie nieuwe gemeenten. Deze herindeling wordt op 1 januari 2018 officieel en daarom waren vroegtijdige verkiezingen nodig. Een opvallend detail is het feit dat de van oorsprong Bontebrugse Carlijn Niesink voor de ChristenUnie een raadszetel weet te bemachtigen in de gemeente Leeuwarden.

Door Walter Hobelman

Carlijn Niesink (31) is geboren en getogen in Bontebrug. "Nou ja, tot mijn twintigste, toen ben ik in Leeuwarden dramatherapie gaan studeren", nuanceert Carlijn. In 2010 keerde Carlijn terug naar Gendringen, maar Friesland bleef haar boeien en trekken. In 2013 keerde Carlijn terug naar het hoge noorden en ging aan de slag als 'kerkelijk werker onder jongeren' binnen de Protestantse Kerk Nederland (PKN) en ze woont nu in Wirdum, een klein dorp vlakbij Leeuwarden. "Als ik in de Achterhoek was, miste ik Friesland, maar omgekeerd ook", vertelt ze. Maar uiteindelijk bood Friesland haar kansen en mogelijkheden waar ze van droomde en al haar ambitie en passie in kwijt kan. "Werken met jongeren en tieners is ontzettend gaaf. Ik geniet er van om ze te laten ontdekken wie ze mogen zijn en dat ieder individu er toe doet, ook al ervaren jongeren dat zelf soms anders en worstelen ze enorm met hun zelfbeeld."
Carlijn komt in contact met een hulpverleningsorganisatie die in Leeuwarden oog heeft voor de schrijnende omstandigheden van prostitués in de Friese hoofdstad. "Het is triest als je ziet hoe er met deze vrouwen wordt gesold. Er vindt vrouwenhandel plaats, vrouwen worden uitgebuit en bedreigd, een groot deel van het werk gebeurt illegaal en iedereen die hier iets aan zou kunnen veranderen knijpt een oogje dicht", aldus de verontwaardigde Carlijn. Het is één van de redenen waarom Carlijn zich heeft aangesloten bij de ChristenUnie (CU) en als tweede kandidaat op de CU kieslijst kwam te staan.
"Ik ben de politiek ingegaan omdat ik leef met het motto 'laten we samen de wereld mooier maken' en omdat ik er van overtuigd ben dat iedereen 'iets' kan om het verschil te maken. De CU paste al jaren het meest bij mij vanuit mijn overtuiging, maar ik ontdekte dat los van mijn overtuiging, ook inhoudelijk deze partij het beste past bij hoe ik naar de wereld kijk en mijn eigen plekje daarin in wil nemen."
Politiek betrokken was Carlijn ook al toen ze nog in de Achterhoek woonde. "Politiek heeft me altijd wel geboeid. En toen ik zelf mocht gaan stemmen las ik alle partijprogramma's van alle partijen door. Dat doe ik nog steeds. Want ik vind dat je pas iets kan vinden van andere partijen als je je in hun standpunten hebt verdiept. Ik wil niemand napraten zonder dat zelf beoordeeld te hebben", legt Niesink uit. Dat ze nooit in de Ulftse politiek is beland lag vooral aan haar andere bezigheden destijds. Zo was ze actief bij de Ulftse Nachtegalen en bij Atletico'73 in Ulft. Daarnaast kostte haar studie ook de nodige tijd.

"Toch is het wel belangrijk dat jongeren politiek betrokken raken, want ik zie zowel in Leeuwarden als in Oude IJsselstreek niet echt een goede afspiegeling van de samenleving terug in de raad. De gemiddelde leeftijd is niet zoals die zou moeten zijn", meent het kersverse raadslid. "Met de verkiezingen nog even in het vooruitzicht zou ik de partijen in Oude IJsselstreek willen aanmoedigen te luisteren naar de jongeren en ze op te zoeken op plaatsen waar ze zijn. Omgekeerd daag ik mijn leeftijdsgenoten uit om niet te wachten tot later voordat je eventueel in de lokale politiek aan de slag wilt gaan. Het initiatief van de cursus 'politiek actief' zoals die in de Achterhoek heeft plaatsgevonden lijkt mij een mooie manier om kennis te maken met de boeiende wereld van de politiek.
"Jongeren denken nog vaak dat hun stem er niet toe doet. Maar dat is niet waar. Hier in Leeuwarden maakte een klein verschil van stemmen uit naar welke partij een zetel ging. Daarom is stemmen ook voor jongeren niet alleen een heel mooi democratisch recht, maar eigenlijk ook wel een must. Want stel je voor dat die zetel naar een partij gaat waar je je helemaal niet in kan vinden."
De nieuwe raad in Leeuwarden gaat officieel op 1 januari van start en Carlijn gaat zich vooral bezig houden met het sociaal domein. "Een uitgebreid en veelomvattend thema, maar het ligt dicht bij mijn dagelijkse werk en persoonlijke interesse. Ik heb er heel veel zin in." Wat de taal betreft ziet Niesink geen problemen. "Het Fries kan ik goed verstaan en dat moet ook wel, want in de raadsvergaderingen wordt door sommige partijen principieel Fries gesproken en geschreven. Het praten vind ik nog wat lastig, maar daar ga ik nu hard aan werken. Ik zal er in elk geval niet om zwijgen en gelukkig mag het ook gewoon in het Nederlands", lacht ze.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant