De nieuwe inrichting daagt uit tot bewegen. Foto: Walter Hobelman
De nieuwe inrichting daagt uit tot bewegen. Foto: Walter Hobelman

Zelf de regie houden tijdens revalidatie

TERBORG - Revalidatieafdeling 'Wijde Blick', te vinden op de vijfde verdieping van het Azora verpleeg- en revalidatiecentrum Antonia is ingrijpend vernieuwd. Daarmee is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan van alle medewerkers. De afdeling is nu helemaal klaar voor 'revalideren in nieuwe stijl' en passend bij de wensen en eisen van het verzorgend personeel, de behandelaars en cliënten. "We hebben nu de vertaalslag van 'zorgen voor' naar 'zorgen dat' kunnen maken", aldus locatie manager Wilma Ratering.

Door Walter Hobelman

Niet alleen de locatiemanager is enthousiast, ook teammanager Linda Coli is zichtbaar in haar nopjes met de vernieuwde afdeling. "We zijn van vier persoons groepskamers overgegaan naar eenpersoonskamers. Daarmee hebben onze cliënten meer privacy. Ook heeft elke kamer nu een eigen sanitair voorziening en zijn de kamers dusdanig ingericht dat de maximaal veertien revalidatie-cliënten zo veel mogelijk de eigen regie kunnen houden.
"Onze manier van werken is veranderd. In plaats van alles voor de cliënten te regelen worden deze nu veel meer betrokken bij hun eigen behandelplan. Alles is erop gericht om cliënten zoveel mogelijk zelf te laten doen", vertelt Coli. We stellen samen de doelen op en maken afspraken met elkaar. Belangrijk daarbij is dat cliënten zelf de regie houden. Zij bepalen bijvoorbeeld zelf hoe en wanneer ze geholpen willen worden. De dag indelen en afspraken voor therapie maken is hiervan ook een onderdeel. De 'COW' (Computer on Wheels) is daarbij een mooi hulpmiddel waarmee de cliënt direct betrokken wordt bij de rapportage en beoogde doelen. "Het geeft duidelijkheid en werkt motiverend", aldus Coli.
De teammanager is trots dat de hele renovatie echt als teamwerk is voorbereid en uitgedacht. De medewerkers van de afdeling zijn nauw betrokken geweest bij de inrichting, zodat het zowel voor het interieur-verzorgende, het verzorgende en verplegende personeel alsmede de behandelaars een prettige en effectieve ruimte is om te werken. "De nieuwe manier van werken vraagt een andere benadering van de cliënt en dat is voor sommigen best even omschakelen qua denken. Maar het lukt ze prima."
Gezamenlijk is er nagedacht over de juiste wijze van inrichten van de kamers en de revalidatieruimte. Die is werkelijk een verademing geworden. Op elk moment van de dag kunnen cliënten ook zonder fysiotherapeut sporten in de uitnodigende sportlounge die niet te missen is als men uit de lift stapt. Tv-kijkend of onder het genot van het uitzicht is sporten op één van de fietsen, aan het wandrek, de barre met spiegel of op de vloer waar figuren aangebracht zijn voor grondoefeningen nog leuker en uitdagender. "We dagen onze cliënten uit om te bewegen."
Mooie sfeerfoto's aan de muur van natuur en sporters visualiseren die uitdaging. "Alles bij elkaar zorgt het ervoor dat onze cliënten zoveel als mogelijk zelfredzaam worden en indien mogelijk weer terug kunnen keren naar de vertrouwde thuissituatie. Zorg en cliënt werken aan dat gemeenschappelijke doel en deze afdeling is daarbij op alle fronten een mooie tussenfase."

Meer berichten