Een deel van de organisatoren met enkele kerststallen. Foto: Frank Vinkenvleugel
Een deel van de organisatoren met enkele kerststallen. Foto: Frank Vinkenvleugel

Eerste internationale tentoonstelling van kerststallen in 'Dinxperwick'

Algemeen

DINXPERLO/SUDERWICK/'DINXPERWICK' - Van vrijdag 8 tot en met vrijdag 22 december zijn er in 'Dinxperwick' zo'n vijftig kerststallen te bewonderen, die in winkels, kerken, banken en op privé-adressen in Dinxperlo en Suderwick zijn uitgestald. Gezien het enthousiasme onder de deelnemers en exposanten, kunnen liefhebbers hun ogen uitkijken bij zoveel, vaak bijzondere exemplaren. In een duidelijke folder die overal in Suderwick en Dinxperlo gratis verkrijgbaar is, staan de tentoonstellingsroute en de adressen vermeld, zodat geen kerststal wordt overgeslagen. De stallen zijn elke avond tot 22.00 uur verlicht.

Door Iris Jansen

Tijdens een bijeenkomst van het project KraKe (Krachtige Kernen), dat in 2016 als grensoverschrijdend samenwerkingsproject is geïntroduceerd, werd door Rosi Tuente uit Suderwick het idee voor een internationale kerststallententoonstelling gelanceerd. Met ondersteuning van Ursula en Burkhard Scheer uit Suderwick is het idee omgezet in een uitgebreide tentoonstelling.
Rosi Tuente: "In eerste instantie maakte ik mij zorgen of het idee in Dinxperlo wel goed zou aanslaan, maar mijn zorgen bleken ongegrond. Ik vertelde mijn plan als eerste aan slager Van Schie, die meteen heel enthousiast zijn medewerking toezegde. Dat gaf mij moed om verder te gaan en zo kunnen we in Dinxperlo op achttien plaatsen, waaronder het Grenslandmuseum, de Goede Herderkerk, Careaz Dr. Jenny, Kulturhus Dinxperlo, de Dorpskerk en bij vele winkels, mooie kerststallen bewonderen."

Bijzondere exemplaren
De oorsprong van de kerstkribbe gaat ver terug in de geschiedenis. In 1223 introduceerde Franciscus van Assisi in het Italiaanse Grecco een 'levende' kerststal in de kerk, zodat het verhaal ook voor ongeletterde kerkbezoekers begrijpelijk was. Langzamerhand werden de figuren in de kerk vervangen door beelden, die in de loop der eeuwen steeds mooier en verfijnder werden en veelal door liefhebbers werden gemaakt. Vanaf de 19e eeuw werd de kerstkribbe ook in woonkamers uitgestald, waarbij in die tijd het kindje Jezus pas op kerstavond in de kribbe werd gelegd. Wereldwijd neemt de kerststal een diepverankerde plaats in tijdens de kerstviering.
"Er zijn zulke bijzondere exemplaren bij zoals het stalletje uit Oeganda, beschikbaar gesteld door de heer en mevrouw Noordink van de Joanne Foundation uit Aalten, maar ook bij de Wereldwinkel in Dinxperlo zijn stallen te zien die afkomstig zijn uit andere continenten. De oude traditionele stal uit Thüringen van 'M?rchenoma', de 93-jarige Ursula Enders, is ook bijzonder vanwege de prachtige beelden, net zoals een compact kribje op een klein houten plankje dat aan frontsoldaten werd meegegeven. Het kribje van pastoor Drees, dat in een luciferdoosje past, staat weer in tegenstelling tot de 25m2 grote kerststal in de St. Michaelskerk. Veel stallen zijn vaak al heel lang familiebezit en worden zorgvuldig bewaard", vertelt Rosi Tuente.

Ook Thomas Venhorst en Friederike von Hagen die vanuit KraKe het project gecoördineerd hebben en Petra Taubach van het Europaburo Stad Bocholt, waren verheugd dat deze tentoonstelling met veel enthousiasme tot stand is gekomen. Venhorst: "Er is de afgelopen weken niet alleen veel werk verricht, maar ook goed samengewerkt tussen beide dorpen. Het initiatief heeft echt draagvlak gehad en is door velen ondersteund, zoals vanuit het Heimatverein, Dinxperwick en niet te vergeten vanuit de ondernemers en organisaties uit Dinxperlo en Suderwick. Vanuit LEADER wordt het project financieel ondersteund."

Prijsvraag
Op vijf plaatsen zijn er in kerststallen houten haasjes verstopt. Waar, dat kan worden ingevuld op de speciale strook in de folder, die op een van de tentoonstellingsadressen tot 31 december kan worden ingeleverd. Er zijn mooie prijzen te winnen, die door de ondernemers uit Suderwick en Dinxperlo beschikbaar zijn gesteld. De trekking vindt plaats op 18 januari in het ontmoetingsgebouw van de Evangelische kerk aan de Johannes Meisstraat in Suderwick.

Helma en Arent Noordink met een de bijdrage uit Oeganda. Foto: Frank Vinkenvleugel
Emeritus-pastoor Drees vertelt over het kleine kribje dat aan soldaten werd meegegeven. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant