Bestuursleden van de ijsbaanvereniging. Foto: Reinier Kroesen
Bestuursleden van de ijsbaanvereniging. Foto: Reinier Kroesen

Gerenoveerde ijsbaan aan Waalstraat nu sneller open


ULFT – Momenteel krijgt de ijsbaan aan de Waalstraat een watervasthoudende lemen ondergrond zodat deze sneller gebruiksklaar is. Het aanbrengen van een circa vijftien centimeter dikke kleilaag moet in het vervolg voorkomen dat het opgespoten water weglekt. De baan wordt beheerd en onderhouden door leden van Brandweerpost Gendringen. Het bestuur hoopt dat er vanaf nu bij al enkele dagen matige vorst geschaatst kan worden.

Door Reinier Kroesen

Ulft kent een lange ijsbaanhistorie. Mark Wieskamp, voorzitter van het baanbestuur: "Dat begon in de tachtiger jaren. Het idee kwam van de inmiddels overleden heren Martin Molenaar en Willy Louwes. Beiden waren lid van zowel brandweer als voetbalvereniging SDOUC. Ze gingen de samenwerking aan met de familie Te Pas van Ulamo, destijds eigenaar van zwembad De Oase. Voorstel was om in een vorstperiode de parkeerplaats onder te laten lopen. Zo ontstond voor lokale jeugd een plek waar geschaatst kon worden. Een groot succes tot en met 1996. Toen werd het complex verkocht aan een projectontwikkelaar en werden er vakantiewoningen gebouwd."
"In 1997 heeft de brandweer het heft in handen genomen om met de gemeente te spreken over een alternatief voor De Oase. Die waren direct enthousiast, wat resulteerde in een nieuwe locatie op de grens van Ulft en Gendringen. De brandweervereniging heeft hier heel wat uurtjes ingestopt. Houten keten werden eigenhandig verbouwd tot clubhuis, inclusief uitgebreide sanitaire voorzieningen, een keuken en kantine met houtkachel. Daar kunnen schaatsers opwarmen en terecht voor koek en zopie. De ijsbaan is voorzien van omheining, waterbron, verlichting en parkeergelegenheid. Door het jaar heen wordt het terrein gebruikt als trainingsveld voor de hondenvereniging."
"Om het serieuzer aan te pakken is in 1997 ook 'Stichting IJsbaan Ulft' opgericht. Deze wordt bestuurd door een vijftal leden van de brandweervereniging. De laatste jaren hebben we helaas geen gebruik kunnen maken van de baan, onder andere door de kwakkelwinters. Het grootste probleem waar we echter al lange tijd mee kampten is dat het opgebrachte water weglekt door de zanderige ondergrond. Daardoor kon er nooit snel een goede ijslaag gevormd worden. De oplossing hebben we al lang geleden bedacht: een kleilaag over de hele baan, inclusief de opstaande zijkanten. Zo ontstaat een soort van bak waar het water in blijft staan. Veertien dagen geleden kwam plots het bericht dat we zonder kosten een grote partij klei konden krijgen. Een loonwerker is met een dragline bezig het grondvlak van 200 bij 75 meter vol te scheppen en vlak te rijden, half december is het klaar. Vanaf nu hebben we aan vijf nachten matige vorst en temperatuur overdag rond het vriespunt genoeg. Het draaiboek ligt klaar om direct te openen. We maken dat bekend via onze website, Facebook, scholen en Optimaal FM. Iedereen weet dan dat er weer veilig en onder toezicht geschaatst kan worden, winters gerecreëerd kan worden met een lekker warm bakje koffie of chocolademelk!"

Meer informatie is te vinden op de website.


www.ijsbaangendringen.mysites.nl

Meer berichten