Alfred Barkach, Victor Chumo en Noah Kipkemboi. Foto: Marlous Velthausz
Alfred Barkach, Victor Chumo en Noah Kipkemboi. Foto: Marlous Velthausz

Keniaans feestje bij Montferland Run

Honderden lopers trotseerden kou

Door Marlous Velthausz

's-HEERENBERG - Al weken, zo niet maanden, van tevoren was iedere zondagochtend het gekletter van voorbijsnellende voetstappen te horen in het centrum van 's-Heerenberg en omgeving. Honderden mensen trainden zo vaak ze konden en wilden op niveau komen of blijven voor een puike prestatie tijdens de tweeëntwintigste Montferland Run. Afgelopen zondag was het dan eindelijk zo ver, de inmiddels wereldwijd bekende hardloopwedstrijd ging van start.

Langs het parcours verzamelden zich talloze supporters of geïnteresseerden voor het festijn. In de bittere kou werden campingstoeltjes langs het parcours gedropt. Met een thermoskan met koffie en een warme versnapering werd vol ongeduld gewacht op de passage van de eerste groep renners. Als warming-up vertrok eerst de groep renners van de 7,5 kilometerloop bij een temperatuur net boven het vriespunt. Gelukkig voor hen werden zij opgewarmd door de klanken van diverse dweilorkesten en het opzwepend gejuich en geklap van de toegestroomde toeschouwers.

Toen het 'voorprogramma' afgelopen was, werd het tijd voor de langeafstandlopers. Vanaf dezelfde plek waar kort daarvoor de 7,5 kilometer was gestart, kleurde het nu van de soms fel uitgedoste professionele en amateurlopers. Om exact 12.00 uur klonk het startschot voor de 15 kilometerloop. Direct namen verscheidene Kenianen het voortouw, achtervolgd door honderden fanatieke en enthousiaste lopers. Stuk voor stuk erop gebrand om de run uit te lopen en hun persoonlijke doel te behalen. In een grote kudde vertrok het deelnemersveld richting Stokkum, om vervolgens even zo snel het dorp weer te verlaten en via 't Peeske naar Beek te hollen.


 De kopgroep met winnaar Victor Chumo (nummer 3). Foto: Burry van den Brink

Talloze supporters langs de route moedigden hun familie en vrienden aan en tilden hun prestaties ongetwijfeld naar een hoger niveau. Via Zeddam en bijna drie kwartier later kwamen de eerste Afrikaanse lopers 's-Heerenberg weer binnen gestormd. De Keniaan Victor Chumo finishte als eerste in een tijd van 43 minuten en 23 seconde. Beste 's-Heerenbergenaar was Tristan van den Bosch, die net onder het uur finishte. Bij de vrouwen won de Keniaanse Mary Munanu en de 's-Heerenbergse Elly Kok was de beste vrouw van de stad.

Even later werd de drukte op de Slotlaan nog groter toen de start van de jeugdloop aanstaande was. Ruim 400 kinderen en nog veel meer vaders, moeders, opa's en oma's verzamelden zich rond de start van de 1 kilometerloop. Zenuwachtige gezichten en het nerveus heen en weer lopen van de kinderen was wat de boventoon voerde. Gemotiveerde ouders en trainers lapten hun kroost op en maakten hen gereed voor de run. In de leeftijd van 6 tot 14 jaar vertrokken de jongens en meisjes voor hun rondje door het centrum. Zo ook de zesjarige Joep van Buuren uit 's-Heerenberg, die naast zijn persoonlijke doel ook meestreed om de winst in de scholencompetitie. En Joep wist een puike prestatie te leveren. Als een van de jongste deelnemers finishte hij als eerste van de scholen uit zijn leeftijdscategorie. Vol trots ontving hij de medaille voor zijn deelname en prestatie. Overall eerste bij de jeugdloop werd Tijmen Wisselink van atletiekvereniging Argo; Stijn van de Sande uit 's-Heerenberg werd vijfde.

Toen even later de prijsuitreiking bij het voormalige gemeentehuis geweest was en de meeste met een voldaan gevoel en vermoeide benen huiswaarts gingen, werden de dranghekken weer opgeborgen. Toeschouwers klapten hun campingstoeltjes weer in en trokken snel weer naar binnen om dicht bij de verwarming te kruipen. Het zal weer een paar een maanden duren voordat het eerste gekletter van voetstappen weer door de 's-Heerenbergse straten zal klinken. Dan start de voorbereiding weer voor de volgende, de drieëntwintigste Montferland Run.

Meer berichten