De crew van 'Hoe Kerst?!' Foto: Josée Gruwel
De crew van 'Hoe Kerst?!' Foto: Josée Gruwel

'Hopelijk wordt het weer net als vroeger'

Algemeen

MPG pakt traditie levende kerststal weer op

Door Josée Gruwel

GAANDEREN – Al jaren zoemde het rond bij Musical Producties Gaanderen (MPG) om de traditie van de levende kerststal nieuw leven in te blazen. Nu, na 24 jaar van weggeweest, is het zover. Op vrijdag 23 december kan men onder de noemer 'Hoe Kerst?!' de levende kerststal 2.0 beleven. In de oude pastorie bij de Sint Martinuskerk is de stal en aansluitend kan men in de kerk een uur lang de bijbehorende kerstsensatie ervaren. "Het wordt hipper dan destijds", vertelden regie-assistente Marjolein de Vries en Jenny Veldkamp, die een van de engelen is in het engelenkoor.

Marjolein de Vries is blij. In het verleden deed ze zo'n zes jaar mee aan de levende kerststal van MPG. "Ik was vooral engel. En twee keer speelde ik de hoofdengel Gabriël. Met mijn rol was ik destijds intens bezig. 's Nachts had ik bijvoorbeeld papillotten in het haar, zodat ik overdag pijpenkrullen had. Kerstmis was voor ons gezin de levende kerststal. 's Avonds gingen we naar de familie." Jenny Veldkamp heeft alleen in 1993, het allerlaatste jaar dat de levende kerststal werd georganiseerd, mee kunnen doen. "Daar stond ik als klein meisje. Ik keek mijn ogen uit. Er ging een ster heen en weer in de stal, er waren dieren en een baby als kindje Jezus. Achteraf besefte ik dat de levende kerststal een heel goed geoliede machine was. Hele families deden eraan mee en hele families gingen ernaar toe. De sfeer en de ervaring waren geweldig. Mede door de levende kerststal is MPG groot geworden." Marjolein: "Dat saamhorigheidsgevoel willen we graag weer delen met de mensen uit het dorp." Regisseur Jasper Korving beaamt dat: "We willen MPG meer verankeren in Gaanderen."

Kerst voor iedereen
Aan 'Hoe Kerst?!' werken zo'n vijftig spelers van MPG mee. Ze komen uit de G-sleuteltjes, G-mineur en G-majeur. De regie is in handen van Jasper Korving en Gerben Kruisselbrink is de muzikaal leider. In de kerk worden de bezoekers een uur lang getrakteerd op verrassend theater van de herders, op pakkende en heel gevarieerde muziek van de engelen - van klassieke carols en Nederlandse kerstliederen tot muziek uit Sister Act - en op het authentieke kerstverhaal. Ook is er tijd voor bezinning. En dan zijn er nog de drie 'wijven' uit het oosten. "De titel 'Hoe Kerst?!' duidt erop dat ieder die komt kijken hopelijk iets vindt dat aanspreekt: een tekst, een melodie, de sfeer, een ontmoeting", aldus Marjolein en Jenny. Kinderen kunnen kijken naar het theater, maar voor hen is er in de kerk ook een knutselhoek.

Na afloop is er voor iedereen warme chocolademelk en glühwein verkrijgbaar tegen een kleine vergoeding. Marjolein en Jenny: "Hopelijk wordt het weer net als vroeger." De levende kerststal is op zaterdag 23 december van 10.00 tot 17.00 uur. Elk kwartier kan men naar binnen. De laatste ronde is om 16.00 uur. Entreekaarten kosten 4 euro en kunnen gekocht worden bij de stand van MPG op de Gaanderense sfeermarkt van 16 december en bij de kerk op 23 december.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant