De aftrap van de activiteiten rond zeshonderd jaar Terborg. Foto: Walter Hobelman
De aftrap van de activiteiten rond zeshonderd jaar Terborg. Foto: Walter Hobelman

Zeshonderd jaar stad Terborg wordt groots gevierd

Algemeen

TERBORG/GENDRINGEN - Het duurt nog even, maar in 2019 gaan de inwoners van Terborg op grootse wijze vieren dat deze plaats zeshonderd jaar geleden stadsrechten ontving. In aanloop hier naar toe is een groep enthousiaste (van oorsprong) Terborgenaren begonnen met het samenstellen van een 'bidbook' met daarin plannen voor allerlei evenementen. Donderdag 21 december is dit document op ludieke wijze overhandigd aan burgemeester Otwin van Dijk.

Door Walter Hobelman

Gekleed in historische kledij en reizend per landauer trok het organiserende comité richting het gemeentehuis. De schout, de eerwaarde, de jonkvrouw en de stadsomroeper, ze waren allemaal vertegenwoordigd. Aangekomen bij het gemeentehuis verzocht stadsomroeper Frans, de burgemeester naar buiten te komen om het gezelschap welkom te heten. Het gezelschap werd vervolgens gastvrij onthaald in de hal van het gemeentehuis waar een proclamatie werd voorgelezen waarin een aantal wensen vanuit het organiserend comité naar voren werden gebracht. 'Om de cohesie tussen de inwoners van de stad Terborg te verbeteren door middel van versterking van het historisch besef, culturele uitingen, sportieve activiteiten en lokaal samenzijn worden in de periode van 23 april 2019 tot en met medio november 2019 allerlei evenementen georganiseerd', zo staat in de proclamatie te lezen. Om dit mogelijk te maken doet het comité een beroep op de gemeente. Drie van de vier wensen worden ter plekke volmondig door de burgemeester akkoord bevonden. Alleen over het verzoek om 'een bijdrage in pecunia te leveren om de opstart en realisatie van de evenementen te ondersteunen' is de burgemeester wat voorzichtiger, maar hij zegt wel toe 'dat dit wel goed gaat komen'.
De reden daarvoor licht de burgemeester toe. "Van alle steden in onze gemeente is Terborg mij het meeste lief. Terborg heeft sfeer, heeft een historische waarde en is in het verleden een belangrijke stad geweest, maar speelt ook nu, in 2017 een rol van betekenis." Zo heet de groep van burgemeesters uit de regio Achterhoek niet, zoals men zou verwachten, 'burgemeesterskring Achterhoek' maar nog steeds 'burgemeesterskring Terborg'. Van Dijk, die vertelt dol te zijn op geschiedenis, belooft de Terborgse notabelen op allerlei manieren mee te werken aan de festiviteiten. "Als je je geschiedenis kent, ken je je toekomst", houdt hij de aanwezigen voor. "Daarom doen we graag mee."
Hoewel veel plannen nog niet tot in detail uitgewerkt zijn mag Terborg in 2019 reken op een aantal aansprekende evenementen. Hierbij worden onder andere een grote reünie voor inwoners en oud-inwoners genoemd, maar wordt er ook een standbeeldenwedstrijd georganiseerd waarbij elke straat een standbeeld kan maken van de meest markante bewoner uit die straat. Verder komt er een grote ontbijttafel die begint bij de brug over de oude IJssel en doorloopt tot aan de Roode Leeuw, wordt er gevoetbald om de 'IJsselstad trofee' en komt er een nostalgische kermis. "En dat is nog maar het topje van de plannen", aldus Els Bakker van de stichting Terborg Promotie.
Via de Facebookpagina 'Terborg 600 jaar stad' kan iedereen op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en plannen richting het jubileumjaar.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant