Mr. M.C. (Mariska) Dorresteijn, advocaat en mediator. Foto: PR
Mr. M.C. (Mariska) Dorresteijn, advocaat en mediator. Foto: PR

Thema-avond: Pleegzorg en het Nederlands Recht

Algemeen

ACHTERHOEK - Ook in 2018 zal het Platform Pleeggezinnen Achterhoek met verschillende activiteiten in de regio te vinden zijn. Zo organiseert zij op 30 januari een thema-avond in de gemeente Aalten. Deze thema-avond is, na opgave, toegankelijk voor alle geïnteresseerde pleegouders, ongeacht bij welke pleegzorgorganisatie zij zijn aangesloten.

Wie een pleegzorgplaatsing heeft, heeft op een of andere wijze altijd te maken met het Nederlands rechtssysteem. In eerste instantie wordt zo goed als alles geregeld zonder de pleegouders, denk aan de ondertoezichtstelling (OTS) die soms al jaren voor de machtiging uithuisplaatsing (MUHP) is uitgesproken. Als het kind, of de kinderen, eenmaal in het pleeggezin zijn opgenomen, komen er toch vaak nog een aantal rechtszittingen voorbij. Voor verlenging van de OTS of de MUHP, maar na verloop van tijd ook wellicht voor een verderstrekkende maatregel (het gezag wordt de ouders ontnomen) of de pleegoudervoogdij.

Maar ook bij een vrijwillige plaatsing kan men te maken krijgen met het Nederlandse rechtssysteem, want wie langer dan een jaar voor z'n pleegkind zorgt, kan zich beroepen op het blokkaderecht. Bovendien kan men een verzoek doen tot een OTS of gezagsbeëindiging.
Wat houden al deze termen in, wanneer worden ze uitgesproken, wie heeft er invloed op, wat kan en mag een pleegouder wel, of juist niet, doen? En wanneer? Wordt men er door de Gecertificeerde Instelling (JBG/WSG/etc.) bij betrokken of van op de hoogte gesteld, of heeft de pleegouder eigenlijk geen idee terwijl hij het wel zou willen weten?
Pleegouders hebben vanaf een jaar na plaatsing het zogenaamde blokkaderecht en/of worden ze uitgenodigd bij de rechtszitting rondom de pleegkinderen. Zij kunnen dan wellicht meer invloed hebben dan door sommige partijen gewenst is. Mariska Dorresteijn, advocaat en mediator uit Zwolle zal al deze zaken nader uitleggen en pleegouders wat meer wegwijs maken in het Nederlands rechtssysteem. Ook zal zij haar licht laten schijnen op de do's en don'ts bij de rechtszittingen, mocht men als pleegouder besluiten te gaan. Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat de verhouding en communicatie tussen ouders en pleegouders zo optimaal mogelijk is en blijft en een rechtszitting gaat altijd gepaard met vele emoties...
Opgave voor deze thema-avond graag voor 20 januari via info@platformpleeggezinnenachterhoek.nl of 06-82629980.
De lezing is op dinsdag 30 januari van 20.00 tot 22.00 uur; het adres van de locatie krijgen belangstellenden na opgave.
De overige thema-avonden in 2018 zijn, onder voorbehoud, gepland op 8 mei, 4 september en 26 november.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant