Otwin van Dijk tijdens de nieuwjaarsreceptie in Sinderen. Foto: Walter Hobelman
Otwin van Dijk tijdens de nieuwjaarsreceptie in Sinderen. Foto: Walter Hobelman

Geen plaats voor criminelen in Oude IJsselstreek

SINDEREN- De boodschap, die burgemeester Otwin van Dijk tussen de regels door meegaf tijdens zijn nieuwjaarstoespraak was duidelijk: "Wie aan de gemeente Oude IJsselstreek komt, komt aan mij." De zichtbaar trotse burgervader steekt niet onder stoelen of banken dat gemeente Oude Ijsselstreek hem bijzonder lief is en dat er geen plaats is voor negatieve invloeden. "Laat één ding boven alles duidelijk zijn; voor criminelen is hier geen plaats", benadrukt Van Dijk.

Door Walter Hobelman

Traditiegetrouw was het Buurtschapshuis op Sinderen de locatie voor de nieuwjaarsreceptie van gemeente Oude IJsselstreek. Zoals altijd werd de receptie goed bezocht en heerste er een goede sfeer. De nieuwjaarstoespraak van Van Dijk was uitgebreid en er zaten een aantal opvallende onderdelen in. Dat begon al vrijwel direct aan het begin. "Ik ben dol op tradities. Maar soms is het ook tijd voor veranderingen. Dat geldt ook voor de plek waar je als gemeente je nieuwjaarsreceptie houdt. Vanaf volgend jaar gaan we dat anders doen", aldus de burgemeester. "De gemeente Oude IJsselstreek staat als een huis en bestaat uit veertien dorpen en één stad. Allemaal even uniek. Vanaf volgend jaar gaan we dan ook rouleren. Elk jaar in een andere plaats", kondigde Van Dijk aan en gaf aan dat de stad Terborg volgend jaar als eerste aan de beurt is. "Terborg heeft in 2019 zeshonderd jaar stadsrechten en dat is best bijzonder. Daarom zijn we graag volgend jaar in Terborg te gast."
Veiligheid is voor Van Dijk een belangrijk thema. Net als respectvol met elkaar omgaan. Luisteren naar persoonlijke verhalen van inwoners vindt hij ook zeer waardevol. "Men spreekt mij soms op straat aan. Dat is niet altijd handig, zeker niet als je haast hebt en weet dat je daardoor te laat op je volgende afspraak komt. Dan weet u nu waardoor het komt dat ik er niet altijd precies op het afgesproken tijdstip ben. Maar ik vind het een voorrecht dat mensen hun persoonlijke verhaal willen delen met mij."
De burgemeester spreekt zijn waardering uit over het werk van de politie, de vrijwilligers van de brandweer en de gemeentelijke handhavers. "Veiligheid is cruciaal. Pas als je je veilig en geborgen voelt kan je je als mens én als samenleving verder ontwikkelen." Volgens Van Dijk is de Achterhoek een kwetsbaar grensgebied voor lieden met criminele plannen. Hij spreekt opnieuw zijn bezorgdheid uit over het feit dat met de komst van de nationale politie de positie van de wijkagenten onder druk komt te staan.
Van Dijk staat uitgebreid stil bij de manier waarop men als mensen met elkaar om hoort te gaan. Wat de lokale politiek betreft is hij zeer positief: "De bestuurlijke crisis is definitief voorbij. Besluiten over belangrijke onderwerpen zoals bijvoorbeeld de toekomst van de DRU, de woningbouw, de gemeentebegroting en het sociaal beleid zijn unaniem genomen. Ik ben trots op onze vitale lokale democratie." Voor de mensen die als niet-raadslid aan de zijlijn staan en commentaar geven heeft de burgemeester een duidelijke boodschap: "Doe dan zélf mee, denk ik dan. Ik geloof enorm in de representatieve democratie." Gemeenteraadsleden verdienen volgens de burgemeester meer waardering. "Het zijn betrokken inwoners die bereid zijn ongelofelijk veel tijd en energie te steken in de gemeente. Ik vind dat zij een groot compliment verdienen."
Van Dijk verwacht dat de campagne rond de komende gemeenteraadsverkiezingen "op een faire wijze verloopt. Scherp op de inhoud. Zacht op de persoonlijke relatie", aldus de burgemeester die vervolgens tegen de raadsleden zegt: "Wees u bewust van uw voorbeeldfunctie."
"Onze lokale samenleving is een afspiegeling van de Nederlandse maatschappij. Verschillen zijn er natuurlijk altijd. Daarom heb je ook verschillende politieke partijen. Maar de verschillen worden besproken op een nette manier. Je zult moeten samenwerken en compromissen sluiten. Nederland is een compromissenland en dat zit in ons DNA."
Ook de regionale samenwerking ontbreekt niet in de nieuwjaarstoespraak. "Gelukkig heeft de gemeenteraad van Oude IJsselstreek zich uitgesproken voor verdergaande regionale samenwerking. Inclusief een goede democratische legitimatie via de gemeenteraden zeg ik erbij. Onze gemeente wil één van de motorblokken zijn van regionale Achterhoekse samenwerking."
Van Dijk sluit zijn toespraak af en citeert een slogan van een bekend Zweeds meubelbedrijf. "Aandacht maakt alles mooier. Ik denk dat dat echt zo is. Oprechte aandacht maakt onze samenleving mooier. Je leert er persoonlijke verhalen van mensen door kennen. Je leert dat politiek en democratie er toe doen. Daar wil je dan toch ook graag aan bijdragen? Dat doe je door allemaal te gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat doe je ook door je in te zetten voor je omgeving en een luisterend oor te bieden voor de persoonlijke verhalen van mensen om je heen." En met de wens "ik wens u een mooi 2018 toe", sluit Van Dijk zijn nieuwjaarstoespraak af.

Meer berichten