De nieuwe eigenaar meldde zich binnen een week voor De Bontebrugkerk. Foto: Walter Hobelman
De nieuwe eigenaar meldde zich binnen een week voor De Bontebrugkerk. Foto: Walter Hobelman

Gebedshuis Bontebrug wordt woonhuis

Algemeen

BONTEBRUG - Aan de lange rij met kerken in de Achterhoek die een andere bestemming gaan krijgen kan er weer één worden toegevoegd. De protestantse gemeente Gendringen-Bontebrug heeft 'de Bontebrugkerk' verkocht. "Zondag 18 februari wordt met een speciale dienst afscheid genomen van het karakteristieke kerkgebouw. 'Het voelt als een amputatie', schreef een gemeentelid in ons eigen kerkblad de Schakel", aldus Wim Lammers, voorzitter van het college van kerkrentmeesters.

Door Walter Hobelman

"Overgaan tot verkoop is echter helaas de enige manier om verdere problemen te voorkomen. Onze gemeenschap met 600 zielen is niet in staat om de drie kerkgebouwen die ons eigendom zijn, in stand te houden", meent Lammers. Naast de Bontebrugkerk zijn ook de St. Maartenkerk in Gendringen en de protestantse kapel in Megchelen eigendom van de protestantse gemeente. "De kosten voor onderhoud zijn hoog en op termijn niet meer op te brengen. Daarom hebben we er in 2015 voor gekozen om de kerk in Bontebrug te verkopen."
Lammers is zeer tevreden over de rol van gemeente Oude IJsselstreek, die goed heeft meegewerkt aan een bestemmingswijziging van het kerkgebouw. "Na een artikel in de Gelderse Post in november 2016 meldde zich binnen een week een potentiële koper. Deze zag wel mogelijkheden om de kerk te veranderen in een woonhuis, maar daarvoor moest dan wel eerst een bestemmingswijziging worden doorgevoerd. Het gebouw is een gemeentelijk monument, dus dat was niet zomaar te regelen. We zijn blij dat dat hele proces niet overdreven lang heeft geduurd", blikt Lammers terug.
Kort geleden hebben de leden van de protestantse gemeente definitief ingestemd met de verkoop. "Unaniem, maar wel met emotie", vertelt de voorzitter. "Begrijpelijk, want er is een aantal families generaties lang zeer nauw betrokken geweest bij de geschiedenis van de kerk. Er zijn kinderen gedoopt, er is belijdenis gedaan, men is er getrouwd en vanuit de kerk zijn mensen naar hun laatste rustplaats gebracht. Het doet pijn dat daaraan nu een einde komt. Maar men snapt ook wel dat er geen andere mogelijkheid was."
De historie van de Bontebrugkerk begint in 1887. "Feitelijk is dit het derde kerkgebouw in Bontebrug. Eerst heeft er een soort zaalkerk gestaan. In 1932 is een nieuwe kerk gebouwd, die echter aan het eind van de tweede wereldoorlog is verwoest door een Duitse brandbom omdat er op dat moment een aantal bevrijders even pauzeerden bij het kerkgebouw en vanuit Ulft werden beschoten. Na de oorlog werd de huidige kerk gebouwd", vertelt Lammers. "De geschiedenis van de Bontebrugkerk is op schrift gesteld door Bernard Dorrestijn uit Silvolde. Vanwege het afscheid wordt een speciaal herinneringsboekje uitgegeven, waarin onder andere de gehele geschiedenis van deze kerk te lezen is."
Behalve het kerkgebouw is ook het naastgelegen 'Bruggehoofd' verkocht aan dezelfde koper. "We zijn blij dat we alles in één koop hebben kunnen verkopen", aldus de kerkrentmeester. "De nieuwe eigenaar gaat eerst het Bruggehoofd verbouwen en geschikt maken voor bewoning en daarna de kerk zelf", weet Lammers te vertellen. Voorwaarde voor de verkoop is wel dat de buitenkant van de gebouwen niet veranderd. "Daarnaast hebben we vastgelegd dat ook in de toekomst geen 'niet bij een kerkgebouw passende' bestemming aan het geheel wordt gegeven."
Het orgel in de kerk is ook verkocht. "Op maandag 19 februari begint men met de ontmanteling van het orgel, dat een nieuwe bestemming gaat krijgen in een kerk in Hongarije. Eén van onze kerkrentmeesters heeft werkelijk over de hele wereld mensen benaderd die iets met kerkorgels hebben. En via via is dit contact ontstaan. Als alles volgens plan verloopt, gaat een delegatie van ons naar Hongarije, als het orgel officieel in gebruik wordt genomen, maar dat moment is nog niet concreet vastgelegd."
Bij de afscheidsdienst is iedereen van harte welkom. "We hopen dat veel oud-gemeenteleden aanwezig zijn, maar ook de buurtbewoners zijn van harte welkom", nodigt Lammers uit. De dienst begint 18 februari om 14.30 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant