Buurtbewoners bijeen kwamen bijeen in de kantine van het gemeentehuis voor de bijeenkomst over het 'Truckershotel'. Foto: Walter Hobelman
Buurtbewoners bijeen kwamen bijeen in de kantine van het gemeentehuis voor de bijeenkomst over het 'Truckershotel'. Foto: Walter Hobelman

Nieuwe bestemming voormalige huishoudschool wekt beroering

Algemeen

ULFT - Eind vorige week is grote commotie ontstaan onder de omwonenden van de voormalige huishoudschool aan de Dierenriem in Ulft. De nieuwe eigenaar van het pand, Don de Jong, is begonnen met een stevige interne verbouwing van het pand om het geschikt te maken als logeergebouw. De Jong, eigenaar van een transportonderneming, gaat in het pand een museum/kunstgalerie openen en daarnaast elk weekend maximaal 26 truckers onderdak bieden.

Door Walter Hobelman

"Ik kan er met de pet niet bij", aldus een verbolgen De Jong. "Na berichtgeving in verschillende media is op social media een heel vertekend beeld ontstaan van onze plannen." De Jong, die samen met zijn vrouw Linda ook zelf in het pand gaat wonen, maakt zich vooral kwaad over de in zijn ogen onjuiste beeldvorming van de gasten in zijn 'truckershotel' zoals het pand in de volksmond inmiddels wordt genoemd. "Truckers zijn mensen, of ze nou uit Polen, Nederland, Roemenië of waar dan ook vandaan komen. Mensen zoals jij en ik. Die hard werken, op zijn tijd genieten van het leven en vaak de zorg hebben voor een gezin."
Sinds eind december 2017 is het door Europese regelgeving niet meer toegestaan dat truckers in het weekend in hun cabine slapen. "Ik denk dat het ook beter is voor onze chauffeurs als ze af en toe uit die vrachtwagen komen en kunnen ontspannen. Dat is niet alleen beter voor de chauffeur zelf, maar ook voor de verkeersveiligheid." De truckers worden met pendelbusjes opgehaald van grote parkeerplaatsen in bijvoorbeeld Beek (Bergh), Rotterdam of Rees (Dld). "Ze arriveren in Ulft op zaterdag rond twee uur en vertrekken op zondagmiddag om twaalf uur", licht De Jong toe.
De Jong is zichtbaar geraakt door alle commotie. "Ik heb een paar weken geleden in de directe omgeving van het pand huis aan huis een brief in de bus gedaan waarin ik heb meegedeeld wat er gaat gebeuren. Eén bewoner heeft zich daarna bij mij gemeld met een paar verhelderingsvragen en die heb ik, zoals de bewoner achteraf schreef, keurig en afdoende beantwoord. Voor de rest heb ik uit de buurt niets gehoord, totdat plotseling wordt geroepen over mogelijke overlast door truckers van buitenlandse afkomst die blijkbaar de hele wijk op hun kop gaan zetten. Ik snap dit werkelijk niet", aldus De Jong die al geruime tijd in Ulft woont. "Wij gaan er zelf ook wonen, juist om zelf een oogje in het zeil te kunnen houden. Ik heb geen alcoholvergunning en hanteer een zero tolerance beleid wat dat betreft. Ik wil gewoon mijn chauffeurs een goede en fatsoenlijke overnachtingslocatie bieden. Dat verdienen ze, want ze werken keihard voor ons."
"Het is vooral de angst voor het onbekende", voegt zijn vrouw Linda daar aan toe. Het echtpaar gaat in het pand ook een kunstgalerie en museum onderbrengen. "Wij zijn kunstliefhebbers en zijn bijvoorbeeld ook betrokken bij Huntenkunst. Wij helpen de organisatie dit jaar bijvoorbeeld omdat Roemenië deze keer als land extra in de belangstelling staat tijdens de expositie", aldus De Jong.
Maandagavond is in het gemeentehuis een informatiebijeenkomst gehouden, naar aanleiding van de ontstane onrust. Bewoners uit de wijk konden vragen stellen aan Don de Jong en aan wethouder Jos Sluiter. De Jong deed zijn plannen uit de doeken en wethouder Sluiter gaf een toelichting op de gevolgde procedures en het tot stand komen van de verleende vergunning. "Toen ik twee jaar geleden wethouder werd lag dit dossier er al. Formeel ben ik niet verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening, maar is dat de portefeuille van Bert Kuster en Henk Hengeveld. Om verstrengeling van belangen te voorkomen (de toenmalige eigenaar van het pand, Gerard van Balveren, is lid van dezelfde partij als beide genoemde wethouders) hebben we besloten dat ik dit dossier onder mijn hoede zou nemen. Juist om alles helder en transparant te houden. Alle procedures zijn gelopen zoals het hoort."
Ruim honderd bewoners waren aanwezig en er werden veel vragen gesteld. De meeste vragen en opmerkingen gingen over het verstrekken van de vergunning en over mogelijke parkeerproblematiek rond het pand. Maar ook de vrees voor overlast, als de truckers in groepjes door de wijk lopen om in het centrum boodschappen te gaan doen, werd uitgebreid benoemd. "Wie garandeert mij dat mijn dochtertje dan veilig op straat kan zijn?", vraagt een bewoner zich hardop af.
De onvrede lijkt bij een aantal omwonenden na afloop nog niet te zijn weggenomen. "Ik vind het een verspilde avond, de mensen van de gemeente draaien om de hete brij heen. Waarom krijgen we geen duidelijk antwoorden op onze vragen?", aldus één van hen. Er zijn echter ook bewoners die met andere oren hebben geluisterd en de hele zaak goed kunnen relativeren. "Natuurlijk kan het je een beetje onrustig maken. Maar laten we eerlijk zijn, ook wij als Achterhoekers lopen niet altijd nuchter over straat. Ik woon er dicht in de buurt en wacht rustig af wat er gaat gebeuren. Vanavond heb ik gehoord dat alle partijen er alles aan doen om overlast te voorkomen en tijdig in te grijpen als dat niet lukt. Daar ben ik tevreden mee."
Een ander positief punt van de avond is de toezegging van de gemeente om een klankbordgroep op te zetten met daarin onder andere een aantal bewoners die mee gaan praten over de verdere ontwikkelingen rond het pand.
De eerste gasten in het logeergebouw worden begin juni verwacht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant