André Kuipers en Sander Koenen (links) gooiden zojuist een balletje de zaal in om uit te leggen hoe een raket het handigst in een baan om de aarde kan worden gebracht. Foto: Josée Gruwel
André Kuipers en Sander Koenen (links) gooiden zojuist een balletje de zaal in om uit te leggen hoe een raket het handigst in een baan om de aarde kan worden gebracht. Foto: Josée Gruwel

'Kun je op de maan ook paardrijden?'

Algemeen

Smullen bij Collegetour André Kuipers

Door Josée Gruwel

DOETINCHEM – Maar liefst 470 kinderen zaten vrijdagmorgen vijf kwartier lang bij Iselinge Hogeschool op het randje van de stoel, want astronaut André Kuipers vertelde. André Kuipers genoot ook volop. "Het is een sport om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de doelgroep en alles zo vloeiend mogelijk te laten verlopen", vertelde hij na afloop. "Dat lukte. Zo'n grote groep, maar het was hartstikke leuk!"

Ze kwamen van achttien basisscholen en kwamen allemaal uit groep zeven. "Zoveel kinderen tegelijk, dat maken we niet vaak mee", zei Sander Koenen, wetenschapsjournalist en presentator van de Collegetour. Hij telde af: "Vijf, vier, drie, twee, een!" en onder gejuich kwam André Kuipers de trap af. Hij zou het liefst naar het podium zweven om met zijn jonge publiek de reis naar de ruimte, die boordevol wetenschap en techniek zit, te beginnen. Want om imagoverbetering van wetenschap en techniek daar is het hem, als ambassadeur, om te doen.

Boeiende info
Meteen ging het over het zonnestelsel, de zwaartekracht, de truc van een lancering en de werking van een raket. Met een balletje, een ballon en heel duidelijke uitleg bleef iedereen bij de les. Even later werden allerlei facetten over het verblijf in een ruimtecapsule verteld. Kuipers sprak enthousiast over zijn ruimtereis die in 2011/2012 193 dagen duurde. Om de kinderen zoveel mogelijk te betrekken en ze een zo helder mogelijk beeld te geven werden er experimenten gedaan en werden er foto's en filmpjes getoond. Tussendoor kwamen kinderen die van tevoren een toepasselijke vraag hadden bedacht op het podium. Ze kregen een hand van hun held, stelden hun vraag en kregen antwoord. Klassieke vragen waren erbij, zoals: wat eet je aan boord, hoe slaap je, hoe ga je naar het toilet, kun je in een spaceshuttle ook douchen? En originele als: kun je op een ruimtereis reanimeren en kun je sporten, heb je last van hoogtevrees in de ruimte en zou je op de maan ook kunnen paardrijden?
Ademloos werd er gekeken naar foto's die vanuit het ruimteschip waren gemaakt: van de blauwe aarde, het noorderlicht, de bliksem die er iedere nacht was, de lichtplekken op de aarde die steden blijken, Nederland.

Motiveren
Klip en klaar werd hoe belangrijk wetenschap en technologie in het hele verhaal zijn. "Zonder communicatiesatelliet kun je bijvoorbeeld geen contact hebben met je familie. Op zondag hadden we zelfs een videoverbinding met thuis."
Spannend verhaalde Kuiper hoe de terugkeer naar de aarde verliep en hoe zijn lichaam weer moest wennen aan de zwaartekracht. "Het liefst was ik weer teruggegaan naar de ruimte, want zweven is heerlijk. Terug op aarde heb je flauwvalneigingen, je bent misselijk. 'Aardeziek' noemen we dat."
Na het complete verhaal ging Kuipers de trap weer op, onder enthousiast gejoel en de nodige high fives van leerlingen die aan het gangpad zaten.
Sander Koenen: "Per jaar houden we zo'n tien keer een Collegetour. We hebben er nu zo'n dertig gedaan en daarmee hebben we in het hele land zo'n elfduizend kinderen bereikt."
André Kuipers: "We hopen hiermee zoveel mogelijk kinderen te motiveren voor wetenschap en techniek. Als het een of twee procent is, hebben we al winst geboekt."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant