Song Min Woo (24) en Jong Bong, met trainer Frits KLeinnibbelink. Foto: Richard Stegers
Song Min Woo (24) en Jong Bong, met trainer Frits KLeinnibbelink. Foto: Richard Stegers

Zuid-Koreaanse voetballer te gast in Varsseveld

Algemeen

Song Min Woo hoopt op kans in Nederland

Door Richard Stegers

VARSSEVELD – Terwijl Zuid-Korea momenteel volop in de schijnwerpers staat vanwege de Olympische Winterspelen is een Zuid-Koreaan te gast in Varsseveld. Song Min Woo heeft dan ook een missie. De getalenteerde voetballer uit Seoul hoopt een contract te verdienen in Nederland. "Daar heb ik veel voor over", klinkt het gedreven.

Het is boeiend om te zien. Song Min Woo (24) werkt zich in het zweet in sportcentrum Vital in Varsseveld. Dat gebeurt onder de ogen van Frits Kleinnibbelink, deze maand de persoonlijk trainer en begeleider van de Zuid-Koreaan. De Achterhoekse sportschoolhouder kent geen mededogen en laat zijn pupil tot het gaatje gaan. "Hij moet fysiek topfit worden. Daar is alles op gericht. Woo moet de komende weken clubs overtuigen, en niet alleen met zijn technische kwaliteiten."
Vandaar dat oefeningen met de bal worden afgewisseld met fitness, loop- en krachttrainingen. Een andere Zuid-Koreaan is steeds in de buurt. Het gaat om Jong Bong (33), een bekend gezicht in Varsseveld. Deze voetballer legde jaren geleden dezelfde weg af. "Ik heb Jong Bong destijds ook klaargestoomd. Uiteindelijk vond hij onderdak bij Heracles in Almelo. Door een slepende blessure is het helaas nooit tot een echte doorbraak gekomen", vertelt Kleinnibbelink. Jong Bong begeleidt zijn landgenoot tijdens zijn avontuur en fungeert als tolk. Hij onderhield altijd contact met zijn mentor en leermeester die zelfs op zijn bruiloft aanwezig was.
De link tussen Varsseveld en Zuid-Korea heeft alles te maken met de unieke prestatie die Guus Hiddink in 2002 als trainer leverde met het nationale voetbalelftal van Zuid-Korea, hij bereikte met het team de halve finale op het WK. Daarna werd Varsseveld, waar de succesvolle oefenmeester opgroeide, een waar bedevaartsoord voor de Aziaten. Mede daardoor koos Jong Bong er jaren geleden voor om vanuit Varsseveld een poging te wagen om profvoetballer te worden. Vanuit die periode leerde Jong Bong zijn landgenoot Gug Song kennen. Deze Zuid-Koreaan maakte van 2002 tot 2005 indruk bij Feyenoord. Ook kwam hij regelmatig in actie voor het nationale Zuid-Koreaanse elftal. Hij behoorde ook tot de selectie op het WK in 2002 in eigen land. Frits Kleinnibbelink: "Op die manier kwam ook ik in contact met Gug Song. Hij raakte onder de indruk van mijn trainingsmethoden en liet me al eens voor een half jaar overkomen om te helpen bij de opzet van een voetbalacademie in Seoul."
Nog niet zo lang geleden vroeg de oud-speler Frits om aan de slag te gaan met Song Min Woo, een getalenteerde middenvelder uit de tweede divisie in Zuid-Korea. "Vandaar zijn stage en woont hij samen met Jong Bong nu een maand bij mij thuis. Het is de bedoeling een contract los te peuteren bij een profclub." De komende tijd staan er proeftrainingen op het programma bij Vitesse, De Graafschap, Pec Zwolle en Heracles. De speler zelf heeft er zin in en is uitermate gedreven. "Ik wil hier slagen. Alles staat in het teken van dat doel. Spelen in de eredivisie of de Jupiler League is mijn grote droom."
Het leven in Nederland bevalt hem best. Van de kou heeft hij geen overdreven last. In Zuid-Korea kan het immers ook flink vriezen. Al slaapt hij wel onder een elektrische deken, die Kleinnibbelink voor zijn gast heeft gekocht. "We worden prima opgevangen en verzorgd door Frits en zijn familie. Varsseveld is een rustig en gemoedelijk dorp, wel een heel verschil met het drukke Seoul. Het eten is ook goed, vooral brood vind ik erg lekker." Frits kan een glimlach niet onderdrukken. "Hij is gek op brood. Vooral met kaas, jam en chocolade erop. En dan het liefst alle drie tegelijk op één boterham, haha."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant