Het Ulfts Mannenkoor. Foto: PR
Het Ulfts Mannenkoor. Foto: PR

Christo Guenov nieuwe dirigent Ulfts Mannenkoor

Algemeen

ULFT - Het Ulfts Mannenkoor (UMK) heeft in korte tijd voor de tweede keer te maken met een dirigentenwissel. Nadat Piet van der Sanden eind 2017 na 33 jaar afscheid nam als dirigent, nam Harmen Cnossen de dirigeerstok over. Cnossen neemt nu al afscheid van het UMK omdat hij gaat emigreren naar China en daar aan een prachtige uitdaging gaat beginnen. "Het komt ons slecht uit, maar het is wel begrijpelijk", aldus UMK-voorzitter Ton Menke.

Door Walter Hobelman

"Je kan er van alles van vinden, maar ik vind dat we er best een beetje trots op mogen zijn dat Harmen Cnossen weliswaar kort, maar zeer betrokken, de leiding heeft gehad van ons mannenkoor en nu deze carrièremove kan maken", meent de voorzitter. "In de periode van 2000 tot 2006 verbleef Cnossen ook al in China en heeft daar destijds veel orkesten en koren onder zijn hoede gehad. Uit al die contacten is hem nu een topfunctie aangeboden als chef dirigent van een symfonieorkest en een operakoor. Dat is voor Harmen een aanbod dat niet was af te slaan en daar hebben wij alle begrip voor."

Menke erkent dat het voor het Ulfts Mannenkoor wel even schrikken is. "Met Cnossen zijn we, achter de schermen, al een jaar in contact. In juni 2017 heeft hij het koor gedirigeerd tijdens het Oude IJsselstreek Muziekfestival. Op die manier konden we aan elkaar wennen. Cnossen heeft ook een helder plan geschreven waarin hij zijn ideeën over het koor heeft uitgewerkt. Daar kunnen en mogen we in elk geval iets mee doen de komende jaren."
Het bestuur van het Ulfts Mannenkoor is blij dat er al heel snel een nieuwe dirigent is aangenomen. "Dat is in elk geval positief. Zowel via Cnossen als via andere kanalen werd ons de naam van Christo Guenov (41 jaar) genoemd en we zijn blij dat we elkaar zo snel hebben kunnen vinden."
Guenov, Bulgaar van geboorte, studeerde aan het conservatorium van Sofia en na zijn afstuderen kwam hij naar Nederland en heeft aan het conservatorium in Enschede verder gestudeerd. Guenov studeerde piano en als bijvak koordirectie en heeft inmiddels zes koren onder zijn hoede en geeft les aan de muziekschool in Zutphen.
"Hij past precies bij het DNA van het mannenkoor. Het Ulfts mannenkoor zingt graag Slavische werken. Eén van de dingen waarmee Cnossen met ons koor aan de slag is gegaan, is het terugbrengen van het aantal nummers op ons repertoire. Dat aanbod was te groot geworden en we zijn nu bezig om ons te focussen op 45 ijzersterke nummers waaronder veel Slavisch en gregoriaans werk. En dat is uitgerekend één van de specialismen die Guenov bezit. Daarmee kunnen we de ingeslagen weg voortzetten. We zijn Cnossen dankbaar dat hij ons op deze nieuwe weg heeft gezet en hij laat daarmee toch een vingerafdruk achter bij de ontwikkeling van het UMK."
Voorzitter Menke heeft alle vertrouwen in de toekomst. "Dit jaar is het jaar van elkaar leren kennen en werken aan het repertoire. We gaan overigens niet alleen in wat we zingen duidelijke keuzes maken. Ook op het gebied van locaties waar we zingen en de hoeveelheid optredens gaan we nieuwe wegen inslaan. Daarmee blijft het UMK toekomstgericht een koor met een eigen, uniek geluid dat tot ver over de landsgrenzen bekendheid geniet. En samen met Guenov als dirigent blijft dat nog wel even zo."
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant