Creëren is het liefst wat Elise van Staveren doet. Foto: Josée Gruwel
Creëren is het liefst wat Elise van Staveren doet. Foto: Josée Gruwel

Expositie van jongste student Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Algemeen

'Wie wil mijn muze zijn?'

Door Josée Gruwel

SINDEREN – Elise van Staveren exposeert op 23, 24 en 25 februari in 't Borchuus in Varsseveld. Met de expositie 'Wie wil mijn muze zijn?' wil de zeventienjarige de bezoeker laten ronddwalen tussen haar kunsten, die volgens haar geschikt zijn voor jong en oud, man en vrouw, appel en peer, Achterhoeker en import. "Sommige mensen zijn na het zien van mijn werk er wel even klaar mee. Anderen vinden het tof. In ieder geval maakt het dingen in mensen los."

"Soms verdwaal ik in mijn hersenkronkels", vertelt de jonge vormgever. "Ik heb vaak het gevoel dat mijn hoofd borrelt en zoemt. Tot er nieuwe ideeën opborrelen en zoemend door mijn handen naar buiten vliegen." Ooit heeft ze zich in een zwak moment wijs laten maken dat enkel de woorden die je niet zegt verloren zijn. Maar juist die fantasieën hebben alles te maken met haar werk: licht- en geluidsinstallaties, video's, tekeningen, performances. "Alles wat je maakt is een weerspiegeling van wat je denkt."

Studierichting
Na een middelbare schooltijd, waarbij ze het gymnasium volgde maar haar draai niet vond en afhaakte, werd Elise – wegens uitzonderlijk talent – als vijftienjarige aangenomen bij de eenjarige vooropleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU). Dat jaar sloot ze succesvol af en nu volgt ze aan de HKU De Bachelor of Fine Art, een vierjarige opleiding die valt onder de studierichting Beeldende Kunst en opleidt tot autonoom beeldend kunstenaar. De opleiding past haar als een warme jas. "De HKU is mijn toevluchtsoord. Ik ben er heel erg op mijn plek. Voor wat ik nu doe ben ik gemaakt. Wat er ook gebeurt, ik kan altijd creëren."
Als klein meisje hield ze er al van om te experimenteren met bolletjes wol, papiersoorten, lijm en glitters. Ze maakte hele bouwwerken, tekeningen en collages.
Dit jaar op de HKU draait het om experimenteren op een ander level, namelijk om het ervaren van processen die zich voltrekken bij het tot stand komen van een creatieve uiting. In grote boeken, die ze dummy's noemt, noteert ze lesaantekeningen, dagboekfragmenten, quotes, tekeningen, tattoo-ontwerpen en uitleg van performances. "Het is een soort dagboek waarin je je brein binnenste buiten keert."

Levende paradox
"Soms vraag ik me wel eens af of elke kunstenaar niet een vreemd soort stoornis heeft." Deze uitspraak betrekt de jonge creatieveling als eerste op zichzelf. "Ik leef niet zoals anderen, ga niet de gebaande paden. Dat is niet altijd gemakkelijk. Soms twijfel ik ook zo, dan denk ik dat mijn werk lelijk is en stom en dat het nooit iets zal opleveren." Ze is een denker en wil met haar werk de toeschouwer ook aan het denken zetten. "Mijn thema's zijn vaak bizar. Maar mijn kunst moet intrigeren. Het beeld moet mensen raken, al is het maar omdat het zo eigen is. Trefwoorden zijn chaos, donker en licht, esthetische waarde en symmetrie. Je denkt dat chaos en symmetrie niet bij elkaar passen. Maar die twee zitten in mij. Ik ben de levende paradox."

Nostalgisch en krachtig
Haar eerste zelfstandige expositie moet enigszins een sfeer van nostalgie en daarbij een sfeer van kracht uitstralen. "Het is geen klassieke expositie. Geen stille museumzaal met schilderijen aan de muur, maar een interactief gebeuren. Veel van mijn werk zijn licht- en geluidsinstallaties, verwarrende video's, hier en daar stiekem een schilderij met een onderwerp waar je misschien een paar minuten van moet bijkomen. En daarnaast een tekening van tien meter lang waarin het vrouwenlichaam en de stad thema's zijn."
Elise wil met haar expositie heel graag jongeren bereiken. "Ik wil laten zien dat je door middel van creativiteit jezelf kunt ontwikkelen."
De titel is een uitnodiging om een kijkje te nemen in Elise's brein en wat dat uiteindelijk teweeg brengt. Tijdens de expositie kan er door middel van briefjes in een potje geboden worden op kunstwerken. "Het is een manier om er achter te komen wat mensen mijn werk waard vinden."

Tijden
De opening van 'Wil je mijn muze zijn' in 't Borchuus is op vrijdag 23 februari om 16.00 uur. Aan Bennie Jolink is de eer om de opening te verrichten. Openingstijden zaterdag 24 februari van 11.00 tot 20.00 uur en zondag 25 februari van 14.00 tot 18.00 uur met om 16.00 uur de bekendmaking van de veiling.
Op zaterdag is er om 13.00 uur een live painting show en om 16.00 uur wordt er een performance gehouden.


www.borchuus.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant