Afbeelding

VVV Oude IJsselstreek van de kaart

Algemeen

GENDRINGEN - Als er niet snel iets gebeurt lijkt het einde van de VVV Oude IJsselstreek in zicht te zijn. Er is gebrek aan (bestuurlijke) vrijwilligers en een groot deel van de leden is niet betrokken genoeg. Het is voor het huidige (interim) bestuur aanleiding om nog één keer de noodklok te luiden voordat zij op 31 maart aanstaande definitief hun bestuursfuncties neerleggen. In een brief aan het college en gemeenteraad spreken zij hun grote zorgen uit.

Door Walter Hobelman

Interim-voorzitter Ria Evers is er duidelijk over: "De VVV Oude IJsselstreek bevindt zich in financieel zwaar weer. Het punt is nu bereikt dat we ons hoofd bijna niet meer boven water kunnen houden. Het huidige bestuur heeft eind vorig jaar daarom besloten haar functie neer te leggen en tot uiterlijk 31 maart 2018 de lopende zaken af wil handelen als interim-bestuur. Daarna houdt het op voor ons."
Evers is van mening dat de gemeente niet veel te verwijten valt. "We hebben altijd goede gesprekken gehad. We waren het niet altijd met elkaar eens, maar dat stond een goede samenwerking nooit in de weg. Het probleem zit meer bij de toeristische ondernemers en leden in de gemeente. Die zijn te druk met hun eigen business en beseffen niet dat ze door meer met elkaar samen te werken veel meer kunnen bereiken. De goede uitzondering niet te na gesproken uiteraard. Als je ziet hoe er in Engbergen wordt samengewerkt dan zie je dat het ook anders kan", aldus Evers.
De politieke partijen in de gemeente mogen zichzelf wel eens afvragen hoe belangrijk zij toerisme vinden en welke waarde zij zien in het merk 'Oude IJsselstreek'. In de verschillende verkiezingsprogramma's is er maar weinig over te lezen. Verder dan een aantal algemeenheden komt men niet. "Ook daarom hebben we nu deze brief gestuurd. Hoeveel belang hecht men aan de promotie van de toeristische speerpunten in de gemeente en de regio? Wat is dat waard? We hebben zoveel moois te bieden in onze gemeente maar men lijkt het zich niet bewust te zijn."
Volgens Evers moet met name de toeristische sector zelf zich achter de oren krabben. "Er heerst een sfeer van valse bescheidenheid en angst om een collega-ondernemer ook iets te gunnen. Door de samenwerking te zoeken kan je elkaar versterken en samen mooie arrangementen en activiteiten opzetten. Durf daarbij dan de gedachte los te laten dat elke euro alleen in jouw zak terecht moet komen en men zal verrast staan over wat er dan mogelijk is."
Het probleem van de VVV Oude IJsselstreek is niet uniek. "Ruim 85 procent van alle VVV's in het land kampt met soortgelijke problemen. De functie van ons werk is veranderd. Online is natuurlijk heel veel informatie te vinden voor mensen die onze regio willen bezoeken. Maar de aanwezigheid van steun- en informatiepunten blijft belangrijk. Dat zorgt echter financieel voor een grote kostenpost. Wij werken met veel vrijwilligers en slechts één betaalde kracht die samen heel veel werk verzetten."
Tijdens een buitengewone ledenvergadering op 22 februari worden de leden van de VVV geïnformeerd over de stand van zaken. "Als zich geen nieuwe bestuursleden melden betekent dit waarschijnlijk het einde van de VVV in onze gemeente", aldus de voorzitter, die het betreurt dat dan veel vrijwilligers hun baan kwijt raken en de promotie van Oude IJsselstreek ernstige schade op zal lopen. "De ondernemers doen hun eigen streek en bedrijf te kort", is haar conclusie. "Ondernemers moeten inzien dat collega's ook iets te bieden hebben. En als er geen geld meer is verdwijnen de zichtbare informatiepunten en zijn we afhankelijk van folderrekjes bij winkeliers die daarvoor ruimte beschikbaar willen stellen, maar niet voldoende kennis hebben van de toeristische mogelijkheden van onze mooie gemeente. En dat vind ik een gemiste kans."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant