Grenssteenwandeling, de laatste groep wandelaars van de 880 deelnemers die dag. Foto: PR
Grenssteenwandeling, de laatste groep wandelaars van de 880 deelnemers die dag. Foto: PR

Animo voor drie Grenssteenwandelingen groot

Algemeen


12.00 uur. Laatste groep wandelaars van de 880 deelnemers die dag.

DINXPERLO - De eerste tocht op 21 januari van Dinxperlo/Suderwick naar Megchelen liep door het mooie afwisselende landschap van Aa-strang en Anholterregniet naar het bosgebied van Hardenberg en Voorst/Engbergen. Richting Megchelen kwamen de wandelaars in een wat opener landschap waarbij de ruimte dan weer meer gaat spreken. Hier en daar was het grondgebied nog wel enigszins zompig maar gaf bij de wandelaars een zichtbaar genot van inspanning die zo'n wandeltocht dan vraagt. Voor een ieder, uitgerust met goed schoeisel en kleding is deze tak van sport dan ook met veel plezier te doen. Door het stormachtige weer waren er hier en daar bijzondere obstakels te overwinnen en kon men zien wat natuurgeweld kan betekenen. Getuige de deelname van 1200 wandelaars die dag is er weer volop genoten.

Op 4 februari was de tweede wandeltocht van Megchelen naar Netterden. Deze verliep veelal door het wat vlakkere landschap van de kleigebieden tussen deze kernen. Een ieder beleefde de 'zak van Megchelen' als een bijzonder geheimzinnige uitstulping daar tegen Duitsland aan. Geen wonder dat zo'n gebied zich leent voor 'gespuis' van wat voor aard dan ook.
Dit vlakke gebied heeft daardoor ook zijn charme en de parmantige torens van de beide kerken blijven mooi een oriëntatie punt in dit mooie groene agrarische gebied. De 860 deelnemers ontdekten en genoten hierdoor ook weer van nieuwe elementen in dit gebied om zo hier dan nog eens terug te komen.

Zondag 18 februari was de derde wandeltocht, Netterden-Beek/Elten. Het vroor licht tijdens het ochtendgloren bij de start aan de rand van het Bergherbos Beek/Elten. Dit bosgebied bestaande uit stuwwallen uit de ijstijd heeft veel van de storm van 18 januari te lijden gehad. De organisatie had een mooie en interessante route neergezet tussen de vele grote omgewaaide en ontwortelde bomen. Het was een op en neer langs de paden en de mooie ontspringende bron in het beekdal. De grens loopt hier eerst pal langs de A3 en buigt later af richting 's-Heerenberg met een mooie stop in Gouden Handen. Daarna in het vlakkere deel zagen de wandelaars het grote contrast tussen de oprukkende (logistieke) industrie en het vredige groene boerenlandschap van Netterden. Dit alles onder het 'toeziend oog' van de mooie pittoreske kerktorentjes van Hoog Elten, Stokkum, 's-Heerenberg en Netterden. De 880 deelnemers lieten blijken ook weer zeer genoten te hebben van deze weer bijzondere grenssteenwandeling.
De grensoverschrijdend samenwerkende verenigingen hebben laten zien wat voor een mooi effect dit kan hebben euregionaal. De goede organisatie en verzorging verdient zijn lof.
Voor 2019 is het de bedoeling om de laatste twee etappes tot aan de Rijn te realiseren in die tijd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant