Wethouders Peter Drenth en Jos Sluiter (r) over het project ZomerOndernemer. Foto: Bert Vinkenborg
Wethouders Peter Drenth en Jos Sluiter (r) over het project ZomerOndernemer. Foto: Bert Vinkenborg

Oude IJsselstreek en Doetinchem stimuleren jonge mensen ondernemer te worden

Algemeen

DOETINCHEM - Zomer 2018 starten de gemeenten Oude IJsselstreek en Doetinchem met het project ZomerOndernemer. Het project helpt jongeren tussen de 15 en 22 jaar met het opstarten van een eigen onderneming in de zomervakantie.

Door Bert Vinkenborg

ZomerOndernemer is een inmiddels beproefd concept, dat al zeven jaar in verschillende regio's in Nederland plaatsvindt. Professionele coaches begeleiden de deelnemers, die binnen enkele weken de basiselementen van het ondernemerschap leren door daadwerkelijk aan de slag te gaan. Onder meer in Arnhem, Zwolle en Zuidwest Friesland lopen al vergelijkbare projecten. Na de zomer besluiten de deelnemers of ze doorgaan met hun onderneming.
De gemeenten Oude IJsselstreek en Doetinchem hebben besloten deze zomer dit als pilotproject ook hier van start te laten gaan. Wethouder Peter Drenth: "We hadden de keuze tussen Achterhoek-breed of nu al een begin maken. Wij verwachten een groter succes dan gemiddeld. De Achterhoekers hebben vaak ondernemersbloed. Het project is een mooie manier om jongeren te begeleiden naar een toekomstbestendige, zelfstandige bron van inkomsten uit het ondernemerschap. Dit ondersteunen wij als gemeente van harte."
Wethouder Jos Sluiter van Oude IJsselstreek voegt toe: "De kracht van het project moet zijn het met elkaar delen van kennis en ervaring door de deelnemers. Het vergroot de zelfredzaamheid van jongeren in een steeds flexibeler wordende arbeidsmarkt. Dit project geeft jongeren al op jonge leeftijd inzicht in het ondernemerschap en of dat bij hen past."
In totaal zal het om een 30-tal jongeren gaan. Peter Drenth waarschuwt: Dit is niet zomaar een leuke vakantiebesteding of een alternatief zomerkamp. Je moet gemotiveerd zijn en weten wat je wilt. Deelnemers moeten ook niet helemaal groen zijn. Er is bij aanmelding al een selectie aan de poort. Na de vakantie moeten de deelnemers doorgaan met hun onderneming. Er wordt een eigen bijdrage gevraagd van een paar honderd Euro. Mocht bij aanmelding blijken dat het er meer dan 50 zijn dan hebben 30 deelnemers uit Doetinchem en Oude IJsselstreek voorrang. De bijdrage van de gemeenten Doetinchem en Oude IJsselstreek is 9.000 Euro elk. Wij verwachten dat voor een relatief gering bedrag een hoog rendement behaald wordt." Over de leeftijdsspreiding van 15 tot 22 jaar meent hij: "Voor een 15-jarige met duidelijke ideeën is dit net zo mogelijk al voor een 22-jarige."

Het Graafschap College vervult een spilfunctie in het project.
Regionale partijen als De Rabobank, Kamer van Koophandel het Graafschap College en Smarthub Achterhoek dragen financieel bij aan het project. Als het project succesvol blijkt, is het de intentie om het project in de hele Achterhoek uit te rollen. In 2018 kunnen in totaal 30 jongeren deelnemer. De inschrijving verloopt via de website www.zomerondernemer.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant